– Kadangi kalbėsime apie kavą, tai gal prisimeni savo pirmąją pažintį su šiuo gėrimu?
– Dažnai sulaukiu tokio klausimi. Jei atvirai, ilgą laiką kavos nemėgau. Nuo vaikystės atsimenu šviežiai maltos kavos kvapą namuose, paauglystėje paragavau pirmą kartą. Gėrimas buvo kartus ir neskanus, nesupratau, kodėl mama jį mėgsta. Vėliau sekė bandymai ragauti kavų su pienu, sirupais, grietinėlėmis – tai kas studentų laikais buvo madinga. Nepatiko ir tie gėrimai. Kol gyvendamas Estijoje susidūriau su ypatingąja (specialiąja) kava ir radau daugybę poskonių. Jie paskatino smalsumą.
– Kas tau yra kava? Ritualas, neatsiejama dienos dalis, gal kas kita?
– Kava ir jos gaminimas man yra ritualas, padedantis atsipalaiduoti dienos metu, pasimėgauti skaniu gėrimu. Kavą gaminu filtrinės kavos įrankiais, espresą geriu labai retai. Mėgstu kavą vadinti „lėtu gėrimu“. Pasigaminti, skirti laiko ir dėmesio puodeliui ir tam, su kuo tą kavą geri. Juk tai – socialus gėrimas. Man kava nėra tik kofeinas, anaiptol, ne dėl jo renkuosi. Ir geriu ne daugiau kaip 2 puodelius per dieną. O kad su kava galima nuveikti daugiau, supratau jau tada, kai mane smalsumas nuvedė į baristų kursus, kai nuėjau savanoriauti į kavinę, kur kartu su šeimininku skrudinome kavą. Didžiausias signalas buvo ir galimybės atsivėrė laimėjus titulą.
– Paminėjai titulą. Ne kartą dalyvavai kavos degustacijos čempionatuose. Kaip visa tai vyksta?
– Lietuvos kavos ragavimo čempionatuose dalyvavau tris kartus. Pirmas kartas buvo sėkmingiausias, 2019 metais iškovojau čempiono titulą ir vykau atstovauti Lietuvai pasaulio čempionate. Kitais metais likau antras, o šiemet patekau tarp 10 geriausių, užėmiau 8-ąją vietą.
Čempionato principas paprastas. Ant stalo pastatomi 8 rinkiniai po 3 puodelius, iš viso 24 puodeliai. Kiekviename trejetuke dvi kavos yra identiškos, trečia kitokia. Galbūt kita rūšis, kitoks apdirbimas, kitokia vandens ir kavos proporcija – įvairiai. Dalyvio užduotis per ne ilgiau nei 8 min. paragauti visas kavas ir atpažinti kuo daugiau tų „skirtingų“ iš kiekvieno trejeto. Maksimaliai galima surinkti 8 taškus. Niekas po to neklausia, kokia tai kava buvo, kuo skyrėsi, svarbu kuo greičiau ir tiksliau atpažinti.
– Prieiname prie įdomiausios dalies – kava. Kas yra gera kava?
– Dėl skonio nesiginčysim. Vieniems patiks karčiau, kitiems – saldžiau. Terminas „gera kava“ nelabai teisingas, bet galima pabandyti išskirti savybes, be ko neįsivaizduoju kokybiško kavos puodelio. Viskas prasideda nuo kavos ūkio, kaip ji auginama, kruopščiai renkama (ar gerai prinokusi), kaip apdirbama, kiek naudojama kenksmingų medžiagų (pvz., teko matyti masinės kavos apdirbimo fabrike kavos džiovinimui naudojamus dyzelinius šildytuvus, kurių dūmai skverbiasi į pačią kavą). Svarbus ir gabenimas, skrudinimas ir, žinoma, vanduo, kokiu yra gaminama. Kaip nusipirkti tos „geros kavos“, kai yra tiek daug faktorių? Ieškokite vietinių kavos skrudintojų, jie dažniausiai dirba su patikimais tiekėjais, užtikrinančiais kokybę. Būsite garantuoti, kad perkate šviežią kavą. Vietiniai skrudina mažesnius kiekius ir kava neguli sandėliuose mėnesių mėnesius. Skrudinimo data ant pakelio yra labai svarbi. Jei norite šviežios kavos, pirkite pupeles ir žiūrėkit, kad skrudinta būtų ne daugiau kaip prieš 3 mėnesius.
Išsamiau skaitykite „Gimtajame…“