„Tai neabejotinai ilgiausią istoriją turintis tarptautinis teatrų festivalis Lietuvoje“, – sako „Interrampo“ organizatorė, Rokiškio kultūros centro režisierė Neringa Danienė. GR archyvo nuotr.

Per keletą dienų organizatoriai žiūrovams žada 10 spektaklių, iš jų vienas skirtas vaikams, vienas – jaunimui. Matysim tris užsienio teatrų spektaklius.

Ko negalima praleisti

„Spektaklius „Interrampai“ renkame ne pagal temą, o pagal meninį lygį. Dažniausiai gerą užsienio teatro spektaklį pamatom kažkokiame kitame festivalyje ir pasikviečiame pas mus. Kartais pasitikime ekspertų arba kolegų rekomendacijomis. O Lietuvos teatrus ir režisierius puikiai pažįstam, matom, kas skina laurus respublikinėse apžiūrose, ir stengiamės tuos darbus parodyti mūsų žiūrovams“, – sakė N. Danienė.

Šiais metais spektaklius rodys Katalonijos, Rumunijos, Latvijos ir Lietuvos teatrai. „Labai laukėm teatro iš Egipto, kuris jau yra buvęs „Interrampoje“ 2015 metais, bet šįkart jie negavo lėšų kelionei. Tą sužinojom vos prieš porą savaičių“, – sakė režisierė. Ji mano, kad didžiausios šių metų festivalio žvaigždės bus katalonai. Jų spektaklį parinko ir į „Interrampą“ delegavo CIFTA (Tarptautinė mėgėjų teatrų federacijų konfederacija, jungianti lotyniškos kultūros šalių teatrus Europoje, Afrikoje ir Amerikoje). Katalonų teatro anketoje parašyta, kad spektaklis IZOP, kuris Ispanijoje yra laimėjęs 28 apdovanojimus, yra „giesmė džiaugsmui, laisvei ir meilei“. Anot organizatorės, to negalima praleisti. Rumunų teatras šiais metais Lietuvoje lankysis jau antrą kartą ir rodys spektaklį apie meilę. „Jie apie savo spektaklį rašo, kad tai – tarsi gražus eilėraštis, raginantis labiau vertinti tai, ką turi. Kalbant apie latvius, noriu priminti pernykščiame festivalyje matytą Valkos teatro spektaklį „Meška“, kuris prajuokino net nesuprantančius kalbos. Šiais metais režisierius Aivars Ikšelis, kuris laikomas vienu stipriausiu Latvijoje, atveža teatro klasiką – B. Brechto „Miesčioniškas vestuves“, – apie repertuarą pasakojo N. Danienė.

Gal žemaičius galima priskirti užsieniečiams?

„Šiemet sulauksime net dviejų teatrų iš Utenos. Nuolatiniai „Interrampos“ dalyviai – Utenos kamerinis teatras – irgi atsigręžė į klasiką ir parodys T. Viljamso „Geismų tramvajų“, tikrą emocijų bombą. O mažuosius pakviesime į Utenos lėlių teatro „Zuikis puikis“ spektaklį pagal H. K. Anderseno pasaką. Beje, šis teatras, kaip ir mūsiškis, gavo jau antrą „Aukso paukštės“ statulėlę, o tai – kokybės ženklas. Atvyks jau pusiau profesionaliu save laikančio Telšių Žemaitės dramos teatro trupė. Galbūt jų žemaitiškai vaidinamą komediją „Vėina kėima pablūdėma“ irgi galima priskirt prie užsienietiškų spektaklių? Bet kokiu atveju, ši komedija tikrai papuošė geriausių praėjusių metų Lietuvos mėgėjų teatrų šventės „Atspindžiai“ laureatų dešimtuką. Tikiu, kad dėmesio sulauks pati gausiausia festivalio svečių komanda iš Pasvalio. Jaunimo teatro spektaklį įkvėpė visiems puikiai žinoma makabriška Adamsų šeimynėlė, o scenoje šėlsta daugiau nei 20 jaunųjų aktorių. Į šį spektaklį kviečiam visokio amžiaus žiūrovus, bet labiausiai lauksim aktorių bendraamžių – moksleivių“, – sakė  organizatorė.

Rokiškėnai parodys tris kūrinius

Rokiškėnai rodys net tris spektaklius. „Festivalį atidarys pavasarį kartu su Aleksandru Špilevojumi sukurtas spektaklis „Rokiškio genas“, apžvelgiantis Rokiškio krašto teatrinę istoriją. Didelio masto projektas, keli kolektyvai, apie 60 aktorių, iš kurių trys profesionalai, LED ekranai, netradiciniai sprendimai, istorija, persipynusi su šiuolaikinėmis technologijomis… Paskutinė galimybė visa tai pamatyti. Taip pat planuojame rodyti pernai ukrainiečio režisieriaus Dmytro Gusakovo Rokiškyje pastatytą spektaklį „Gerai arba nieko“. Tai buvo bendras Lietuvos–Latvijos–Ukrainos kūrėjų projektas ir jį tikrai matė dar ne visi rokiškėnai. Kunigo švietėjo Jono Katelės labdaros ir paramos fondo teatro studija rodys Jono Buziliausko režisuotą „Valdovą“. Vasarą matėme šio spektaklio premjerą gamtos apsuptyje, dabar su nekantrumu laukiame sceninės versijos“, – sakė N. Danienė. Ji taip pat priminė, kad „Interrampa“ žinoma ne tik gerais spektakliais, bet ir kokybiškomis jų analizėmis. Kiekvieną vakarą po paskutinio spektaklio visi norintys kviečiami į aptarimus-diskusijas su teatro ekspertais. Šiais metais festivalyje dirbs prof. Mohammed Benjaddi iš Maroko, dr. Johanna Elbers iš Nyderlandų ir CIFTA tarybos narys Cyril Yves Francis Walter iš Prancūzijos.

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: