„Sveiki, sulaukę pavasario! Mūsų namuose jau atidarytas šiltasis sezonas. Pirmą kartą šiemet gaminau girą. Tai darau nuolat visą pavasarį ir vasarą, o sezoną užbaigiu tik rudenį. Kas savaitę po 30 litrų. Ne, ne visą išgeriame patys, nors ją mėgsta visi šeimos nariai, išdalinu broliui, kaimynams, bendrabarbiams. Malonu vaišinti ir dalintis su kitais. O ką gi daugiau gersi, kai lauke šilta, dienos ir vakarai ilgi, jei ne naminę girą su nuostabia puta? Pats bandžiau kelis kartus, kol gavau tobulą rezultatą. Ir čia viskas labai paprasta, jei bandai, ieškai ir gamini su meile“, – pasakoja Kūno kultūros ir sporto centro neatrastas talentas Vincentas Juozapavičius. Ir šypsodamasis priduria: „Kitą kartą papasakosiu savo naminės duonos ir rūkytos mėsos receptus. O kaipgi šiltąjį sezoną be jų? Laukite tęsinio…“
REIKĖS:
10 l vandens,
100 g ruginės duonos raugo (Vincentas kepa ir naminę duoną, todėl jam daug paprasčiau ir patikimiau naudoti raugą, o jums, jei nesate duonos kepėjai, puikiai tiks drėgnos mielės – dėkite apie 1 cukraus gabalėlio kiekį);
500 g cukraus;
50 g cikorijos koncentrato;
10 g citrinos rūgšties;
saujos razinų;
0,5 kg juodos duonos.
(Saldumas, rūgštumas ir kiti poskoniai labai subjektyvūs, todėl ieškokite savo tobulo varianto šiek tiek keisdami sudedamųjų dalių proporcijas.)
Duoną supjaustome riekėmis ir dedame į orkaitę ant grotelių (duona užklojame visą vieną grotelių skirsnį). Duoną džioviname 200 laipsnių orkaitėje apie pusę valandos, kol duona paruduos – taps kaštono spalvos. Bedžiovinant kelis kartus atidaryti orkaitę ir pravėdinti, išleisti drėgmę.
3 litrus vandens užviriname, ištirpiname cukrų, sumetame sudžiovintą duoną, uždengus palaikome karštai apie 20 min.
Į rauginimo indą (Vincentas naudoja didesnį plastikinį kibirą, skirtą maistui, su dangčiu) supilti išmirkytą duoną kartu su vandeniu, įpilti dar 7 litrus vandens (pažiūrėti, kad bendra vandens temperatūra neviršytų 25 laipsnių). Sudėti likusius ingredientus: pilti duonos raugą (arba mieles, stiklinėje patirpintas su trupučiu vandens ir cukraus), cikorijos koncentratą, citrinos rūgštį, berti razinas. Išmaišyti mediniu šaukštu ir palikti rūgti iki ryto ar parai.
Tada nukošti per tinklelį, supilstyti į tamsius plastikinius butelius, užsukti ir išnešti laikyti šaltai. Jei labai nekantraujate – palikite vieną butelį kambario temperatūroje – vakare jau galėsite ragauti.
O rūsyje, šaldytuve ar šiuo metu balkone (šaltai) laikoma gira bus geriama po 1-2 paros (viskas priklausys nuo temperatūros, jei butelis taps kietas – vadinasi, girą jau galima ragauti). Atsargiai – ji smarkiai putoja. Greitai atsukdami, skaniąją putą galite tiesiog ištaškyti…
Girą šiltuoju metu patartina išgerti per savaitę. O tada – procesą kartokite.
Sėkmės bandant ir skanaus geriant!