Kalakutą kepiau pirmą kartą, bet gavosi beveik tobulai. Mėsytė minkšta, įdaras labai skanus. Gaminimo procesas tikrai ilgas, bet per Kalėdas norėjau pradžiuginti šeimą. Ir mano pastangos tikrai pasiteisino. Nepaisant to, kad, belakstydama apie orkaitę prie atidaryto lango, pasigavau slogą, siūlau šį receptą pabandyti ir jums.
Reikės:
5 kg kalakuto,
10 obuolių,
bruknių uogienės,
sviesto,
aliejaus.
Marinatui reikės:
2,5 l vandens,
300 g druskos,
500 g cukraus,
250 ml obuolių acto,
5 lauro lapų,
8 kvapiųjų pipirų,
6 juodųjų pipirų,
kalendros, mairūno, kitų žolelių.
Įdarui reikės:
200 g perlinių kruopų,
2 morkų,
2 svogūnų,
kelių džiovintų abrikosų.
Marinavimas
Druską ir cukrų supyliau į vandenį, truputį pakaitinau, kad geriau ištirptų, po to ataušinau.
Nuplautą ir nusausintą kalakutą įdėjau į maišą ir supyliau marinatą, galima ir į indą, bet aš tokio didelio neturėjau. Marinavau geras tris paras, kas pusę paros varčiau, kad visi kalakuto šonai gerai pasimarinuotų. Laikiau balkone.
Įdaro ruošimas
Perlines kruopas pamirkiau kelias valandas, truputį apviriau, bet ne iki galo.
Aliejuje pakepinau smulkiai pjaustytą svogūną, morkas ir, kai baigė kepti, sudėjau pamirkytus abrikosus. Abrikosą pjoviau į keturias dalis. Viską sumaišiau su perlinėm kruopom ir prieš kepant prikimšau kalakutą.
Kepimas
Marinuotą kalakutą ištryniau minkštu sviestu, įdėjau į skardą ir uždengiau folija. Orkaitę įkaitinau iki 200 laipsnių, kepiau 20 min., po to sumažinau iki 160 laipsnių ir kepiau apie 5 val., kiekvienam kalakuto kilogramui reikia kepti apie valandą. Likus maždaug valandai iki kepimo pabaigos, nuėmiau foliją, kad gražiai apskrustų.
Iškepus reikia apie 30 min. leisti kalakutui „pailsėti“, kad susibalansuotų skoniai ir kvapai.
Kepant išsiskiria daug riebalų, todėl vis apšlakstydavau mėsą riebalais, kadangi nebuvau užsiuvusi įdaro, kelis šaukštus įpyliau ir į jį. Prieš baigiant kepti „pašoviau“ skardą obuolių. Valgyti tinka su bruknių uogiene. Iš Latvijos ūkio buvome parsivežę aviečių uogienės su česnakais. Tokia uogienė taip pat labai tiko.
O jums irgi siūlau nebijoti improvizuoti. Skanaus.











































