A. Aurylės nuotr.

Braškių tarta

REIKĖS: 100 g miltelinio cukraus, 40 g cukraus, 3 kiaušinių, 1 kiaušinio trynio, 350 g kvietinių miltų, 0,5 litro pieno, 0,5 kg braškių, 150 g sviesto, druskos.

Tešlai įsijokite į dubenį 300 g miltų, įberkite druskos, suberkite cukraus pudrą ir viską sutrinkite su šaltu sviestu. Sudėkite 3 kiaušinius (jei reikia, dar galite įpilti 3 šaukštus šalto vandens) ir išmaišykite vientisą tešlą. Ją supilkite į kepimo formą ir kepkite apie 30 min. 180 laipsnių temperatūroje. Tartos užpilui sumaišykite viename dubenėlyje 50 g miltų, cukrų ir 1 kiaušinio trynį. Tuomet į tą patį dubenėlį palengva supilkite karštą pieną ir gerai išmaišykite. Gautą masę supilkite į puodą ir, nuolat maišydami, kaitinkite virš vidutinės ugnies, kol masė sutirštėja. Tada ją atvėsinkite ir supilkite ant iškepto pagrindo. Viršuje susmaigstykite braškių puseles. Patiekite šaltą.

Citrinų tarta su mėlynėmis

TEŠLAI REIKĖS: 1 1⁄4 stiklinės (175 g) miltų, 1⁄2 stiklinės miltelinio cukraus, 1⁄4 šaukštelio druskos, 115 g šalto sviesto, 1 didelio kiaušinio.

CITRINŲ ĮDARUI REIKĖS: 1 skardinės (397 g) saldinto sutirštinto pieno, 1⁄2 stiklinės šviežiai spaustų citrinų sulčių (apie 3 didelių citrinų), 4 didelių kiaušinių trynių, 2 šaukštų tarkuotų citrinų žievelių, žiupsnelio druskos.

MĖLYNIŲ DŽEMUI REIKĖS: 2 stiklinių šaldytų arba šviežių mėlynių, 2 šaukštų citrinų sulčių, 2 šaukštų medaus, 3 šaukštų ispaninio šalavijo sėklų.

PAPUOŠIMUI REIKĖS: šviežių mėlynių arba šilauogių, mėtų šakelių.

Paruoškite pyrago įdarą: į dubenį sudėkite visus įdarui skirtus ingredientus ir elektriniu plaktuvu išplakite iki vientisos masės. Tuomet imkitės pyrago pagrindo. Dubenyje sumaišykite miltus, miltelinį cukrų ir druską, suberkite nedideliais kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir trinkite tarp pirštų tol, kol neliks sausų miltų. Įmuškite kiaušinį, išmaišykite ir išminkykite minkštą tešlą. Suformuokite rutulį, įsukite jį į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve 1 valandą. Atvėsintą tešlą išimkite iš šaldytuvo ir leiskite kelias minutes pabūti kambario temperatūroje, kad kočioti būtų lengviau. Lygų paviršių pabarstykite miltais ir iškočiokite tešlą į maždaug 32 cm skersmens lakštą. Lakštą perkelkite į 25 cm skersmens tartos kepimo formą (patogiausia, jei ji bus išimamu dugnu). Aštriu peiliu apipjaukite tešlos kraštus ties kepimo formos kraštais. Dėkite tešlą su kepimo forma į šaldiklį ir palaikykite 30 min. (sušalusi tešla mažiau susitraukia kepimo metu). Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių temperatūros, kepimo groteles įtaisykite vidurinėje orkaitės lentynoje. Ant tešlos paviršiaus įklokite lakštą folijos (turi uždengti ir kraštelius) ir visą kepimo formą užpildykite sausomis pupelėmis ar ryžiais. Tešlos pagrindą kepkite 20 min., kol tešla nebekibs prie folijos – pakelkite kraštelį folijos, kad tuo įsitikintumėte. Jei vis dar kimba, kepkite dar porą minučių ir patikrinkite iš naujo. Tada nuimkite foliją ir pupeles ar ryžius, grąžinkite formą su tešla į orkaitę ir kepkite dar 5 min. Išimkite kepimo formą su iškepusia tešla iš orkaitės ir perkelkite ant grotelių. Į tešlos krepšelį supilkite paruoštą citrinų įdarą, formą pašaukite atgal į orkaitę ir kepkite 12-15 min., kol įdaras sutvirtės. Kol tarta vėsta, paruoškite mėlynes: jas suberkite į vidutinio dydžio puodą, ten pat supilkite citrinų sultis ir kaitinkite apie 7-10 min. vis pamaišydami, kol uogos išskirs savo sultis, pavirkite 2-3 min. Nuimkite nuo ugnies, įmaišykite medų ir ispaninio šalavijo sėklų. Palikite atvėsti ir sutirštėti, tuomet paskirstykite ant atvėsusio citrinų įdaro. Papuoškite tartą šviežiomis šilauogėmis ar mėlynėmis, šviežių mėtų šakelėmis. P. S. Pyrago pagrindui skirtą tešlą šaldytuve galite laikyti iki 3 dienų arba ją užšaldyti ir šaldiklyje laikyti iki mėnesio, tuomet prieš naudodami per naktį palaikykite šaldytuve, kad tolygiai atšiltų.

Daugiau receptų “Gimtajame…”

Subscribe
Informuoti apie
guest


0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: