R. Keliuotytės nuotr.

– Artėja rugsėjis, kai vaikų ugdymo įstaigose įsigalios naujos maitinimo taisyklės. Ar pasiruošta naujai maitinimo tvarkai Rokiškio rajono mokyklose ir darželiuose? Ar jau sudaryti nauji valgiaraščiai?

Taip. Vaikų maitinimą organizuojančios įstaigos ruošiasi ir derina valgiaraščius pagal naują tvarkos aprašą, intensyviai konsultuojasi su mūsų tarnyba.

– Priminkite pagrindinius valgiaraščių pokyčius?

Atnaujintos rekomenduojamos maisto paros normos. Papildytas maisto priedų, kurių neturi būti vaikams tiekiamuose maisto produktuose, sąrašas. Į jį įtraukti E220-228 sieros dioksidas ir sulfitai, E960 steviolio glikozidai, E961 neotamas, E969 advantamas.

Papildytas draudžiamų tiekti maisto produktų sąrašas. Jame atsidūrė valgomieji ledai, pieno produktai su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu, nealkoholinis alus, sidras ir vynas, padažai su spirgučiais, šaltai, karštai, mažai rūkyti mėsos gaminiai ir mėsos gaminiai, kuriems gaminti buvo naudojamos rūkymo kvapiosios medžiagos. Pastarieji gaminiai leidžiami vartoti bendrojo ugdymo įstaigose organizuojamų vasaros stovyklų metu ar sudarant maisto paketus į namus. Taip pat į vaikų valgiaraštį negali būti įtraukta strimelė, pagauta Baltijos jūroje, mechaniškai atskirta žuvis ir maisto produktai, į kurių sudėtį įeina mechaniškai atskirta mėsa ir žuvis, džiūvėsėliuose volioti ar džiūvėsėliais pabarstyti kepti mėsos, paukštienos ar žuvies gaminiai.

Taip pat nustatytas leidžiamas cukrų, druskos bei privalomas skaidulinių medžiagų kiekis. Pavyzdžiui, mėsos ir žuvies, išskyrus silkę, patiekaluose ir gaminiuose cukrų kiekis neturėtų viršyti 3 g/100 g, druskos – 1,7 g/100 g.

– Ar kontroliuosite, kaip laikomasi naujųjų taisyklių?

Be abejo. Planinių ir/ar neplaninių patikrinimų metu kontroliuosime, ar patiekalai gaminami pagal suderintus valgiaraščius, ar patiekalų sudėtis ir porcijų kiekis atitinka nurodytą receptūroje, ar kiekvienam patiekalui yra parengtos receptūros ir technologiniai aprašymai, kuriuose turi būti nurodytos produkto sudedamosios dalys, kiekiai, gamybos aprašymas, terminio apdorojimo trukmė, temperatūra ir kt. Taip pat žiūrėsime, ar tiekiamas maistas gaminamas tik iš rekomenduojamų maisto produktų grupių asortimento ir kt.

(Daugiau – ketvirtadienio „Gimtajame…“)

Subscribe
Informuoti apie
guest
1 Komentuoti
Naujausius
Seniausius Įvertinimą
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Praeivis
Praeivis
2018 30 rugpjūčio 19:04

O ar kas pasidomėjo, keli mokiniai iš viso mokykloje valgys tą sveikuolišką maistą? Manau, kad tik besiliekninančios mokytojos galės pietauti….

Rekomenduojami video: