Pirmieji prekybos sezoną pradėjo kazliškėnai

Vis dar lieka uždarytas medinis kioskelis, kurį prie didžiosios „Norfos“ parduotuvės pasistatė ūkininkas iš Kupiškio rajono, prie „Maximos“ prekybos centro braškėmis iš autobusiuko kol kas neprekiauja Panemunėlio braškių augintojas. Iš Rokiškio uogų augintojų pirmieji sezoną prie „Aibės“ parduotuvės Rokiškyje pradėjo „Kazliškio braškių“ savininkai Aurimas ir Ingrida Skeberdžiai.
Prekybiniame vagonėlyje įsikūrusi Ingrida, paklausta, ar šalnos turėjo įtakos šiemetiniam braškių derliui, prisipažino, kad pirmąsias pražydusias braškes šalna pakando, bet jos vėl žydi ir derliaus iš laukų augintojai tikisi sulaukti apie Jonines – beveik mėnesiu vėliau negu pernai. Dabar Skeberdžiai prekiauja šiltnamyje užaugintomis uogomis. Jų pasisodino tiek, kiek telpa 10 arų. Pardavinėja šias braškes po 10 eurų už kilogramą, bet galima pirkti ir puskilograminiais indeliais.
Kaireliškiai galvoti apie kainą neskuba

Kiti Rokiškio rajono braškių augintojai, nepasirūpinę pasisodinti braškių šiltnamiuose, derliaus dar laukia ir visi, kaip susitarę žada jį pateikti iki Joninių.
Kairelių bendruomenės, auginančios vienus didžiausių braškių plotų, pirmininkė Danutė Vaičiulienė sakė, jog pernai turėtą hektarą braškyno išplėtė dar 0,25 ha. Norėtų ir daugiau plėstis, bet, sulaukę nepalankaus pavasario, garsiai apie tas mintis nešneka. Paklausta, ar uogos šiemet bus brangesnės, ponia Danutė sakė, jog galvoti apie kainą jie neskuba – pasižiūri, kiek prašo kiti, ir atitinkamai patys nustato kainą. Kaireliečiai sako stengiąsi, kad būtų gerai ir jiems, ir pirkėjams.
Iš Širvintų – 8 Eur, graikiškos – po 5,50
Kasdien galima nusipirkti braškių prekybos palapinėje prie „Maximos“ prekybos centro, kur prekiaujama ir kitais vaisiais bei daržovėmis. Lietuviškos braškės, atvežtos iš Širvintų rajono šiltnamių, čia kainuoja 8 eurus, bet galima rinktis ir graikiškas po 5,50.
Turguje – uogos iš Gindvilių
Rokiškio turguje vietinių braškių, užaugintų taip pat šiltnamyje Gindviliuose, matėsi tik vienoje vietoje prie įėjimo į turgų ir kainavo jos 4 eurus už pusės kilogramo indelį. Daugiau lietuviškų braškių atvežama iš Anykščių, Širvintų, o kaina visame turguje nusistovėjusi tokia pat. Pigiau – kilogramą už 5–6 eurus – galima buvo nusipirkti tik graikiškų bei lenkiškų uogų.
Įspūdingai aukštą kainą „kompensuoja“ kiekiais
Patikrinome ir prekybos centrų lentynas, kuriose braškių galima rasti ir viduržiemį. Ten dabar taip pat jau yra Lietuvoje (greičiausiai, šiltnamiuose) užaugintų braškių, tik kainuoja jos nuo 12 net iki 14 eurų už kilogramą. Prekybininkai stengiasi ne itin patrauklią kainą, kompensuoti prekiaudami mažesniais 200, 250, 400 gramų indeliais, kurių mažiausią galima nusipirkti ir už 3 eurus. Nenorintys ir tiek mokėti renkasi olandiškas, belgiškas, net ispaniškas. Nors jos kone perpus pigesnės, perkančiųjų daug nesimato.
Tiesą pasakius, nedaug iki tų Joninių ir beliko – pora savaičių ir kone kiekvieni namai pakvips gardžiomis ne tik lietuvių pamėgtomis uogomis.
Nelaukem,pirkom lenkiskas 3,5