Ignas Vaškelis: „Dėl darbuotojų etatų skaičiaus, sutinku, reikia persižiūrėti. Po reorganizacijos dalis darbuotojų etatų dubliuojasi – matau, planuoju, dėlioju. Nuo naujų metų tam tikrų pasikeitimų tikrai bus. Didės darbuotojų atsakomybės.“ Vilės Leščinskienės nuotr.

– Ar trijų mėnesių pakanka perprasti darbo aplinką, pažinti darbo kolektyvą? Ar įspūdis, kurį susidarėte iš pradžių, ir pajutote dabar, jau padirbėjęs, – skiriasi?

– Jei bendrovėje būtų mažiau sričių, tuomet gal ir pakaktų, bet bendrovės paslaugų spektras įvairus – atliekų tvarkymas, daugiabučių namų administravimas, renovacija, šilumos gamyba ir t. t. Tai… tikrai trijų mėnesių neužtenka. O įspūdis – kardinalus. Dalyvaujant konkurse ir matant dokumentus, įvairias metines ataskaitas, pasirodė visai kitaip. Dabar, bedirbant, pradedant gilintis į visas sritis, tikrai matau įmonę visai kitomis akimis. Matau daug kylančių įvairių problemų, vietų, kuriose reikia pasikeitimų, patobulinimų.

– Bet Jūs juk ne vietinis, uteniškis. Kaip susiviliojot šiuo darbo skelbimu?

Ieškojau panašios specifikos darbų, ką esu dirbęs, bei pagal turimą išsilavinimą. Norėjosi dirbti savivaldybės įmonėje. O dirbau Utenos butų ūkyje, direktoriumi. Utenos butų ūkio specifika iš dalies panaši. Tai pastatų administravimas, renovacija, šilumos tiekimas gyventojams.

– Ar neišgąsdino bendrovės 200 tūkst. eurų nuostolių „kupra“? Kaip spręsit šį sopulį?

Bendrovė 2023-iuosius metus užbaigė turėdama tokį nuostolį, tačiau dalyvaudamas konkurse mačiau tam tikrų dalykų, kodėl buvo pasiektas šis „minusas“. Situaciją lėmė tai, kad netinkamu metu buvo nupirkta šilumos tiekimo sričiai žaliavos, t. y. kuro. O prieš tai kelerius metus įmonė dirbo pelningai. Šią problemą tikrai galima išspręsti. Pirmiausia tinkamu metu reikia nupirkti kurą kiekvienai katilinei, atitinkamai peržiūrėti sutartis, optimizuoti tam tikrus sprendimus, investuoti į naujas technologijas ir t. t.

– Bendrovės paslaugų spektras išties įvairus. Kaip manote, reikėtų tas paslaugas plėsti ar atvirkščiai – mažinti?

Kai kurias sritis reikia mažinti, kai kurias – plėsti. Pavyzdžiui, kalbant apie pastatų administravimą, norėtųsi šią sritį daugiau plėsti, manau, būtų aktuali meistro į namus paslauga – elektriko, santechniko ar kito specialisto iškvietimas, baldų pervežimo paslauga. Atliekų tvarkymo sritis daugiau priklauso nuo laimimų konkursų su Rokiškio rajono savivaldybe ar Panevėžio regioniniu atliekų tvarkymo centru. Šioje srityje reikia stengtis laimėti konkurencinga kaina, kad dirbti būtų ne nuostolinga. Taip pat, manau, reikia plėsti šilumos tiekimo paslaugas – gal prisijungs vienas kitas daugiabutis namas prie mūsų turimų katilinių. Turime penkias katilines – Juodupėje, Kamajuose, Pandėlyje ir Obeliuose.

– Yra tekę girdėti kalbų, kad šildymo funkcija bendrovei kaip tik yra it koks vežimo penktas ratas ir gal reikėtų šią funkciją perduoti stambesniam investuotojui – „Panevėžio energijai“…

Esu girdėjęs kitokią informaciją, kad „Panevėžio energija“ šildymo tiekti mažiems miesteliams nenori – jie tiekia ten, kur yra naudingiau…

Mes tiekiame šilumą ir karštą vandenį Juodupėje, Obeliuose, Kamajuose, Pandėlyje. Ši sritis labai sudėtinga.

Didžiuosius kaštus šilumos ūkyje sudaro darbo užmokestis ir žaliavos. Jeigu įrengus modernizuotas, šiuolaikiškas katilines, tai atitinkamai bus sutaupoma.

Rokiškyje yra priimtas sprendimas, kad gyventojai moka pagal „Panevėžio energijos“ patvirtintas mėnesines kainas, o kas viršijama – subsidijuojama savivaldybės.

– Viena išeičių sumažinti šildymo kainas – renovacija. Kaip juda renovacijos reikalai Rokiškio mieste ir rajone?

Renovacija tikrai geras dalykas, ir šioje srityje jaučiuosi stiprus. Mano dėka Utenoje renovuota 50–60 daugiabučių namų. Vieni nuo A iki Z, kiti dalinai, bet vienaip ar kitaip prie to prisidėta. Renovacija – būtina. Vien dėl to, kad namai „sensta“. Šiandien gyventojai gali rinktis vadinamą „mažąją“ renovaciją (šiluminio punkto atnaujinimą) arba kitus kvietimus renovuotis. Deja, renovacija Rokiškyje vyksta vangiai, ir galiu sąžiningai pasakyti, kad dėl to, deja, nebuvo daroma nieko – kokius metus ar net daugiau laiko pradelsta. Matyt, ankstesni darbuotojai neturėjo kompetencijos, supratimo apie šią sritį. Tai iš tikrųjų per šiuos tris mėnesius esame gavę jau trijų daugiabučių renovacijos užbaigimo aktus – todėl, kad atitinkamai iš rangovų pradėta reikalauti. Taigi, aš už renovaciją, tiktai už. Tai padeda sutaupyti net iki 60 proc. šilumos kiekio.

– Kokios pagrindinės renovacijos nenoro priežastys?

Žmonės nenori renovacijos, nes mano, kad tai bus labai brangu. Iš dalies pripažįstu, nes renovacijos kaina, darbai, statybinės medžiagos smarkiai išbrango. Tačiau nereikia labai bijoti, nes suma yra išsidalinama įmokomis 20-ies metų laikotarpiui.

– Tai kaip kelsit renovacijos rodiklius?

Pirmiausia pradėsime nuo informacijos teikimo gyventojams. Mes turime gyventojams pristatyti, nuosekliai išaiškinti visus galimus renovacijos variantus, taip pat teikti išsamią informaciją apie finansavimą. Pagrindinė renovacijos priežastis – didelė šilumos kaina. Suteikus išsamią informaciją gyventojams, jie pasirenka jai pritarti, o jeigu dar mato gerų pavyzdžių aplink, tuomet dažniausiai sulaukiama daugumos pritarimo.

Daugiau „Gimtajame…“

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: