Velykų boba – saldus mielinis pyragas, paprastai ruošiamas didžiosioms metų šventėms. Jis atkeliavo iš Vidurio ir Rytų Europos virtuvių. Užmaišyta tešla paliekama kilti, tada sukrečiama į kūgišką ir tuščiavidurę formą ir kepama. Seniau formą atstodavo puodynė duonkepė, kurią, pyragą iškepus, sudaužydavo, arba tiesiog kibiras. Kuo aukštesnis būdavo pyragas, tuo geresnio kviečių derliaus tais metais buvo tikimasi. Dabar naudojamos didesnės ar mažesnės formos aukštais kraštais. Beje, kai kas Velykų bobas kepa metaliniuose kavos „Lavazza“ indeliuose – išeina nedidelės bobos, labai tinkamos lauktuvėms. Formą reikėtų ištepti taukais ar aliejumi (kavos indelius dar ir iškloti kepimo popieriumi) ir tada pilti tešlą. Svarbiausia – ji turi užimti tik trečdalį formos. Dar palaikyti šiltai 15–20 min. Ar iškepė, geriausia patikrinti mediniu pagaliuku, – jei įbedus į kepinį ištraukiamas švarus, vadinasi, Velykų boba iškepė. Kepinys apliejamas glaistu.
Kitas valgis – netikras zuikis, kepamas iš maltos mėsos. Jis gali būti pjaustomas, gali būti patiekiamas kaip stalo puošmena.
Visgi svarbiausia – jūsų skirtas laikas pabuvimui prie šventinio stalo su tais, kurie jums artimi. Jei laiką maisto gaminimui galime sutaupyti, tai laiko artimiesiems per šventes netaupykime.
Velykų boba
Reikės: 3 kiaušinių trynių, 1 nedidelės stiklinės pieno (apie 175 ml), 500 g miltų, 150 g cukraus pudros, 75 g sviesto, 30 g mielių, žiupsnelio druskos, 0,5 citrinos žievelės, apie 300 g džiovintų vaisių (razinų, abrikosų, figų).
Glaistui reikės: 0,5 citrinos sulčių, 100 g cukraus pudros, saujos smulkintų džiovintų vaisių.
Gaminimas. Džiovintus vaisius nuplauname ir užpilame karštu vandeniu, kad šiek tiek pabrinktų. Pašildome pieną. Iš 2/3 miltų ir šilto pieno išsukame košelę. Į ją dedame mieles, 50 g cukraus pudros, gerai šaukštu išmaišome ir pastatome šiltoje vietoje, kad pakiltų. Trynius (kuo geltonesni tryniai, tuo gražesnė boba) atskiriame nuo baltymų. Dubenį su tryniais įstatome į kitą dubenį su šiltu vandeniu. Į trynius supilame likusią cukraus pudrą, išmaišome. Išlydome sviestą. Supilame į išsuktus trynius su cukraus pudra ir sumaišome. Kai mielių masė pakyla, pasiruošiame stalą tešlai. Likusius miltus suverčiame ant stalo ar į didelį dubenį, viduryje padarome duobutę – į ją pilame paruoštą masę su mielėmis, trynių, pudros ir sviesto plakinį, beriame druskos ir nutarkuotą citrinos žievelę. Pamažu, vis užpildami miltais iš kraštų, užverčiame tą šulinį ir minkome tešlą. Minkyti ilgai – kol nelips prie rankų. Jei tešla skystoka, pridėkite miltų. Kai tešla suminkyta, nukošiame, nusausiname ir mažais gabalėliais supjaustome abrikosus, kitus vaisius. Razinų nepjaustome. Vaisių galima nepagailėti, rodos, jų įdedi daug, bet boba pučiasi, auga ir iškepus randi vos vieną kitą. Supjaustytus vaisius beriame ant tešlos ir išminkome, kad jie vienodai pasiskirstytų. Paruošiame indą kepti – jo kraštus ir dugną ištepame aliejumi, išklojame kepimo popieriumi – iškerpame dugną, tada ratu sukame popierių, kad padengtų visas kraštines ir būtų išlindęs į viršų. Kraštų nekerpame. Į puodą suverčiame tešlą ir paliekame valandai šiltoje vietoje pakilti. Kai tešla pakyla, įkaitiname orkaitę iki 180–170 laipsnių ir kepame 45–50 min. Iškepusią ir ataušusią bobą atsargiai išimame iš puodo.
Išsamiau skaitykite „Gimtajame…“