Nuotraukos Laimos Stasiulionytės

Viena azartiškiausių mano pažįstamų grybautojų Laima Stasiulionytė skundžiasi, kad sveikatos problemos nebeleidžia grybauti tiek, kiek anksčiau, kai į mišką traukdavo nuo birželio, o grybų sezoną baigdavo tik tada, kai pasnigdavo, bet sako per praėjusią savaitę miške buvusi jau keturis kartus. Dukart radusi po 80 baravykų, trečiąkart – 114, o pastarąjį kartą nė neskaičiavusi atidavė pilną grybų kibirėlį geram žmogui. Grybauja Laima dažniausiai Salagiryje, bet ir grybautojų ten kasdien daugėja – prieš pora dienų 9 val. ryto toje vietoje, kur išvakarėse grybavo, jau rado 6 lengvąsias mašinas. 10 litrų kibirą baravykų Laima sako prisirinkusi ir Steponių miške. Sukirmijusių grybų tik koks penktadalis, tad į mišką eiti verta. Kitokių grybų baravykų sezono metu ji sako nė nerenkanti – nei voveraičių, kurios pradėjo dygti kiek anksčiau ir iki šiol didžiuliais tiltais dygsta po visus miškus, nei raudonikių, kuriuos atiduoda draugėms, su kuriomis grybauja.

Surinktus grybus Laima dažniausiai marinuoja. Iš pririnktų baravykų vėsioje vietoje žiemos jau laukia 5 litriniai stiklainiai marinuotų. Patyrusi grybautoja sako, jog dar norėtų šiek tiek baravykų pasidžiovinti.

Kita prisiekusi grybautoja Aurimė Daščiorienė, kuri grybauja nuo pirmųjų briedžiukų ir bobausių pasirodymo ankstyvą pavasarį iki pat žiemos, sako pirmųjų baravykų išlėkusi po darbo, kai vienas iš klientų papasakojo, jog jie jau dygsta. Grybavusi tą vakarą net saulei nusileidus, kol išsikrovė rankinio prožektoriaus baterija. Laimei, dažniausiai grybauja Dusetų girioje, kur netoliese turi sodybą, ir ten atmintinai žino kiekvieną krūmą, tad paklysti jokio pavojaus. Šiaip jau vasarą Aurimei pats darbymetis, atostogauti nėra kada, bet į mišką traukia kiekvieną savaitgalį. Deja, pirmoji baravykų banga šiemet labai sukirmijusi. Skeptiškai Aurimė žiūri į tuos, kurie giriasi pilnomis mašinų bagažinėmis baravykų, sako, jog jie parsiveš daug kirmėlių. Jau iš ankstesnių metų grybavimo ji pastebėjusi, kad kartais baravykai labiau kirmija tie, kurie auga ant samanų, kartais tie, kurie ant nukritusių spyglių ar kitos miško paklotės, bet šiemet vienodai kirmija visi. Todėl grybautoja tikisi, jog antra baravykų banga, kurios tikisi rugsėjį, bus sveikesnė, nes tada, kaip ji juokauja, „kirmėlės ne tokios greitos“. Visgi ir iš tų nedaugelio sveikų „pulkaunykų“ jau spėjo po truputį ir pasikepti, ir pasidžiovinti, ir pasiraugti, ir užšaldyti.

Savo ruožtu priminsime, jog rinkti reikia tik gerai pažįstamus grybus. Kai kurie nuodingieji labai puikiai „maskuojasi“ ir yra panašūs į baravykus. Tad jei suabejojote, ar čia tikras baravykas, geriau į krepšį ar pintinę jo nedėkite.

Marinuoti baravykai pagal Laimą

Marinatui reikės:

1 litro vandens,

100 gramų 9% acto,

2 šaukštų druskos,

2 šaukštų cukraus,

lauro lapelių,

po kelis žirnelius juodųjų ir kvapiųjų pipirų,

5 skiltelių česnako.

Užvirus marinatui dėti į jį jau apvirtus baravykus ir pavirti 5-7 minutes. Krauname į stiklainius ir tvirtai užsukame dangtelius. Kai atvės, nešame į rūsį ir laukiame žiemos.

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: