Asta Daujotė
Reikės: 600 g kvietinių miltų, 120 g sviesto, 200 ml 30 proc. grietinėlės, 6 šaukštų medaus, 80 g cukraus, 2 su kaupu šaukštelių cinamono, 20 g džiovinto imbiero, 1 šaknies žalio imbiero, 1 šaukštelio maltų gvazdikėlių, 1 šaukštelio kardamono, 1 šaukštelio kvapiųjų pipirų, 0,5 šaukštelio juodųjų pipirų, šiek tiek muskato, 20 g kepimo miltelių, 0,5 šaukštelio druskos (prieskonių pasirinkimas ir kiekiai pagal jūsų skonio supratimą).
Imbiero šaknį nulupti ir sutrinti vidutinio rupumo trintuve.
Prieskonius atskirai sumaišyti, įtarkuoti šiek tiek muskato.
Sviestą, cukrų, medų, grietinėlę kaitinti maišant, kol cukrus ir medus ištirps, užvirinti. Pavirti 5 minutes, suberti prieskonius, maišant pavirti dar kelias minutes. Atvėsinti iki kambario temperatūros.
Miltus persijoti, berti kepimo miltelius. Supilti miltus į atvėsusią masę ir minkyti tešlą. Palikti tešlą subręsti šaltai 2–4 val.
Tešlą kočioti kuo ploniau, formuoti norimos formos sausainukus, kepti 180 laipsnių orkaitėje 10–15 min. „viršus-apačia“ (kepimo laikas priklausys nuo sausainių plonumo ir norimo apskrudimo).
Galima puošti glajumi (čia Daujočiams nebeužteko kantrybės): 1 kiaušinio baltymo, 200 g cukraus ir 0,5 apelsino sulčių (ar citrinos, galima įtarkuoti ir žievelės), viską išplakti ir puošti desertiniu švirkštu, pagaliuku ir dar kaip tik jūs išmanote.
Gero jums laiko kepant, dekoruojant ir skanaus valgant (kaip sako mūsų mama auksarankė Janina Daujotienė – ji ir yra pagrindinė šių gardumynų kepėja – šie sausainukai skaniausi su arbata ilgais gruodžio vakarais)!
Ir jūs savo šeimose tikrai turite patikrintų, išgirtų ir nuolat gaminamų firminių kalėdinių patiekalų. Pasidalinkite su „Gimtojo…“ skaitytojais. Receptus rubrikai „Kalėdų skonis“ ir nuotraukas siųskite el. paštu leidyba@grokiskis.lt arba dalinkitės – „Gimtojo…“ FB.