Šis picos receptas tikras draugų dalinimosi skonių patirtimi rezultatas. Jis atkeliavo pas draugą Marių į Rokiškį iš draugo Mariaus iš Vilniaus. O Lukošių namuose, kuriuose svečiai visada mielai laukiami ir būtinai pavaišinami, picą dažniausiai kepa puiki šeimininkė Inga. Ji tikrai labai paprastai paruošiama ir ingredientų čia tikrai mažai, nes tokią mielai valgo ir mažieji Ūla su Karoliu (nuotr.). Vienas pasiūlymas gurmanams: su pelėsiniu sūriu ir kriaušėmis (šis variantas, pasak Ingos, tikrai nustebins kitokiu pikantišku skoniu). O visi kiti pagardinimo būdai galimi ir net rekomenduotini pagal jūsų skonį ir išmonę.
Reikės:
- 1 arbatinio šaukštelio
sausų mielių;
- 1 arbatinio šaukštelio
cukraus;
- vandens;
- žiupsnelio druskos,
- apie 300 g miltų;
- pomidorų padažo;
- tarkuoto mocarelos
(ar fermentinio) sūrio;
- karštai rūkytos šoninės;
- karštai rūkyto kumpio
Į didesnę stiklinę pilame šilto vandens, šaukštelį sausų mielių ir cukraus. Paliekame, kad mielės pradėtų veikti, suburbuliuotų. Tai gali trukti iki pusės valandos, laikas labai priklauso nuo kambario temperatūros. Tada supilame į dubenį, beriame miltus, žiupsnelį druskos, su mentele tešlą perkilojame. Paliekame, kad vėl suburbuliuotų (apie 1,5 val., irgi priklausys nuo temperatūros). Galima greičiau pakildinti orkaitėje žemoje temperatūroje. Tada dar kartą su mentele perkilojame. Tą pakartojame 2 kartus. Tešla gausis skysta. Tokia ir turi būti. Dedame į šaldytuvą porai valandų ar galima palikti per naktį. (Inga sako, kad dažnai šį veiksmą praleidžia, nes alkana šeima nekantrauja, o geros šeimininkės greitukai skoniu nenusileidžia ilgajam variantui). O tada – jau įprasti veiksmai. Viską stebėkite nuotraukose. Kepkite 300 laipsnių orkaitėje ant picos akmens apie 12 min. Be akmens – reikės ilgiau 15 min. (na, dar priklausys ir nuo orkaitės).
Skanaus!
Asmeninio archyvo nuotr.
Kas vaziuojate į Jūrmalą pakeliui yra toks miestelis Vecumnieki, ten prie kelio yra picerija, užsukite, nesigailesite, tokių picų Baltijos respublikose daugiau niekur nerasite, ir skonis, ir ingridientai, ir kepamos pečiuje kurenamame malkomis. Kainos taip pat labai pakenčiamos, mažiausia pica kainuoja tik 5 eurus, bet jos suaugusiam žmogui pavalgyti tikrai užtenka.