Asmeninių ir GR archyvo nuotr.

Šiuo metu galimi du keliai

Petras Šeškas

Veterinarijos klinikos Rokiškyje savininkas

Sutikčiau, kad reikia tokio dalyko. Anksčiau šuo buvo namų „signalizacija“, o kates laikė, kad pelių nebūtų. Šiais laikais požiūris į gyvūnus pasikeitęs – jie jau tapę šeimos nariais. Gyvūno netektis neretai būna skaudi, klientai neretai pasakoja gedintys nugaišusių gyvūnų, ir tai nemažai laiko užtrunka. Mūsų darbas yra paguosti, nuraminti, kad toks gyvenimas, kad gyvūnai gyvena už mus trumpiau, kad parsinešdami namo augintinį turėtume susitaikyti su ta mintimi, jog ateis kada nors metas su juo atsisveikinti.

Būtina apgalvoti vizualizaciją

Nijolė Pranskūnaitė

Utenos rajono gyvūnų mylėtojų draugijos savanorė Rokiškio rajone

Žinoma, kad reikėtų tokios vietos, kur šeimininkai galėtų ateiti ir prisiminti savo mylimus gyvūnus. Aš asmeniškai, kalbėdama apie gyvūnų kapines, įsivaizduoju, kad tai neturėtų būti „žmonių kapinių“ koncepcija – su antkapiais, su paminklais. Tai galėtų atrodyti kaip parkas – su medeliais ar kitais želdiniais, gėlėmis, kur žmonės galėtų ateiti tiesiog pabūti. Kapeliai galėtų būti tiesiog kauburėlio principo. Tada tokia teritorija gal visai gražiai įsikomponuotų pačiame mieste.

Rimtas žingsnis gyvūnų gerovės link

Edita Jončienė

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Panevėžio departamento Rokiškio skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja-inspektorė

Įrengta gyvūnų laidojimo vieta būtų legalus būdas palaidoti savo augintinį suteikiant šeimininkui galimybę jį lankyti. Tai būtų tiesiog orus jo išlydėjimas, pagarba gyvam daiktui. Parinkti ir aptverti atskirą teritoriją, manau, nėra sudėtinga, sudėtingiausia apskaičiuoti, kokio ploto reikia ir kokią tvarką įvesti, kad žmonės nepradėtų pyktis dėl laidojimo vietos. Gyvūnų kapinės, mano akimis, būtų rimtas žingsnis į priekį gyvūnų gerovės link.

Svarbiausia neperlenkti lazdos

Aivaras Kecorius

Juodupės Švč. Aušros Vartų Dievo Motinos parapijos klebonas

Gal ir reikėtų tokios vietelės, bet pati sąvoka „kapinės“, nežinau, ar tinka. Reikėtų apmąstyti ir parinkti kitas sąvokas. Mes, dvasininkai, akcentuojame, kad gyvūnėlio siela nėra žmogaus, bet pagarba gyvūnui reikalinga. Svarbiausia neperlenkti lazdos, visur būtina pusiausvyra ir sveikas protas. Gyvūnas neturėtų būti aukščiau žmogaus.

Gyventojai turi kreiptis, geriausia raštu

Arūnas Krasauskas

Rokiškio miesto seniūnijos seniūnas

Nuomonės šiuo klausimu nelabai ir turiu. Poreikio tokio, kad Rokiškyje reikia gyvūnų kapinių, iš gyventojų girdėti neteko. Visų pirmiausia, žmonės turi kreiptis, geriausia raštu, į savivaldybę. Reikia sklypo rajono tarybos sprendimu ir kitų dalykų. Jeigu tokios kapinės būtų įrengtos, tai greičiausiai, tikėtina, būtų perduotos mūsų priežiūron.

Tik laiko klausimas, kada bus įsitraukta

Antanas Taparauskas

Rokiškio rajono savivaldybės vicemeras

Ne kartą šia tema buvo diskutuota, kol kas paviršutiniu lygmeniu, bet manau, kad tik laiko klausimas, kada tai bus įtraukta į rajono tarybos darbotvarkę. Reikalinga šia tema diskutuoti su bendruomene – Rokiškio miesto, Rokiškio kaimiškosios seniūnijų gyventojais, o gal pakaktų ir gyventojų apklausos? Tačiau, ką galiu dabar patikinti, netolimoje ateity tikrai į šį reikalą įsitrauksime.

Brangiausiai kainavo… tvora

Ramūnas Blazarėnas

Anykščių rajono savivaldybės Bendrojo ir ūkio skyriaus vedėjas

Nuo praėjusių metų Anykščių mieste, Gegužės gatvės gale, esame įrengę gyvūnų laidojimo vietą. Tai buvusios kadencijos vicemero Dainiaus Žiogelio iniciatyva. Šis anykštėnams taip pat žinomas kaip Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistas. Anykščių rajono savivaldybei gyvūnų kapinių įrengimas kainavo apie 10 tūkst. eurų. Ilgiausiai užtruko sklypo parinkimas ir matavimai, privažiavimo į
kapines sutvarkymas, o brangiausiai kainavo tvora, kuria aptvertas 40 arų plotas. Gyvūnų kapinės administruoti patikėtos UAB „Anykščių komunaliniam ūkiui“.

Išsamesnius komentarus skaitykite „Gimtajame…“

Subscribe
Informuoti apie
guest
1 Komentuoti
Naujausius
Seniausius Įvertinimą
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Juokas
2023 18 lapkričio 11:25

Būtinai reikia, spa jau beveik yra , dar reikes koplyčios. O greit reikes ir santuokos rūmų gyvūnams, gal būt seimas įteisins zoofilija kaip kai kuriose vakarų valstybese.

Rekomenduojami video: