Senoviškiausia – „ubagienė“. V.Bičiūnaitės nuotr.

„Duona, kad ir juoda, bet stiprybės duoda“ – vasario 11 d. Martynonių kaimo (Pandėlio sen.) bibliotekoje vyko popietė, kur šeimininkės parodė ką sugebančios.

Galybė patiekalų

Su meile ir šiluma renginį vedė bibliotekininkė Rita Inčiūrienė, padalinusi šventintos duonos, saugančios nuo bėdų ir nelaimių. Pandėlio seniūnas Romualdas Varanius džiaugėsi krašto žemių derlumu.

Duonos kepimo tradicijomis ir paslaptimis dalijosi bibliotekininkė Lidija Mačiulienė iš Virbališkių (Kupiškio r.). Susirinkusiesiems ji dovanojo krosnyje keptos duonos kepalą. Kazliškietė Svetlana Šerepkienė sakė septynerius metus kepanti duoną ir vargo nematanti, visa penkių asmenų šeima ją pamėgusi. S. Šerepkienei tenka kas savaitę kepti du kepalus po 2 kg duonos. Anksčiau miltų pirkdavusi, o šįmet jau savų turinti. Tiesa, duonelę kepa ne krosnyje, o elektrinėje orkaitėje. Jos receptą draugė perskaičiusi būtent  „Gimtajame…“ ir davusi raugo. S. Šerepkienė šį receptą ištobulino pagal savo poreikius ir iš „rozavų“ (vieno malimo) miltų iškeptą duonelę atvežė į popietę.

Kaimo žmonės rinkosi nešini įvairiausiais patiekalais, tad vaišių stalas buvo nukrautas. Vyko duonos patiekalų konkursas – čia pat išrinkta žiuri sprendė, kuris  senoviškiausias, originaliausias, įspūdingiausias. Senoviškiausiu patiekalu pripažinta Reginos Lukošiūnienės gamintas mutinys („ubagienė“), originaliausiu – Eimutės Inčiūrienės pyragas, įspūdingiausiu – Verutės Kairienės duona su morkomis.

Smagią nuotaiką kūrė Aukštakalnių kultūros centro kapelos „Barškutis“ dainos, pasveikinti jubiliejus švenčiantys bendruomenės nariai. Visi linksminosi, bendravo prie vaišių stalo, rinko gardžiausią patiekalą, vyko linksmoji loterija apie duoną, bibliotekoje veikė kunigo, poeto, tautosakos rinkėjo Petro Rimkevičiaus 175-osioms metinėms skirta leidinių paroda.

Plačiau skaitykite šeštadienio „Gimtajame…“

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: