nishikidori nuotr.

Iš šešėlio į puodelį

Viena iš žaliosios arbatos rūšių – matcha – išgaunama iš jaunų kininio arbatmedžio lapelių. Gėrimo nepavyks su niekuo supainioti – priešingai nei klasikinė žalioji arbata, matcha yra tirštos, beveik kreminės konsistencijos, nes vartojama kartu su susmulkintais lapeliais. 

Matchos gamybai skirtas kininiai arbatmedžiai taip pat auginami specifiškai – medeliai sodinami pavėsyje, taip išsaugant didesnį chlorofilo kiekį lapuose. Tai pigmentas, suteikiantis intensyvią žalią spalvą ir pasižymintis dideliu vitaminų bei antioksidantų kiekiu. 

Kruopščiai atrinktos arbatžolės rankinėmis grūstuvėmis malamos į smulkius miltelius. Pasirodo, norint išgauti vos 40 g arbatos, granito girnomis arbata malama kone visą valandą! Tai dar ne viskas – ryški spalva, aromatas ir maistinės savybės išsaugomi procesą atliekant… tamsoje.

Matcha ruošiama atliekant nedidelį ritualą: per sietelį persijotas šaukštelis arbatos užpilamas šiltu vandeniu. Bambukine šluotele skystis plakamas tol, kol paviršiuje susidaro standi puta. Dėl skonio matcha dedama į koktelius, duoną ar pyragaičius, o sumaišius su pienu – ruošiama ryškiaspalvė latte.

Unikali patirtis naudinga sveikatai

Gurkštelėjus matchos atsiveria naujas pojūčių pasaulis. Matcha pasitinka lengvu kartumu, kuris pereina į umami skonį ir nežymų saldumą. Vienas puodelis šios arbatos kofeino kiekiu pranoksta netgi tris kavos ar žaliosios arbatos puodelius. Tai galingas energijos užtaisas, kuris nesukelia šoko – lapuose esantis L-teaninas lengvai atpalaiduoja ir palaiko organizmą budrumo būsenoje. Tai triukas, kurį vienuoliai naudoja medituodami – lengvai atsipalaidavę ir budrūs praktikuojasi valandų valandas.

Užs. 1336

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: