Pradėti ugdyti nuo vaikystės
Konferencijos sumanytoja L. Meilutė–Datkūnienė sakė: „Kodėl mes tiek daug kalbame apie ekologiją bei sveiką mitybą su pačiais mažiausiais? Vaikystė ir paauglystė – laikotarpis, kai formuojasi sveikos gyvensenos bei mitybos įpročiai ir išmokstama gyventi sveikai. Būtent šiuo laikotarpiu labai svarbu, kad vaikai ne tik gautų teisingą informaciją apie sveiką mitybą ir jos reikšmę organizmui, bet ir išmoktų tinkamai pasirinkti sveikatai palankius maisto produktus. Tiek užsienio šalių, tiek Lietuvos ugdymo įstaigų praktika rodo, kad ekologiški maisto produktai vaikų mityboje pagerina jų sveikatą, dėl ko ugdymo procesas tampa sklandesnis ir nenutrūkstamas. Būtent apie tai ir apie gerąją patirtį kalbėsime per konferenciją“. Lietuva yra šeštoje vietoje ES pagal antsvorį ir dešimtoje pagal nutukimą, o nuo širdies ir kraujagyslių ligų mirštama tris kartus daugiau nei bet kurioje kitoje ES šalyje. Būtent širdies ir kraujagyslių ligos yra tiesiogiai susijusios su nekokybiškų produktų vartojimu. Dėl šių priežasčių kiekvienam save gerbiančiam žmogui būtina žinoti apie sveikesnių žemės ūkio ir maisto produktų gamintojus, kokias maistingas medžiagas gauname su maisto produktais ir kaip jos tenkina organizmo poreikius. Kadangi mokslinių tyrimų rezultatai rodo, jog Lietuvos, kaip ir daugelio kitų pasaulio šalių, ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikų mitybos įpročiai nėra tinkami ir gali kelti riziką sveikatai, todėl būtina keisti mokinių mitybos įpročius.
Kad žodis „ekologija“ nebūtų pigus triukas
L. Meilutė–Datkūnienė pažymėjo, jog dažnai tenka įsitikinti, kad visuomenė neatskiria, kada vadinamoji „ekologija“ – tik rinkodaros triukas, o kada – reali kokybė bei ilgas procesas dėl teisėto sertifikato. Tie, kurie nori tikrai ekologiškos produkcijos, turėtų rinktis atitinkamai pažymėtus produktus. Neužtenka etiketėje parašyti „natūralus“, „ekologiškas“, „Eko“ ar „Bio“. Sertifikuota ir reikalavimus atitinkanti produkcija žymima ES ekologinės gamybos logotipu (žalios spalvos stačiakampis su lapu iš baltų žvaigždžių) bei Lietuvos nacionaliniu ženklu (su užrašu „Ekologinis žemės ūkis“) Tokia produkcija yra tikrinama ir privalo atitikti ekologinę gamybą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimus.
Ženklas „Rakto skylutė“
Sveikesnė, tačiau neįtelpanti į ekologiškumo rėmus, lietuviška produkcija gali būti žymima specialiu ženklu „Rakto skylutė“ . Tai įprasti produktai, tačiau juose įdėta mažiau cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų, nėra maisto saldiklių, o grūdų turinčiuose gaminiuose išsaugota daugiau maistinių skaidulų. Lietuvoje atlikti gyventojų mitybos tyrimai rodo, kad žmonės renkasi neįvairų meniu, jų mityba jau daug metų skurdi, nesubalansuota ir nepalanki sveikatai – suvartojama ypač daug sočiųjų riebalų, angliavandenių ir druskos, bet per mažai daržovių, viso grūdo duonos. Nesubalansuota mityba skatina širdies ir kraujagyslių ligas, vėžį, nutukimą, 2-ojo tipo cukrinį diabetą.
Žino ir kraštiečiai
„Rakto skylute“ pažymėti ir kai kurie mūsų kraštiečių gaminiai, kuriuos mūsų stalui tiekia, pavyzdžiui, UAB „Lašų duona“, UAB „Ilzenbergo ūkis“, UAB „Rokiškio pienas“… į „Rakto skylutės“ simboliu ženklinamą produktą negalima įdėti jokių pakaitalų, kurie didintų produkto kaloringumą, keltų jo glikeminį indeksą ar kitaip mažintų produkto palankumą sveikatai (pvz., mažinant produkte sočiųjų riebalų kiekį, negalima jų keisti krakmolu ar maisto priedais, bet galima praturtinti produktą ankštiniais, lęšiais, topinambais, įvairiomis daržovėmis ir pan.). Maisto gamintojai, kurie mano, jog jų produkcija atitinka reikalavimus, dėl šio ženklo suteikimo gali kreiptis į Higienos institutą.
Po padidinamuoju stiklu
Ekologiškiems maisto produktams keliami dar didesni reikalavimai. Stebimas žemės ūkio kultūrų bei gyvūnų auginimas, vėliau – produktų gamyba, perdirbimas. Ekologiški produktai žymimi specialiais ženklais. Ūkis, pelnęs ekologiško ūkio vardą, iš karto atsiduria tarsi po padidinamuoju stiklu – stebima, ar nenukrypstama nuo reikalavimų. Ekologiniams ūkiams draudžiama naudoti genetiškai modifikuotus organizmus, griežtai ribojamas cheminių sintetinių pesticidų, sintetinių trąšų naudojimas, vengiama gyvulius gydyti antibiotikais. Gyvuliai juose šeriami ekologiškais pašarais. Pasirenkamos gyvulių ir augalų veislės, kurios prisitaikiusios augti vietos sąlygomis, stengiamasi gyvuliams bei naminiams paukščiams skirti kuo daugiau erdvės. Perdirbantiems ekologiškus produktus yra draudžiama naudoti skonį suteikiančias medžiagas bei dažiklius, genetiškai modifikuotas sudedamąsias dalis. Yra ir kitų reikalavimų, kuriuos visus išvardinti sudėtinga, be to, jie geriau suprantami toje srityje dirbantiems specialistams.
Dalyvaus keturios ugdymo įstaigos
Konferencijos apie ekologišką maistą sumanytoja apgailestavo, kad šiais metais pasirinktos tik Rokiškio miesto ugdymo įstaigos. Kitąmet galbūt šis projektas bus vykdomas ir rajono priešmokyklinukams. Kitą savaitę sveiko maisto degustacijose, žaidimuose bei paskaitose dalyvaus priešmokyklinukai (šešiamečiai, anksčiau vadinti „nulinukais“) iš Rokiškio miesto lopšelių-darželių „Varpelis“, „Nykštukas“, „Pumpurėlis“ bei mokyklos-darželio „Ąžuoliukas“. Kad nebūtų trukdoma ugdymo procesui, užsiėmimų laikas bus derinamas, kad būtų patogus pedagogams, tėveliams ir vaikams. Dalyvaus lektoriai iš žemės ūkio ir maisto produktų sertifikavimą vykdančios VšĮ „Ekoagros“, apie ekologišką ūkininkavimą pasakos Lietuvos ekologinių ūkių asociacijos pirmininkas bei Rokiškio rajono ūkininkų sąjungos pirmininkas Mindaugas Petkevičius, apie sveikos gyvensenos principus kalbės Giedrė Audėjaitienė, Agnė Katinauskienė, Diana Rušėnaitė, maisto technologė, specialistė, teikianti konsultacijas ugdymo įstaigoms apie sveiką mitybą, Raminta Bogušienė. Kiekviename renginyje bus paruošti stalai degustacijoms. Su vaikais bus bendraujama žaidimo forma. Klausimų ir atsakymų forma vyks viktorina, o dalyvių lauks prizai. Kad intarpuose išjudintų vaikus ir tėvelius, kiekviename pristatyme pasirodys animatorius.
Maisto kokybei netaupo
Lopšelio-darželio „Pumpurėlis“ direktorė Skirmantė Krasauskaitė tvirtino, jog bet kokia informacija, susijusi su tvarumu ir ekologija, yra naudinga. Ugdymo įstaigoje jau dabar yra vaikų poreikiams pritaikytas, tausojantis meniu. Daug dėmesio skiriama maisto kokybei. Pradėta pirkti daržoves iš ūkininkų. S. Krasauskaitė tvirtino, kad tikrai nėra taupoma vaikų sveikatos sąskaita. Konferencija „EKO – vaikams ir jų tėvams“, skirta priešmokyklinukams, čia vyks spalio 17 d.
Naudą pripažino
Rokiškio lopšelyje-darželyje „Varpelis“ konferencija „EKO – vaikams ir jų tėvams“ vyks spalio 18 d. Direktorės pavaduotoja ugdymui Violeta Deksnienė minėjo, kad vaikams darželyje nuolat pasakojama apie sveiką maistą. Stengiamasi, kad jie suprastų, kas tai yra sveiko maisto piramidė. Direktorės pavaduotoja sakė žinanti, jog renginyje bus pristatoma ekologiška produkcija, vyks degustacija. Jos nuomone, tai naudinga tiek pedagogams, tiek vaikams, tiek jų tėveliams.
„Šių laikų vaikai labiau išprusę“
Spalio 19 d. renginys apie ekologiją bei sveiką mitybą persikels į lopšelį-darželį „Nykštukas“. Priešmokyklinėje grupėje vyks paskaita, maisto degustacija. Direktorė Jolita Žaliauskienė sakė, jog šiai įstaigai itin svarbu sveika mityba. Čia stengiamasi vartoti sveikus produktus ir nevartoti to, kas vaikų mityboje draudžiama. „Užsisakydami produktus, ieškome kuo sveikesnės alternatyvos, vaikams pamokėlių metu kalbame apie sveiką maistą, ragaujame daržoves. Šių laikų vaikai labiau išprusę ir daug žino apie sveiko maisto naudą. Jeigu biudžetas leidžia, renkamės ekologiškus produktus. Jeigu jų neįperkame, stengiamės pirkti bent „Rakto skylutės“ ženklu pažymėtus,“ – sakė J. Žaliauskienė.
„Sveikintinas sprendimas“
Mokyklos-darželio „Ąžuoliukas“ direktorė Romualda Cegelskienė informavo, kad minėta konferencija šios ugdymo įstaigos priešmokyklinės klasės vaikams ir tėveliams vyks spalio 20 d. Kadangi darželio-mokyklos patalpos vis dar remontuojamos, renginys vyks muziejaus aplinkoje. „Sveikintina iniciatyva. Manau, tai bus pozityvus renginys. Juolab kad mes nuo šio rugsėjo dalį maisto produktų imame iš kooperatyvo. Tai pieno produktai, daržovės. Konferencija – sveikintinas sprendimas ir dėl to, kad jame galės dalyvauti tėvai. Tai galimybė atvirai sklaidai. Džiugu, kad ir tėvai turės galimybę paragauti produkcijos. Gal tai jiems padės apsispręsti, renkantis pirkinius,“ – džiaugėsi artėjančiu renginiu direktorė.
Nesveika mityba – ligų priežastis
Lietuva yra šeštoje vietoje ES pagal antsvorį ir dešimtoje pagal nutukimą, o nuo širdies ir kraujagyslių ligų mirštama tris kartus daugiau nei bet kurioje kitoje ES šalyje. Būtent širdies ir kraujagyslių ligos yra tiesiogiai susijusios su nekokybiškų, kancerogeninėmis medžiagomis užterštų produktų vartojimu. Dėl šių priežasčių kiekvienam save gerbiančiam žmogui būtina žinoti apie kokybiškų žemės ūkio ir maisto produktų gamintojus, kokias maistingas medžiagas gauname su maistu ir kaip jos tenkina organizmo poreikius. Kadangi mokslinių tyrimų rezultatai rodo, jog Lietuvos, kaip ir daugelio kitų pasaulio šalių, ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikų mitybos įpročiai nėra tinkami ir gali kelti riziką sveikatai, būtina keisti mokinių mitybos įpročius, mokyti ir skatinti juos pasirinkti sveikatai palankius produktus ir taip užkirsti kelią lėtinių neinfekcinių ligų išsivystymui.
Nuo burokėlių iki naminės duonos
L. Meilutė-Datkūnienė paaiškino, kad konferencija yra skirta populiarinti sertifikuotus ekologiškus ir sveikus žemės ūkio bei maisto produktus, ugdyti sveikus vartotojų įpročius. Jau dabar minėtų ikimokyklinių ugdymo įstaigų vaikai ir jų tėveliai gali pradėti ruoštis degustacijoms ir įvairioms staigmenoms. Planuojama degustuoti ekologiškas šviežias ir raugintas daržoves, šviežius ir šaltyje džiovintus vaisius ir uogas, duonos gaminius, mėsos produkciją, pieno produktus. Numatoma, kad konferencijos metu savo produkciją pristatys 6–10 žemės ūkio produkcijos gamintojų, kurių produktai yra su ES lygiu saugomomis nuorodomis, ekologiški arba pagaminti pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės (NKP) sistemą. Kokybiškų žemės ūkio ir maisto produktų populiarinimo – degustacijos renginio metu bus skiriami specialūs prizai.












































