Gruodį tampa svarbiu pirkiniu
Riešutai ir džiovinti vaisiai – skanus, sveikas užkandis, kuris tinka ir įvairiausiuose receptuose, todėl jie paklausūs ištisus metus, sako G. Kitovė. Šiemet jie netgi sulaukia daugiau pirkėjų dėmesio nei pernai.
Kokius riešutus lietuviai kremta dažniausiai? Pasak G. Kitovės, pistacijos yra populiariausias pasirinkimas tinkle, po jų seka žemės, anakardžių, graikiniai riešutai. Pastarųjų paklausa, ypač su kevalu, stipriai išauga gruodį. Ta pati tendencija stebima ir su džiovintomis slyvomis – prieš šventes išaušta jų šlovės valanda, nes su jomis juk ruošiami ir silkės, ir anties patiekalai, jomis skanu gardinti kepinius, pasakoja tinklo atstovė.
„Lietuviai kruopščiai ruošiasi šventėms ir jau planuoja kalėdinius pirkinius, o pastebėję akcijas – skuba jomis pasinaudoti. Todėl šią savaitę riešutų, džiovintų vaisių ir sėklų įsigijus pigiau, švenčių bus galima laukti ne tik sutaupius, bet ir su mažiau streso, skubėjimo“, – sako G. Kitovė.
Paliks įspūdį ant stalo ir net tiks dovanai
Riešutai ir džiovinti vaisiai gali būti ne tik sveikatai naudingas užkandis, maloni simbolinė dovanėlė, bet ir pagalba ruošiant brandintus kepinius.
Privalumas ir tai, kad tokius skanėstus galima padovanoti ar net tinkamai supakavus išsiųsti paštu, nes jiems neturi įtakos laiko ir temperatūros svyravimai, kuriems būtų jautrūs kiti kepiniai.
„Brandintų pyragų receptams nereikia daug ingredientų, tad nebus ir daug išlaidų, tik – šiek tiek kantrybės. Svarbiausia – riešutai, džiovinti vaisiai ir šlakelis konjako ar brendžio, kurie prailgina pyrago galiojimo laiką. Tradiciškai daugelis tokių brandintų pyragų ruošiami prasidedant Adventui, kad iki svarbiausios metų šventės įgautų geriausią skonį. Tačiau juos galima kepti ir likus bent savaitei iki Kalėdų – skonis tikrai nenuvils“, – sako „Iki“ konditeris ir dalijasi 4 receptais.
Itališkas šokoladinis riešutų pyragas „panforte“
Reikės: 120 g lazdyno riešutų, 120 g migdolų, perpjautų per pusę, 100 g pieniško šokolado, 130 g cukraus, 170 ml medaus, 80 g džiovintų slyvų be kauliukų, stambiai supjaustytų, 100 g cukruotų apelsinų žievelių, 1 šaukštelio malto cinamono, 1/4 šaukštelio maltų kvapiųjų pipirų, 1/4 šaukštelio maltų gvazdikėlių, 60 g miltų, 20 g kakavos, sviesto formai ištepti, cukraus pudros pabarstymui.
Gaminame:
- Sausoje keptuvėje paskrudinkite lazdyno riešutus, kol pradės luptis odelė. Nukelkite nuo ugnies, palikite 5-10 min. atvėsti, tada sudėkite ant audinio, apvyniokite ir gerai patrinkite, kol nuo riešutų nukris beveik visi lukštai. Migdolus paskrudinkite sausoje keptuvėje. Nuimkite nuo ugnies ir atidėkite į šalį.
- Šokoladą ištirpinkite. Torto formą išklokite kepimo popieriumi ir patepkite sviestu.
- Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kakavą, prieskonius, riešutus, džiovintas slyvas, cukruotus vaisius ir sudėkite šokoladą.
- Į nedidelį puodą sudėkite cukrų ir medų. Nemaišydami pakaitinkite mišinį iki 115ᵒ C ant vidutinės ugnies. Mišinį iš karto supilkite į dubenį su likusiais ingredientais. Gerai išmaišykite ir perkelkite tešlą į kepimo formą.
- Dėkite skardą į iki 150 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 30-35 minutes. Paviršius turėtų pradėti ruduoti, gali atsirasti burbuliukų. Išimkite skardą, palikite 8-10 minučių atvėsti. Atsargiai išimkite iš formos ir gausiai apibarstykite cukraus pudra. Suvyniokite į foliją ir laikykite šaldytuve iki 2 mėnesių.
Angliškas kalėdinis pudingas „Christmas pudding“
Reikės: 450 g įvairių džiovintų vaisių (pvz., smulkintų džiovintų slyvų, kelių rūšių razinų, džiovintų spanguolių ir vyšnių), 50 g cukruotų vaisių, 150 ml konjako, brendžio ar romo, 1 nulupto ir stambiai sutarkuoto obuolio, 1 apelsino sulčių ir žievelės, 150 g rudojo cukraus, 3 kiaušinių, 120 g miltų, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 80 g džiūvėsėlių, 1 šaukštelio kalėdinių prieskonių mišinio, 125 g sviesto.
Gaminame:
- Dieną prieš ruošiant visus džiovintus ir cukruotus vaisius sudėkite į gilų dubenį. Supilkite konjaką ar kitą gėrimą ir atidėkite vienai dienai, retkarčiais pamaišydami. Šaltą sviestą sutarkuokite tarka su didelėmis tarkos skylutėmis ir įdėkite į šaldiklį.
- Kitą dieną gerai ištepkite ~0,5 l pudingo indą sviestu. Iš kepimo popieriaus iškirpkite dubens viršaus dydžio apskritimą. Iš šaldiklio išimkite atšaldytą sviestą. Giliame dubenyje sumaišykite miltus, prieskonius, kepimo miltelius, džiūvėsėlius. Kitame suplakite kiaušinius.
- Į didelį dubenį sudėkite džiovintus vaisius, cukrų, obuolius, apelsinų sultis ir žievelę. Sudėkite džiovintus vaisius ir kiaušinius bei gerai išmaišykite. Sudėkite šaltą sviestą ir vėl viską išmaišykite. Sudėkite sausų ingredientų mišinį ir dar kartą gerai išmaišykite mentele.
- Kuo greičiau, kol sviestas dar kietas, perkelkite mišinį į paruoštą indą ir uždenkite kepimo popieriaus disku. Viršų uždenkite dviem folijos sluoksniais ir tvirtai suriškite kulinarine virvele.
- Atsargiai įstatykite dubenį į gilų puodą ir užpilkite šaltu vandeniu iki 2/3 dubens aukščio. Uždenkite dangčiu ir pastatykite ant vidutinės ugnies, kad užvirtų. Tada sumažinkite ugnį iki minimalios ir virkite 3 val. Retkarčiais įpilkite vandens, kuris išgaruos.
- Išjunkite ugnį ir atidėkite pudingą į šalį, kad visiškai atvėstų. Tuomet padėkite į šaltą, sausą vietą, kad jis bent 5 dienas bręstų. Tai gali būti sandėliukas arba patalpa be šildymo. Šį laiką galima pratęsti iki 4 savaičių. Laikui bėgant pudingo skonis taps tik sodresnis.
- Patiekimo dieną dubenį su kalėdiniu pudingu įdėkite atgal į gilų puodą ir įpilkite vandens iki 2/3 dubens aukščio. Uždenkite puodą dangčiu ir pastatykite ant vidutinės ugnies, užvirinkite, tada sumažinkite ugnį iki silpnos ir virkite 1,5 valandą nuo užvirimo momento.
- Išimkite pudingo dubenį iš puodo ir atidėkite į šalį 10 minučių. Nuimkite virvelę, foliją ir popierių. Atsargiai išverskite pudingą į serviravimo lėkštę ir patiekite. Paviršių apipilkite 50-80 ml konjako ar brendžio ir iš karto jį padekite. Pudingą galima patiekti šiltą arba šaltą.
Vokiškas Kalėdų pyragas „stollen“
Reikės: 250 g razinų, 75 g džiovintų spanguolių, 75 g cukruotų vaisių, 90 g susmulkintų migdolų (be odelės), 80 ml romo. Tešlai: 500 g miltų, 14 g sausų mielių, 250 ml šiek tiek šilto pieno, 100 g cukraus, 225 g kambario temperatūros sviesto, 1 apelsino žievelės, 1 citrinos žievelės, 1/4 šaukštelio malto kardamono, 1/4 šaukštelio cinamono, 1/4 šaukštelio malto muskato riešuto, 1/4 šaukštelio malto imbiero. Dar šiek tiek sviesto ir cukraus pudros.
Gaminame:
- Sumaišykite visus tešlai skirtus ingredientus. Minkykite, kol ji bus gana minkšta ir nelips prie rankų. Uždenkite audiniu ir palikite 1 valandą, kad pakiltų.
- Džiovintus vaisius sudėkite į dubenį ir užpilkite verdančiu vandeniu. Po 2 min. nusausinkite. Vaisius sudėkite atgal į dubenį, sudėkite cukruotus vaisius ir supilkite romą ir sumaišykite.
- Tešlai pakilus, sudėkite migdolus, cukruotus ir džiovintus vaisius kartu su romu ir dar kartą gerai išminkykite. Paruoštą tešlą sudėkite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Spaudžiant pirštais paploninkite (ne per daug), suformuokite pailgą stačiakampį apvaliais kraštais ir perlenkite išilgai pusiau. Jeigu norite, prieš tai jo viduryje per visą ilgį galite įdėti marcipaninę „dešrelę“. Pyragą dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Uždenkite tešlą švariu audiniu ir palikite 40 minučių, kad pakiltų.
- Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C temperatūros. Dėkite tešlą į įkaitintą orkaitę ir kepkite 60-70 minučių. „Stollen“ turėtų šiek tiek pakilti ir gražiai paruduoti.
- Išimkite pyragą iš orkaitės ir palikite 5 min. atvėsti, bet šiltai. Tuomet greitai ištepkite jo paviršių sviestu ir iš karto gausiai apibarstykite cukraus pudra, kuri karštyje šiek tiek ištirps. Barstykite tol, kol paviršiuje susidarys sniego baltumo cukraus pudros sluoksnis. Leiskite pyragui visiškai atvėsti. Laikykite vėsioje vietoje, geriausiai šaldytuve, ir kiekvieną dieną iki pat Kalėdų vakaro atpjaukite po nedidelį gabalėlį. „Stollen“ galima laikyti kelis mėnesius.
Amerikietiškas džiovintų vaisių keksas
Reikės: 190 g tamsių razinų, 120 g šviesių razinų, 120 g džiovintų spanguolių, 50 g džiovintų vyšnių (be kauliukų), 60 g džiovintų slyvų (be kauliukų), 55 g džiovintų abrikosų, 125 g sviesto, 100 g rudojo cukraus, 60 ml konjako ar brendžio, 60 ml vandens, 1 šaukštelio apelsino žievelės, 1 šaukštelio citrinos žievelės, 2 didelių kiaušinių, 155 g miltų, ½ šaukštelio kepimo sodos.
Gaminame:
- Sumaišykite visus džiovintus vaisius ir sudėkite į puodą. Įpilkite konjako ar brendžio, vandens, įdėkite cukraus ir sviesto. Užvirinkite ant silpnos ugnies, virkite ir maišykite, kol cukrus visiškai ištirps, maždaug 2 min. (alkoholis turi išgaruoti). Leiskite atvėsti.
- Įkaitinkite orkaitę iki 150˚С. Kekso skardą išklokite kepimo popieriumi.
- Dubenyje suplakite kiaušinius iki vientisos masės. Kitame sumaišykite miltus ir sodą.
- Atvėsusius vaisius sumaišykite su miltais ir kiaušiniais. Skardą pripildykite 2/3 tešlos. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 1,5-2 val. Ar jau iškepė, patikrinkite dantų krapštuku. Įkiškite dantų krapštuką į pyrago centrą. Jei jis išsitraukia sausas, pyragas paruoštas.
- Išimkite keksą iš orkaitės. Atvėsinkite 5 minutes ir išimkite iš skardos. Nuimkite kepimo popierių ir, kai pyragas visiškai atvės, suvyniokite jį į aliuminio foliją ir laikykite šaldytuve, kol bus paruoštas valgyti.
„Iki“ inform.