Voveraitės ir baravykai
Vis dar tęsiasi voveraičių sezonas, jų šiemet pavalgė visi. Bet iš miško jau atkeliauja ir baravykų. Tiesa, juos pardavinėjančią radau tik vieną moteriškę. Nedidelį baravykų indelį iš jos galėjai įsigyti už 8 eurus, bet galėjai rinktis tarp jaunų mažiukų ir didesnių, tačiau gerokai apipjaustytų – kotai, sako, kirmija, bet galvos jau sveikesnės.
Bruknės ir riešutai
Iš kitų rudeninių miško gėrybių turguje jau nemažai bruknių, kurių litras kainuoja 6 eurus. Gal ir brangoka, bet gera vitaminų porcija ir vaistas nuo peršalimo bei kitų ligų garantuotas. Pamatęs bruknes neretas jau teiraujasi ir spanguolių, bet joms dar anksti, teks palaukti vėlesnio rudens.
Jau yra ir riešutų. Jie, regis, ne iš miško, o iš kultūrinio riešutyno, nes visi gražiai vienodi. Nenuvalytų jų gali nusipirkti už 6, o nuvalytų, bet negliaudytų už 8 eurus.

Sezono naujiena – drambliniai česnakai
Gausu turguje ir visokių daržo gėrybių. Šio sezono naujiena – drambliniai česnakai. Šie česnako ir poro giminaičiai patiks tiems, kuriems tikrieji česnakai atrodo per aštrūs – „dramblinukai“ švelnesnio skonio, bet turi visas gerąsias česnakų savybes, kurių tikrai prireiks žiemą. Todėl žmonės tikrai negaili euro už galvutę. Svogūnai pardavinėjami po 3 eurus.
Nors saulės šią vasarą trūko, tačiau pomidorai ir agurkai užderėjo neblogai. Ir kainuoja panašiai – po 2–2,50 euro už kilogramą. Pomidorams tai gana pigu, o agurkams gal ir brangoka, bet juos kai kas perka ir didesniais kiekiais – raugimui ir marinavimui. Kokia gi žiema be šių konservuotų daržovių.
Bulvių augintojai drėgna vasara nelabai džiaugiasi, bet šios cepelinų ir košių žaliavos turguje netrūksta. Ir kaina padori – 0,80–1 euras už kilogramą. Yra ir daugelio mėgstamų šparaginių pupelių. Jų nedidelis indelis parduodamas už 1,20–1,40 euro.
Slyvos džiugina, obuolių nematyti
Ko beveik nematyti turguje, tai šviežių obuolių, kurių tokiu metu paprastai jau būdavo gausu. Teks, matyt, šiemet, po pavasarį siautėjusių šalnų, tenkintis įvairiais atvežtiniais obuoliais, kurių gal ir netrūks, bet kainos turėtų kilti neišvengiamai.
Užtat slyvų sezonas jau pačiame įkarštyje, jos kainuoja 3–4 eurus už kilogramą, o kaukazietiškos slyvelės (jos gerokai saldesnės negu mano vaikystėje) dar truputį pigesnės. Sodininkai nevengia eksperimentuoti ir augina vis naujas uogų veisles. Pavyzdžiui, braškines avietes, kurių indelis kainavo 3 eurus.
Rokiškio turguje sutiktas šilauogių augintojas Valdas Šimanauskas sakė, kad šie metai ir šilauogių ir ne tik jų augintojams įdomūs – buvo ir geresnių, ir blogesnių, bet iššūkių netrūko. Sutarėme su juo apie šilauoges ir ne tik jas „Gimtajam…“ pašnekėti kitą savaitę.
Na, o išeinant iš turgaus aptikau puikių vantu po tris eurus. Pirties mėgėjams irgi reikia atsinaujinti prieš rudens–žiemos sezoną.











































