Daugiau kaip šimto dalyvių ir svečių pripildytoje muziejaus menėje buvo bendraujama ukrainiečių, lietuvių ir rusų kalbomis. Lietuviai ir mūsų mieste gyvenantys ukrainiečiai susirinkusiems pristatė savo tautos šv. Kalėdų papročius, vaišino tautiniais Kūčių vakaro patiekalais, klausėsi Rokiškio kultūros centro folkloro ansamblio „Gastauta“ atliekamų dainų ir giesmių, žaidė liaudies žaidimus, pabandė magiškus ilgiausios metų nakties burtus. Obelių Šventos Onos parapijos klebonui Laimonui Nedveckui palaiminus lietuvių ir ukrainiečių valgiais gausų stalą ir pasidalinus kalėdaičiais, renginio dalyviai ir svečiai ragavo tradicinius abiejų tautų pasninko valgius, bendravo klausinėdami, iš kokių produktų ir kaip jie pagaminti. Didžiausio rokiškėnų susidomėjimo sulaukė ukrainiečių valgis Kutia (Kutya), šiek tiek primenantis vieną seniausių lietuvių Kūčių patiekalų – kūčią, mūsų krašte gaminamą iš virtų kviečių grūdų, medaus arba cukraus ir aguonų pieno. Ukrainietiška kutia gausesnė ingredientais, ypač gaminama centrinėje Ukrainos dalyje, Čerkasų srityje, iš kurios į Rokiškį atvykusi Tetiana  mielai pasidalino valgio receptu.

„Nakčiai kviečiai užpilami šiltu vandeniu ir paliekami iki ryto. Ryte jie apie valandą ar pusantros verdami, kol suminkštėja. Aguonos taip pat nakčiai užpilamos nedideliu kiekiu vandens (kad jo būtų labai nedaug virš aguonų) ir moliniame inde mirkomos iki ryto. Ryte į išmirkusios aguonos trinamos mediniu šaukštu, kol atsiranda pieno. (Mūsų šalyje tai turi daryti vyriausias šeimos vyras). Trečias ingredientas – riešutai. Jie pakepinami atskirai. Razinos, džiovinti abrikosai ar kiti džiovinti vaisiai nuplikomi verdančiu vandeniu ir supjaustomi, riešutai paskrudinami orkaitėje ir taip pat susmulkinami. Šiltame vandenyje ištirpinamas medus arba cukrus, kurio kiekį nustatome pagal skonį. Kai visi ingredientai yra paruošti, pradedame juos maišyti. Pirma sudedame  aguonas su kviečiais, tada – džiovintus vaisius. Viską užpilame medumi saldintu vandeniu, kurio neturi būti daug, kad kutia nebūtų skysta.  Viršų užberiame susmulkintus riešutus ir nešame ant stalo. Prie stalo Ukrainoje sėdame, kai pateka pirmoji žvaigždė, kuri yra ženklas šventam vakarui pradėti“.

Fotografijose – ukrainietiški Kūčių stalo patiekalai, užfiksuoti renginio „Pažįstamos ir nepažįstamos Kalėdos: ukrainietiškos ir lietuviškos tradicijos“ metu  Rokiškio krašto muziejuje. Kutia patiekta dideliame moliniame inde stalo viduryje.

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: