Sunokusios šermukšnių uogos skinamos rugsėjo ir spalio mėnesiais, dar nesulaukus šalnų, tačiau mėgstantiems švelnesnį uogų skonį į mišką keliauti reikėtų iškart po pirmųjų šalnų. Prieš šalnas nuskintų uogų rūgštumą „nugesinsite“ šiek tiek palaikę jas šaldytuve. Kartumą panaikinsite kelias minutes jas palaikę verdančiame vandenyje su druska. Prieš spausdami sultis, nepamirškite uogų nuplauti šaltu vandeniu.
Džiovinti skirti šermukšniai skinami kekėmis, drauge su kotais ir lapais. Sultims spausti renkamas uogas galima skinti ir atskirai viena nuo kitos.
Išmanantieji liaudies mediciną teigia, kad tokios sultys ypač veiksmingos sergant avitaminoze, anemija bei akmenlige. Šių ligų varginamam organizmui padėsite, jeigu kelis kartus per dieną išgersite po vieną arbatinį šaukštelį šermukšnių sulčių.
Iš šermukšnių ruošiamas gėrimas taip pat vartojamas skundžiantis virškinamojo trakto sutrikimais, o dėl rūgimo procesus žarnyne mažinančių pektinų jį siūloma gerti ir nuo pilvo pūtimo.
Tačiau žarnyno ir skrandžio uždegimą turintiems žmonėms rūgščių sulčių reikėtų vengti, kadangi jos gali ne tik sudirginti skrandį, bet ir sukelti spazmus tulžies pūslėje.
Šermukšnių gėrimas vėsiems vakarams
Jums reikės: 500 g šermukšnių uogų, 150 g cukraus, pusės citrinos, pusės litro vandens, 2 arbatinių šaukštelių medaus, žiupsnelio cinamono.
Sutrinkite šermukšnio uogas su cukrumi. Per marlę iš šio mišinio išspauskite sultis. Sutarkuokite citriną kartu su žievele, užpilkite vandens vonelėje pakaitintu medumi ir sumaišykite su šermukšnio sultimis bei verdančiu vandeniu. Įberkite į gėrimą cinamono. Skanaus!
Labai idomu.