Metų pabaiga – žuvies ir jūros gėrybių piko metas
Nors Lietuva jūrinė šalis, tačiau vandenų dovanos dažnam nėra kasdienio raciono dalis, ir statistiškai lietuviai jų suvalgo mažiau nei rekomenduoja sveikos mitybos specialistai.
„Ištisus metus populiariausiai karališkai lašišai iššūkį meta Kūčių stalo karalienė silkė, tradicinis karpis. Populiarėja ir kitos žuvų rūšys, pirkėjai dairosi įvairovės – pavyzdžiui, gamina su plekšnėmis, baramundžiais, lydekomis, upėtakiais. Vieni į žuvį atsigręžia prieš Kalėdas stengdamiesi valgyti mažiau mėsos, kiti tiesiog ieško šventiškesnių, įmantresnių produktų“, – pasakoja Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė.
Vėžius lietuviai valgydavo dar prieš kelis šimtus metų. Ant stalų jie nuguldavo įdaryti, su jais buvo gaminami net šaltibarščiai. Parduotuvėse atsiradę Klarko vėžiai taip pat labai universalūs virtuvėje, jie nesunkiai gali būti paruošiami įvairiais būdais, sako „Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas.
Kokia vėžių dalis valgoma ir kaip juos valgyti?
G. Bačkovas pasakoja, kad didžioji dalis vėžių mėsos yra pilvo-uodegos srityje. Jei vėžys patiekiamas su žnyplėmis ir jos yra pakankamai didelės, galima valgyti ir jų mėsą. Dauguma kitų vėžių dalių yra nevalgomos. Tačiau tai nereiškia, kad galvas reikia tiesiog išmesti.
„Nors pati galva nevalgoma, geltona jos masė (iš tiesų tai – kepenys) yra išties skani. Ji yra sūriai saldaus skonio, kurio daugelis žmonių tiesiog negali atsivalgyti. Ji net vadinama vandenų foie gras – vandenų žąsies kepenėlėmis. Viskas, ką reikia padaryti, tai išsiurbti ją iš kiauto, kai tik atskirsite galvą nuo uodegos“, – sako technologas.
Kaip valgyti vėžius, jeigu jie patiekiami visi? Tiesiog į rankas paimkite vėžio galvą ir uodegą. Suimkite uodegą ir traukite ją tol, kol galėsite atskirti nuo galvos. Nulupkite uodegą nuo mėsos, kaip tai darytumėte su krevetėmis, ir mėgaukitės.
Parduotuvėse Klarko vėžiai siūlomi jau virti, tad teliks pasinaudoti patarimais, kaip juos skaniai suderinti su kitais ingredientais. „Iki“ kulinarai dalijasi keliais paprastais, nebrangiais, tačiau skoniu ypatingais receptais.
Vėžiai pomidorų padaže
Porcijos: 4
Reikės: 1 kg Klarko vėžių, 1 didelio svogūno, 2-3 skiltelių česnako, 4 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus, 1 aitriosios paprikos, 1 šaukštelio maltos saldžiosios paprikos, 125 ml baltojo vyno, 400 g susmulkintų šviežių arba konservuotų pomidorų, 1 lauro lapo, druskos, pipirų.
Gaminame:
- Įkaitinkite aliejų ir pakepinkite smulkintą svogūną su aitriąją papriką, tuomet sudėkite smulkintą česnaką ir pakepinkite minutę.
- Nuimkite nuo ugnies, palaukite pusę minutės, pabarstykite malta paprika ir gerai išmaišykite.
- Grąžinkite keptuvę ant ugnies, įpilkite baltojo vyno ir palikite 2 minutes, kad išgaruotų alkoholis.
- Sudėkite smulkintus pomidorus su lauro lapu, pagardinkite druska, pipirais ir troškinkite 15 min. Tuomet sudėkite virtus vėžius, uždenkite ir patroškinkite 8-10 min. Valgyti galima iškart, tačiau bus dar skaniau, jeigu paliksite pernakt ir leisite vėžių bei padažo skoniams visiškai susimaišyti. Tuomet kitą dieną tiesiog pašildykite ir patiekite.
Kvapnūs vėžiai su česnaku
Porcijos: 6
Reikės: 700 g Klarko vėžių, 220 g sviesto, 2 česnako skiltelių, 1 šaukšto smulkiai supjaustytų svogūnų laiškų, 1 šaukštelio šviežių smulkintų petražolių, 1 šaukštelio šviežių citrinos sulčių, 1 šaukšto aštraus padažo, druskos, pipirų.
Gaminame:
- Vėžių mėsą išdarinėkite. Keptuvėje ištirpinkite sviestą. Sudėkite smulkintą česnaką ir maišykite, kol jis taps kvapnus. Sudėkite svogūnų laiškus ir pakepinkite 30 sek.
- Sudėkite vėžių mėsą ir pakaitinkite kelias minutes. Pabaigoje suberkite prieskonius, šviežias petražoles, aštrų padažą ir citrinos sultis. Įberkite pipirų. Paragaukite, jeigu reikia – pakoreguokite skonius.
- Nuimkite nuo ugnies ir patiekite mažuose dubenėliuose su ryžiais, makaronais arba traškia česnakine duona.
„Iki“ inform.