Rudens pabaiga – jau tas metas, kai vis dažniau atidaromi vasarą paruošti raugintų, marinuotų gėrybių stiklainiai. Tačiau lapkritį dar netrūksta ir šviežių vaisių bei daržovių, kuriomis pasimėgauti vertėtų nepraleisti progos.
Išbandykite persimonų ir sūrio salotas. Reikės: 2 persimonų, ½ puodelio balzaminio acto, ½ puodelio granatų sėklų, 1 buratos sūrio, šviežių bazilikų, kedro riešutų, ypač tyro alyvuogių aliejaus.
Visų pirma pasigaminkite balzaminio acto redukciją. Supilkite jį į nedidelį puodą ir užvirinkite. Sumažinkite ugnį iki vidutinės ir virkite 10-15 minučių, retkarčiais pamaišydami. Per tą laiką persimonus supjaustykite griežinėliais, išimkite granatų sėklas. Lėkštėje išdėliokite persimoną su bazilikų lapeliais. Buratą suplėšykite ir dėkite ant persimono. Užberkite granatų sėklų ir kedro riešutų, apšlakstykite balzamiko redukcija bei alyvuogių aliejumi.
Išbandykite kreminę aromatingą kalafiorų sriubą. Reikės: 1 žiedinio kopūsto, 2 šaukštų aliejaus, 1 svogūno, 2 skiltelių česnako, 1 šaukšto kario miltelių, 1 litro daržovių sultinio, 100 g jogurto.
Nupjaukite žiedinio kopūsto žiedynus ir supjaustykite stambiais gabalėliais (kotelį taip pat). Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustykite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir ant vidutinės ugnies 10 min. maišydami kepkite žiedinį kopūstą su svogūnu, kol daržovė įgaus auksinę spalvą. Sudėkite česnaką ir kepkite dar 2 minutes, tada suberkite kario miltelius ir pakepkite 1 minutę. Supilkite daržovių sultinį ir virkite apie 20 minučių. Įmaišykite jogurtą, tada trintuvu sutrinkite iki vientisos masės.
Išbandykite granatų užpilą salotoms. Reikės: 120 g granatų sėklų, 120 ml alyvuogių aliejaus, 60 ml klevų sirupo ar skysto medaus, 1 šaukšto citrinos sulčių, 1 šaukšto baltojo balzaminio acto, 1 šaukštelio Dižono garstyčių, žiupsnelio druskos.
Tereikia visus ingredientus sudėti į maišytuvą. Iš pradžių maišykite nedideliu greičiu, ir palaipsniui jį didinkite. Prireiks vos kelių minučių, ir pažadas taps vientisas. Jeigu jo nenaudosite iškart, sandariame inde šaldytuve jis išstovės iki 2 savaičių.
Išbandykite spanguolių ir sūrio padažą krekeriams. Reikės: 60 g spanguolių, 60 g grietinės, 230 g šviežio tepamo sūrio, šviežių svogūnų laiškų, 1 „Chalapos“ paprikos, žiupsnelio druskos, ¼ puodelio cukraus.
Į virtuvinį kombainą ar kapoklę dėkite spanguoles, pasmulkintą „Chalapos“ papriką be sėklų, svogūnų laiškus, cukrų ir druską. Maišykite, kol viskas gerai susismulkins. Į dubenį dėkite kambario temperatūroje suminkštėjusį sūrį ir rankiniu maišytuvu jį išplakite. Įmaišykite grietinę ir plakite, kol viskas susimaišys. Iš spanguolių mišinio nusausinkite skysčio perteklių ir dėkite į sūrį su grietine. Gerai išmaišykite ir patiekite su krekeriais, duonos arba obuolių riekelėmis.
IKI inform.









































