Kas nepažįsta krapų? Be jų neįsivaizduojame ne tik šaltibarščių, bet ir raugintų agurkų bei dar daugybės tradicinių mūsų virtuvės patiekalų. Krapai auga kiekviename darže vos ne kaip piktžolės – nepakeičiami, bet ir labai neįnoringi. Vieną kartą pasėti, jie auga dar kelis metus, išsėdami sėklas po visą daržą. Kartais galima net skelbti lažybas, kurioje vietoje jie išdygs šiemet.
Visgi yra ūkininkų, kurie krapus augina pramoniniu būdu. Mūsų rajone didžiausias šių prieskoninių augalų plantacijas augina ūkininkė Sigita Viederienė. Pasidomėjome, kaip sekasi ir kas svarbiausia auginant krapus.
Kaip kilo mintis auginti krapus? Kiek metų tuo užsiimate? Kokius plotus apsėjote? Kiek derliaus nuimate?
Vyras jau augino grūdinę kultūrą. Norėjome plėstis, gauti ES paramą įsigyti reikiamai technikai, tam reikėjo kultūros, kuri turi didesnį VED (valdos ekonominis dydis svarbus teikiant paraiškas paramai). Pasidomėję sužinojome, kad Lietuvoje nėra labai daug krapų augintojų, kas mažina konkurenciją ir didina realizavimo galimybę. Krapų auginimu užsiimame trečius metus. Šiais metais planuojame apsėti apie 7 hektarus. Praėjusiais metais nuėmėme apie 5-6 tonas krapų.
Paprastam daržininkui atrodo, kad krapus auginti labai paprasta, jokio vargo – pasėjai kartą ir kelis metus jie jau patys auga ir užsisėja. O kaip yra iš tikrųjų?
Daugiau „Gimtajame…“