Pranašumas
Rokiškio visuomenės sveikatos biuro vaikų maitinimo organizavimo specialistė Diana Rinkauskaitė pasakojo, kuo ekologiški produktai yra pranašesni už užaugintus chemikalų pagalba.
„Ekologiški produktai yra alternatyva ne tik valgyti sveikiau, bet ir padėti gamtai mažinti ekologines problemas. Ekologiški produktai yra natūralūs, be sintetinių dažiklių, kvapų, saldiklių. Šių produktų žaliavos augintos be sintetinių trąšų, pesticidų, herbicidų, GMO (genetiškai modifikuoto organizmo) ir kitų medžiagų, galinčių pakenkti sveikatai. Ekologiški maisto produktai yra sertifikuoti, tai yra kaip patvirtinimas, kad žaliavos buvo užaugintos nenaudojant neleistinų medžiagų. Be to, ekologiški augalinės ir gyvūninės kilmės ūkiai mažiau teršia dirvožemį ir vandenį“, – pasakojo specialistė.
Brangesni
Anot D. Rinkauskaitės, yra du pagrindiniai dalykai, dėl ko reikėtų vartoti ekologiškus maisto produktus. „Pirma, vartotojas renkasi sveikesnius ir natūralius produktus, kurie palankesni sveikatai. Antra, ekologiškų produktų gamyba tausoja gamtą ateities kartoms.
Ekologiški produktai turi ES ekologinės gamybos logotipus, sertifikavimo įstaigos pavadinimą, sertifikavimo numerį. Tai įrodymai, kad produktas ekologiškas. Visgi šie produktai yra brangesni už įprastus dėl brangesnių žaliavų, gamybos, geresnės kokybės“, – sakė pašnekovė.
Sunku atskirti
Ar ekologiški produktai skonio, kvapo ir išvaizdos savybėmis skiriasi nuo užaugintų su chemikalais ir ar plika akimi lengva įžvelgti skirtumų?
„Prekybos centruose sunku atskirti ekologiškas daržoves ir vaisius nuo neekologiškų. Lentynose išdėliojami estetiškiausiai atrodantys produktai, o dėl kvapo ir skonio reikėtų pasiginčyti – ko gero, tai priklauso ne kelių veiksnių: vaisių ar daržovių rūšies ir nuo paties žmogaus gebėjimo atskirti skirtingus skonius. Kalbant apie bendrai, tiek augalinės, tiek gyvūninės kilmės maisto produktų skonis ir kvapas skiriasi. Manau, dabar valgoma daug greito, nesveiko, perdirbto maisto, turinčio skonio stipriklių, dažiklių, kvapiklių, todėl paragavus natūralaus maisto ištinka šokas, atrodo, jis be skonio, jame per mažai druskos, cukraus“, – svarstė D. Rinkauskaitė.
Žmonės vis dažniau renkasi kokybišką maistą
Jonas DALIS
Ilzenbergo dvaro direktoriaus atstovas
Ilzenbergo dvaras prekiauja produktais iš čia pat užaugintų ir pagamintų ekologiškų žaliavų – iš mūsų kviečių, miltų, vištų kiaušinių. Gaminiai iš natūralių žaliavų visuomet buvo paklausūs, bet viskas priklauso nuo perkamojo krepšelio – labiau kreipiantys dėmesį į savo sveikatą ir tai, ką valgo, pradėjo daugiau išleisti, jie negaili pinigų kokybiškam maistui. Dabar labai daug informacijos apie tai, kas yra natūralu, sveika ir ekologiška, ir žmonės vis dažniau renkasi sveiką maistą, norėdami gauti maksimalią naudą savo sveikatai. Anksčiau galbūt ir informacijos stigo, todėl tokie produktai nebuvo tokie populiarūs.
Ilzenbergo dvare prekiaujame įvairiais gaminiais: natūralaus pieno produktais, šviežia mėsa ir rūkytais mėsos gaminiais, kiaušiniais, konditerijos gaminiais. Jų įsigyti galima ne tik Ilzenbergo dvare, bet ir kitose fizinėse parduotuvėse „Iki“, „Lidl“, „Rimi“, „Maxima“, taip pat turime mažesnių atstovų, kurie prekiauja mūsų produkcija. Populiariausios prekės šiuo metu – sūriai: natūralus baltasis ir su spanguolėmis, taip pat su papajomis – mūsų naujiena.
Labiau suinteresuoti pirkti natūralius produktus yra didmiesčiuose gyvenantys aktyvūs, sportuojantys vidutinio amžiaus, maždaug 30–50 metų, žmonės. Tai lemia keli dalykai: visų pirma, perkamoji galia didmiesčiuose didesnė, tokie žmonės gali išleisti didesnę pinigų sumą sveikiems produktams; kitas dalykas – kaimuose ar netoli jų gyvenantys žmonės produktus dažniau perka iš vietos ūkininkų, turgaus prekeivių ar gauna iš tėvų ar senelių – jie tiesiog turi galimybių ir kitais būdais įsigyti natūralių produktų.
Aukštesnių kainų nesibaido
Donata Zavarskienė
„Senamiesčio krautuvėlės“ savininkė
Prekiaujame sveikais maisto ir kosmetikos gaminiais, higienos ir švaros priemonėmis bei maisto papildais. Pagrindiniai produktai – aliejai, įvairūs pagardinimai salotoms, himalajų druskos, makaronai be glitimo (jų dabar žmonės ypač dažnai ieško), skaidulinių medžiagų mišiniai, natūralios kakavos, spygliuočių eliksyras sveikatai gerinti ir daugybė kitų produktų. Dabar populiariausia prekė – vitaminai. Rudeniop žmonės ima labiau rūpintis sveikata, vasarą įprastai tų vitaminų gauname iš savų vaisių ir daržovių.
Žmonės, kurie domisi sveikais produktais, užsukę į parduotuvę jau žino, ko ieškoti. Sveiki produktai, kaip ir ekologiški, yra brangesni, bet rokiškėnai aukštesnių kainų nesibaido – nors visi mes skaičiuojame, bet mūsų pirkėjai kartais į kainą nelabai ir žiūri, nes nori jau išbandyto, sveiko ir geresnio produkto. Kartais pasiguodžia, kad kažkokios prekės brangesnės, bet kaip dažnai patys sako: „Geriau jau brangiau sumokėti, bet gauti kokybiškesnį produktą.“
Mūsų krautuvėlė veikia jau 10 metų ir nuo pat pradžių žmonės domėjosi sveikais produktais, o tie, kuriems patinka mūsų prekės, vis sugrįžta.
Trys svarbiausi kriterijai
Ekologinius ūkius prižiūrinčios VšĮ „Ekoagros“ pagrindinė veiklos sritis yra ekologinės gamybos sertifikavimas pagal Europos Sąjungos ekologinę gamybą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimus.
Kaip atpažinti, kad daržovė, vaisius, mėsos, pieno ar kitas produktas tikrai yra užaugintas ir pagamintas ekologiniame ūkyje ir gavęs tai patvirtinantį ženklinimą? Atsiminkite šiuos 3 svarbiausius dalykus:
- Kad vartotojai būtų tikri, jog perka ekologiškus produktus, ši produkcija griežtai reglamentuojama, kontroliuojama ir sertifikuojama. Ekologišką maistą lengva atpažinti dėl išskirtinio ženklinimo. Visi supakuoti ekologiški produktai paženklinti Europos Sąjungos ekologinės gamybos ženklu – žalios spalvos stačiakampiu, kurio viduryje yra lapas iš baltų žvaigždžių:
Europos Sąjungos ekologinės gamybos ženklas
- Nacionaliniu ženklu „Ekologinis žemės ūkis“ ženklinami visi Lietuvos rinkai tiekiami supakuoti ar sufasuoti ekologinės gamybos reikalavimus atitinkantys ir „Ekoagros“ sertifikuoti ekologiški produktai.
Nacionalinis ženklas „Ekologinis žemės ūkis“
- Reikėtų atkreipti dėmesį ir į prie ženklinimo esantį kodą: Lietuvoje ekologiška sertifikuota produkcija žymima kodu LT-EKO-001. Nefasuotus ir neženklintus produktus gali parduoti tik ūkininkai, pateikiantys ekologiškumą įrodantį dokumentą – sertifikatą.
„Ekoagros“ inform.
Projektą iš dalies remia: