„IKI“ nuotr.

Neabejotina egzotiškų virtuvių žvaigždė yra spalvomis ir ryškiais skoniais viliojanti Meksikos virtuvė. O vienas iš pagrindinių jos herojų, be kurio neapsieina dažnas patiekalas – populiarusis avokadas. Vienas Meksikos gyventojas suvalgo net apie 10 kilogramų. Tad kas gali būti geresni ekspertai, kaip šį ir sveikos mitybos simboliu tapusį vaisių skaniai panaudoti virtuvėje?

Kaip apsaugoti avokadą nuo parudavimo? Paprasčiausias būdas

„Avokadų mėgėjai dažnai ieško ir būdų, kaip šį greitai santykyje su oru paruduojantį vaisių kuo ilgiau išlaikyti šviežią. Efektyvu gausiai apšlakstyti citrinos ar laimo sultimis, kruopščiai suvynioti į maistinę plėvelę ar patepti alyvuogių aliejumi“, – pasakoja „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.

Tačiau kone kiekvienas meksikietis pasakys, kad geriausias patarimas – tobulai sunokusį avokadą tiesiog valgykite iš karto! „Tiesiog negalime tikėtis, kad švieži, juo labiau perpjauti maisto produktai lentynoje ar net šaldytuve išsilaikys amžinai. Jeigu atliko avokadų – iš jų greitai galite pasigaminti padažą, kuris bus skanus prie pačių įvairiausių patiekalų. Meksikiečiai labai mėgsta avokadus ir įdaryti, pavyzdžiui, tunu, kiaušiniu ar sūriu. Daugelis jau atradę gvakamolę, tačiau tai toli gražu ne vienintelis meksikietiškas gardumynas iš naudingųjų avokadų“, – sako J. Sabaitienė.

Autentiška gvakamolė, tiksianti prie visko

Porcijos: 6

Gaminimo laikas: 10 min.

Reikės: 3 prinokusių avokadų, 1 žaliosios citrinos, 1 raudonojo svogūno, 2 čili pipirų (mažiau, jeigu nemėgstate aštriai), šviežios kalendros, 2 pomidorų, 1 skiltelės česnako, druskos pagal skonį.

Gaminame:

  1. Raudonąjį svogūną, kalendrą, čili pipirus susmulkinkite, pomidorus supjaustykite kubeliais.
  2. Avokadus perpjaukite per pusę ir išimkite kauliukus. Šaukštu išskobkite minkštimą ir sudėkite į didelį dubenį. Sutrinkite iki tyrės, tačiau skanu palikti ir stambesnių gabalėlių. Įpilkite šviežiai spaustų citrinos sulčių ir išmaišykite.
  3. Sudėkite svogūnus, aitriąsias paprikas, išspaustą česnaką, pomidorus ir susmulkintą kalendrą. Pagal skonį pagardinkite druska ir gerai išmaišykite. Patiekite su tortilijomis, kukurūzų traškučiais arba kitu mėgstamu meksikietišku patiekalu.

 

Tunu įdarytas avokadas: paprasta, pigu ir greita

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 5 min.

Reikės: 4 prinokusių avokadų, 1 raudonojo svogūno, 1 žaliosios citrinos, 1 skardinės kukurūzų, 2 skardinių tuno aliejuje, šviežiai maltų pipirų, druskos, šviežios kalendros arba šviežių petražolių.

Gaminame:

  1. Supjaustytą svogūną ir laimo sultis sudėkite į dubenį ir palikite maždaug penkioms minutėms.
  2. Tuo metu perpjaukite avokadus per pusę, išimkite kauliuką ir šaukštu išimkite visą avokado minkštimą, odelę pasilikite. Supjaustykite minkštimą ir sudėkite į indą su svogūnu bei laimu.
  3. Sudėkite nusausintus kukurūzus ir tuną. Susmulkinkite šiek tiek šviežios kalendros arba petražolių lapelių ir pridėkite. Viską sumaišykite su trupučiu pipirų ir druskos, šiuo mišiniu užpildykite pasiliktas avokadų odeles.

Soti meksikietiška avokadų ir vištienos sriuba

Porcijos: 6

Gaminimo laikas: 45 min. (15 min. ruošti ir 30 min. virti)

Reikės: 1 didelio avokado, 1 žaliosios citrinos, 8 kukurūzų tortilijų, 500 g šviežios viščiukų broilerių filė, 600 g konservuotų smulkintų pomidorų, 1 l vištienos sultinio, 400 g konservuotų juodųjų pupelių, 400 g konservuotų kukurūzų, 1 svogūno, 1 Chalapos paprikos, 3 česnako skiltelių, 1 šaukštelio malto kumino, 1 šaukštelio aitriosios paprikos miltelių, šviežios kalendros, druskos, pipirų, aliejaus.

Gaminame:

  1. Paruoškite tortilijas. Įkaitinkite keptuvę su ¼ puodelio aliejaus ant vidutinio stiprumo ugnies. Tortilijas supjaustykite plonomis juostelėmis ir dalimis apkepkite įkaitintame aliejuje, kol taps traškios. Išimkite iš keptuvės ir leiskite joms nusausėti ant popierinio rankšluosčio.
  2. Įkaitinkite puodą su šlakeliu aliejaus ant vidutinio stiprumo ugnies. Sudėkite smulkintą svogūną, išspaustą česnaką ir smulkintą jalapeno. Troškinkite, kol daržovės suminkštės.
  3. Sudėkite nesmulkintą vištienos krūtinėlę, nusausintus kukurūzus, nusausintas ir nuplautas pupeles, aitriosios paprikos miltelius, kuminą, smulkintus pomidorus, druską, kalendrą ir vištienos sultinį. Užvirkite ir leiskite virti bent 25 minutes.
  4. Išimkite vištieną iš puodo ir suplėšykite ją 2 šakutėmis. Sudėkite susmulkintą vištieną atgal į sriubą ir virkite dar 5 minutes, tada įpilkite laimo sulčių.
  5. Sriubą patiekite su tortilijos juostelėmis, avokado gabalėliais, šviežia kalendra ir laimo skiltelėmis. Galite įdėti šaukštą grietinės.

„IKI“ inform. 

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: