Priminta dvaro istorija
Renginio dalyviai, atvykę į Salų dvarą, supažindinti su jo atsiradimo bei „atgimimo“ istorija. Ekskursijos metu lankytojus labiausiai domino kolonų salėje vykę lošimai iš šio bei kitų dvarų, mistiškoji koplytėlės aura. Beje, minėtoje koplytėlėje jau įsikūrė XIX a. amerikietiškoji fisharmonija.
Prancūziška aura
Po ekskursijos renginio dalyvių laukė prancūziškos muzikos vakaras su atlikėja E. Sašenko, fortepijonistu Pauliumi Zdanavičiumi ir akordeonistu Nerijumi Bakula. Muzikinės kelionės metu dainuotos Editf Piaf dainos, prisiminta jų atsiradimo istorija bei subtilybės.
Koncerto metu ragauta prancūziška 3 dalių vakarienė. Pagrindinis patiekalas: žemoje temperatūroje keletą valandų vyne troškintos prancūziškos anties šlaunelės su bulvių piurė, saliero kubeliais, džiovintomis slyvomis.
Užkandis parinktas su mėlynuoju pelėsiniu sūriu, nes pirmojo mėlynojo pelėsinio Rokforo rūšys išrastos Prancūzijoje. Užkandis derintas su uogomis, vaisiais, kedro riešutais.
Desertui pasiūlytas grietinėlės desertas – krembriulė. Pasak Salų dvaro virtuvės šefės Neringos Drazdovos, šio deserto ištakos siekia net XVII a.: „Savitą variantą turi kiekviena Europos šalis, tačiau pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose šis valgis su traškia deginto cukraus plutele paminėtas 1691 m. receptų knygoje prancūzų virtuvės šefo Francois Massialot.“
Šiam vakarui ruoštasi ilgai: buvo suformuluota užduotis ,,kad nebūtų banalu…“, tad maistas rinktas kruopščiai ir atsakingai, o norint išgauti tinkamai paruoštus patiekalus, eksperimentuoti teko ne kartą. Restorano komanda džiaugėsi, jog tokių renginių dėka galima dvaro lankytojams pasiūlyti skirtingų ir įvairesnių skonių.
Svarbu ir etiketas
Salų dvaro kultūros ir laisvalaikio rezidencijos valdytoja Birutė Dapkienė teigė, jog vakarienės metu buvo svarbu priminti ir etiketo taisykles: „Būtent Prancūzijoje buvo suformuotos pirmosios etiketo taisyklės, tad serviruotėje stalo įrankiai buvo pateikti kitaip nei įprasta: užkandžių ir karštųjų patiekalų šakutės ,,apverstos“ išgaubimu į viršų.“
„Mes, mamos, savo vaikus mokome etiketo taisyklių, tad šis gražus vakaras su prancūzišku prieskoniu buvo gerai apgalvotas ir paskirtas būtent šiai progai“, – priminė B. Dapkienė.
Įvairiaspalvė mada
Pasistiprinus Salų dvaro erdvėse vyko „Lapės“ butiko vasaros sezono drabužių linijos pristatymo madų šou, kurių metu mamos ir dukros žengė kartu. Pristatyti Europos šalyse gaminti drabužiai, tarpusavyje suderinti Rokiškyje įsikūrusio butiko kolektyvo.
Salų dvaro kultūros ir laisvalaikio rezidencijos inform.