
Prieš šimtą metų sūris gamintas kiekvienuose namuose. Tai buvo tarsi juntamas kaimo ritmas, bendrystė, kur triūsas ir aistra virsdavo skoniu. Šiandien mumyse tebeskamba praeities balsas, virstantis nauja istorija. Nueito kelio dėka mūsų sūris iškeliavo į pasaulį, tapo žinomas, vertinamas ir mylimas.
Antano Trumpos, mūsų ilgamečio vadovo, dėka sūrinė išaugo iš vietinės gamyklos į tarptautinį milžiną. Antanas buvo – ir tebėra – žmogus, kuris mokėjo svajoti ir niekada neprarado tikėjimo. Jo širdyje svajonės rado vietą augti ir galimybę tapti tikrove.
Prisimenu mūsų susitikimą prieš 33 metus. Kalbėtis su Antanu buvo lyg tartis su ateitimi visada išlaikant ryšį su šaknimis. Abu žinojome, kad pienas yra kur kas daugiau nei maistas: tai brangiausia dovana, gyvybės vaisius – dovana, kurios nė viena technologija niekada nepajėgs atkartoti.
Kartu su „Rokiškio sūrio“ technologais pasiekėme tašką, kur susitinka mokslas ir tradicija: atskleidėme senovinių ląstelių paslaptis – ląstelių, žinomų nuo seno, bet tik dabar atskleistų visu savo potencialu. Tai žingsnis pirmyn genomikos srityje, tačiau kartu ir žingsnis atgal – link pagarbos gamtai ir nuoširdaus ryšio tarp žmogaus ir aplinkos.
Šiandienos pasaulyje, kupiname prieštaravimų, nelengva išlikti ramiems ir išlaikyti vidinę pusiausvyrą. Nerimą kelia žinios apie žiaurias karo audras, siautėjančias visame pasaulyje, kasdien susiduriame su virusais ir mikroorganizmais, neigiamai veikiančiais mūsų sveikatą.
Džiugu, kad „Rokiškio sūrio“ gaminamas probiotinis, biodinaminis sūris jau keletą metų yra išbandomas visame pasaulyje kaip natūrali prevencija per mitybą, kuri padeda stiprinti organizmą kovojant prieš virusus, bakterijas ir kitus sveikatos negalavimus.
„Rokiškio sūrio“ gaminamame sūryje yra milijonai naudingų pieno rūgšties bakterijų, tokių kaip Lactobacillus helveticus Ramnosus atmaina, kuri teigiamai veikia mūsų žarnyno mikrobiomą ir prisideda prie bendros organizmo gerovės.
Šiuolaikinės technologijos ir gyvenimo būdas skatina greitą virusų mutaciją, o jų atmainos pasižymi nepaprastu užkrečiamumu, tapdamos viena dažniausių virškinimo ir moterų lytinės sveikatos sutrikimų priežasčių.
Moksliniai tyrimai rodo, kad probiotinės ląstelės gali teigiamai veikti moterų sveikatą, ypač atsižvelgiant į tai, kad virškinamasis traktas ir lytinė sistema anatomiškai yra arti viena kitos.
Bendradarbiaujant su mokslininkais visame pasaulyje atlikti tyrimai patvirtina, kad kasdien įtraukus į mitybą 40–50 gramų biodinaminio sūrio, į žarnyną patenka keli milijardai probiotinių ląstelių, galinčių stiprinti organizmą ir spręsti įvairias sveikatos problemas.
Institucijas kuria žmonės ir, nors šiandienos pasaulis dažnai atrodo sudėtingas ir neapibrėžtas, tikiu, kad vertybės, kurias branginome iki šiol, gyvuos ir toliau. Gyvi pavyzdžiai, įkvepiantys ir rodantys kelią, turi didesnę galią nei bet kokie pamokymai.
Šiandien švenčiame ne vien įmonės veiklos jubiliejų – švenčiame gyvenimo būdą, svajonę ir bendruomenę.
Esame pilni dėkingumo Antanui ir Daliui, kuris perėmė atsakomybę ir tęsia tradiciją, taip pat visiems darbuotojams, su kuriais kartu sukūrėme tikrą verslo, mokslo, bet svarbiausia – žmogiškumo ir bendruomeniškumo stebuklą. Norisi palinkėti, kad šis jubiliejus būtų naujo amžiaus pradžia – amžiaus, kupino drąsos, kokybės ir pagarbos tam, kas iš tiesų svarbu.
Prof. Angelo Frosio
Užs. R0975