Šis šuo vardu Bosas buvo vilkų sudraskytas Bučiūnų kaime. Asmeninio archyvo nuotr.

Kaime tuoj nebeliks šunų

Kaip „Gimtajam…“ teigė skaitytoja Viktorija, minėtuose kaimuose vilkai baigia išpjauti visus šunis. „Pjaunami nuo grandinės, palaidi, išlupami iš voljerų. Šią naktį papjautas mano tėvų šuo. Tėvai kreipėsi dėl vilkų išpuolio į seniūniją, tai gavo informaciją, kad jie pirmi, nors tokių atvejų yra kur kas daugiau, tik jie nefiksuoti“, – pirmadienį pasakojo ji. Tėvų šuo, anot Viktorijos, buvo mišrūnas, stambaus sudėjimo, vidutinio dydžio. „Nuo namų durų iki jo būdos panašiai 10 metrų, tai prie pat būdos ir papjovė. Aplink niekas gyvulių neaugina, tai nusitaikė į šunis. Siaubas“, – šokiruota skaitytoja, svarstanti, o jeigu taip… žmogų?

Norėdama, kad kuo daugiau žmonių kreiptųsi, Viktorija apie šią problema viešai prabilo socialiniame tinkle „Facebook“, vildamasi, kad žmonės aktyviau praneštų apie patirtus nuostolius ir galbūt bus leista sumedžioti probleminius vilkus, dar jų medžioklės sezonui neprasidėjus.

„Gaunu įvairios informacijos, kad žmonės matė visą gaują vilkų su mažais vilkiukais, kad kameros užfiksavo, ir šeimininkai spėjo išgelbėti savo šunį. Matė žmonės ir lauku bėgant vilką dienos metu“, – teigė Viktorija, nerimaujanti, kad greitai kaimuose nebeliks nė vieno šuns.

Puotauja vienišas vilkas?

Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas Rytis Andriuškevičius primena, kad vilkus medžioti įstatymai leidžia tik nuo spalio 15 dienos.

Pasak Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos (LMŽD) Rokiškio skyriaus pirmininko Ryčio Andriuškevičiaus, greičiausiai po šiuos kaimus siautėja vilkas, išstumtas iš bandos, ir jam trūksta maisto. „Nuo seno taip gamtos surėdyta, kad vilkas ir šuo yra konkurentai, abu gina savo teritoriją. Taigi, šuo vilkui – ir gardus kąsnelis, ir… sunaikintas konkurentas“, – teigė R. Andriuškevičius.

Pašnekovui toks reiškinys – anaiptol jokia naujiena. Ir tai kartosis, nes vilkų populiacija auganti, jauniklių daugėja. „Medžiotojai visada stengiasi padėti gyventojams ir reaguoja į vilkų išpuolius. Tačiau… Medžioklės sezonas paskelbtas nuo spalio 15 dienos, paskelbtas limitas. Tai yra viena iš nedaugelio rūšių, kuri limituojama“, – kalbėjo LMŽD Rokiškio skyriaus pirmininkas.

Anksčiau medžioti leidžiama, bet…

Aplinkos ministerija išimtiniais atvejais išduoda leidimus medžioti vilkus anksčiau, bet su viena sąlyga – pagal rajono plotą turi atitikti atvejų, kai vilkai pridarė gyventojams žalos, skaičius. „Rokiškio rajono plotas tikrai nemažas, o žmonės ne visada kreipiasi į seniūniją, savivaldybę, nes dar ne visi žino apie tokią galimybę. Kuo daugiau atvejų registruota, tuo greičiau galima kreiptis leidimo dėl gyventojams nuostolių pridarančių vilkų medžioklės“, – paaiškino R. Andriuškevičius.

Ragina šunis laikyti voljeruose

„Kairelių“ medžiotojų klubo vadovas Julius Danys sako, kad iš viso Obelių seniūnijoje per 2024 metus buvo papjauti 9 šunys. Medžiotojo nuomone, vilkai ėmė pjauti šunis todėl, nes prie grandinės pririštas šuo –lengvas grobis. „Jei dar voljere šuo būtų, galbūt vilkui ne taip paprasta būtų jį pasiekti, o dabar pririštas prie grandinės šuo – bejėgis“, – teigė J. Danys.

Išsamiai – penktadienio “Gimtajame…”

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: