Marytė Lungienė ir Deimantė Bukeikaitė. Asmeninio archyvo nuotr.

Žolinės apeigos Krekenavoje trunka aštuonias dienas. Jau treji metai, kaip šie Krekenavos atlaidai įtraukti į Lietuvos nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą. Juos sudaro šventos Mišios, Švenčiausiojo Sakramento adoracijos, vargonų muzikos koncertai, rožinio maldos. O intencijų, už ką melstis, tikrai yra labai daug.

Iš visos Lietuvos į Krekenavą suplaukusius piligrimus pasveikino garbūs svečiai: parapijos klebonas ir bazilikos rektorius Gediminas Jankūnas, Panevėžio vyskupas Linas Vodopjanovas, „Carito“ generalinė sekretorė – mūsų žemietė – Deimantė Bukeikaitė ir pakvietė visada būti su Dievu, atsidėti maldai, sekti Švenčiausiąja Mergelę Mariją (caritietės – daugiausia moterys). Biblija liudija: „Ji moteris, apsisiautusi saule, po jos kojų mėnulis, o ant galvos dvylikos žvaigždžių vainikas.“  Juk Švenčiausioji Mergelė Marija – palaimintoji motina, gyvasties ir taurumo nešėja,  kantrybės mokytoja, žengimo pirmyn simbolis, mūsų viltis, kelionės Dievop tikslas ir prasmė. Bažnyčios galvos kvietė caritietes darbuotis su meile ir didžiule atsakomybe:

Matyti, pažinti, priimti,

Priglausti, suprasti, atjausti,

Lydėti, tikėti, laukti,

Viltis, kelti ir augti

Kartu į gerumą, į šviesą,

Į taiką, išmintį, tiesą…

Mes džiaugiamės ir didžiuojamės, kad Rokiškio „Carito“ skyrius, vadovaujamas Dangiros Šatienės, yra labiausiai matomas, kad mūsų būryje yra Marytė Lungienė, kurią vyskupas Linas Vodopjanovas apdovanojo vienintelę iš viso būrio, nes Marytė jau 35-eri metai yra entuziastinga caritietė. Dar 1988-ųjų metų spalį Rokiškyje įsikūrė moterų katalikiškojo sambūrio „Carito“ grupė. M. Lungienė 1989 m. dalyvavo ir steigiamajame moterų sambūrio „Caritas“ suvažiavime Kaune. Ji Rokiškyje pirmoji niro į įvairias veiklas: bažnyčios ūkinės dalies ir kunigų bei apleistų kapų tvarkymą, ligonių lankymą, Motinų ir Rožinio grupelių veiklą, visur prisidėdama ir fiziškai, ir materialiai, kur tik reikėjo. Ji tiek pat aktyvi yra ir iki šių dienų. Šįmet per Lietuvos valstybės atkūrimo dieną ji buvo apdovanota garbės raštu ir Rokiškio rajono mero Ramūno Godeliausko.

Atlaidai, šventės pasibaigia, bet gyvenimas tegu niekada nevirsta rutina, telydi mus visus geranoriškumas ir Viltis. Kilkime ir kelkime kitus. Dabar ir visados.

Irena Varnienė

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: