GR archyvo nuotr.

Išsilaikyti nelengva

Rita Zajančkauskienė.

„Ritos kavinės“ direktorė Rita Zajančkauskienė teigė, kad iš maisto produktų po Naujųjų labiausiai brango mėsos faršas. Kiti produktai taip pat brango. „Kol kas pas mus pabrangimas labai nedidelis, gal tik keli patiekalai dešimčia centų brango, bet šį mėnesį skaičiuosim ir spręsim, ką toliau daryti. Atrodo, galėtum dar tų kainų nekelti, tačiau… Labiausiai smaugia PVM. Kai lengvatinis, 9 procentų, buvo, buvo lengviau, o dabar, kai 21 procentas, ir kai dar šitaip išbrangę viskas… Nelengva“, – teigė R. Zajančkauskienė.
Ji paatviravo, kad pastaruoju metu juntamas klientų sumažėjimas. „Kaip sumažėjo nuo lapkričio mėnesio, taip ir nepadaugėjo. Kodėl taip yra, aš variantą turiu tik vieną – žmones kamuoja sąskaitos už šildymą ir dėl to yra labiau priversti finansiškai pasispausti. Nepavyksta privilioti daugiau klientų ir įvairesniu meniu. Nors tikrai kainos nedidelės – papietauti sočiai galima ir neišleidžiant nė 5 eurų“, – tikino R. Zajančkauskienė.

Gali pykti kiek nori…

Pranas Blažys.

Kavinės „Pagunda“, priklausančios UAB „Darola“, direktorius Pranas Blažys tvirtino, kad šiemet dienos pietų kaina nedidėjo. Skaičiavimai atliekami tik dabar. Tikėtina, kad artimiausiu metu dienos pietūs turėtų brangti apie 50 centų. „Sausio mėnuo, na, jis visada yra toks „sausas“ mums dėl klientų. Panašiai ir vasarį, kovą būna. Tai tuomet svarstome – ar kad žmonės taupo, daugiau namuose gaminasi pietus patys, ar kad maitinimo vietų Rokiškio mieste daug, konkurencija didelė? Mieste tikrai labai daug pasirinkimo. Tačiau nuolatinių klientų mes turime, jie mėgsta ne pašildytą, o natūralų, šviežią maistą. Kalbant apie mokesčius, aišku, didelio džiaugsmo neturiu. Kainas pakelti proto nereikia, bet reikia proto išgyventi. Kenčiu dantis sukandęs. Turim kažkaip dirbt ir prakentėt, suprantant, kad valstybė tokioj padėty. Mes galim kiek norim
pykti, bet turim susitaikyti su realybe. Nors… Žaliavų kainos – kaip diena, taip naujiena, vis kas nors keičiasi, ne į pigiąją pusę. Jeigu klaustumėte, kas labiausiai brango, tai atsakyčiau, kad daržovės, vaisiai. Stipriai sviestas pabrango, varškė, mėsa. Mėsos kaina jau dabar pakilusi, ir kalba, kad dar kils. Matot, kas yra, dienos pietūs toks dalykas, kad visi nori spėti pavalgyti nuo 12 iki 13 valandos. O kitu metu – tuščia. Gal tai ir blogiausia“, – sakė P. Blažys.

Tikisi, kad lengvata dar sugrįš

Laura Viduolytė-Pupelienė.

Restoranų „Pupelė“ ir „Pesto“ šeimininkė Laura Viduolytė-Pupelienė sakė, jog nepaisant to, kad viskas brangsta, išlaidos didėja, dienos pietų branginti nebeišeina… morališkai. „Dienos pietūs pas mus nėra pigūs, nes ruošiame maistą iš kokybiškų, brangių produktų, bet prabūsim nebranginę. Kai karštas patiekalas kainuoja 7 eurus ir tu dar pakelsi kainą, tai prarasi klientus. Labai sunkus metas ruduo ir žiema, kad ir atrodo, esam populiarūs, bet išlaidų patiriame nemažų, ir darbuotojų pas mus daug dirba, bet vis dar nesiryžtame imtis drastiškų sprendimų. Laukiame pavasario, vasaros, tikimės geresnių laikų, tikimės, kad sugrįš PVM lengvata, antraip gali tekti mažinti darbuotojų ir imtis kitų sprendimų. Kiek galim, tiek laukiam. Bet iš tikrųjų, per dešimt metų mūsų veiklos, tai pirmas toks prastas sezonas“, – kalbėjo verslininkė.

Ji neslėpė, jog valstybės politika – nedėkinga maitinimo įstaigoms. „Man keista, kad restoranai yra viename sektoriuje su viešbučiais, tačiau viešbučiams 9 procentų PVM lengvata neterminuota. O kodėl mums tokios nuolatinės neduoda, nežinau. Nors mūsų versle ir sezoniškumas labai jaučiasi, ir turim daug išlaidų atsinaujinimui – ne tik indai dūžta, inventorius genda, bet ir lankytojai nori, kad reguliariai atsinaujintume patalpas. Be to, viskas brangsta ir žmogiškųjų išteklių labai daug reikia. Todėl man nelabai suprantama, kaip jie skaičiuoja biudžeto praradimus. Pavyzdžiui, Lietuvos restoranų ir viešbučių asociacija yra paskaičiavusi, kad ne 200 milijonai eurų, kaip Vyriausybė suskaičiavo biudžeto praradimus, o 28 milijonai prarasti dėl PVM lengvatos. Tik niekas neįvertina, kiek maitinimo įstaigų bankrutuoja, kiek darbuotojų atleidžiama, kiek tiekėjai praranda ir panašiai“, – sakė L. Viduolytė-Pupelienė.

Brangesni dienos pietūs – ir profesinėje mokykloje

Diana Giedrikienė. Asmeninio archyvo nuotr.

Dienos pietus priverstas branginti net pigiais dienos pietumis garsėjantis Rokiškio profesinio mokymo centras. Nors jo direktorė Diana Giedrikienė teigė, kad įstaigos tikslas nėra uždirbti iš maitinimo paslaugų. „Išorėn parduodam tik labai ribotą porcijų skaičių. Parduodame, tik jei lieka laisvų porcijų, arba tais atvejais, kai verslininkai prašo leisti papietauti jų darbuotojams. Kainos, be jokios abejonės, paaugo, tiek nuo rugsėjo 1 dienos, tiek po Naujųjų metų – kaip ir visur, taip ir pas mus. Ir tuos maitinimo srautus mes labai mažiname, nes neturime tikslo užimti reikšmingą dalį maitinimo versle Rokiškyje. Mes nesame verslo siekiantys, nes ne iš to gyvename. Mūsų mokyklos valgyklos tikslas vidinis – kad čia besimokantieji, dirbantieji galėtų pigiai ir sočiai papietauti. Tačiau, suprantate, už savikainą patiekalų parduoti irgi negalime“, – pabrėžė D. Giedrikienė.

Dienos pietūs, anot jos, šiuo metu pabrangę maždaug euru. Dienos pietūs, gaminami profesinės mokyklos valgykloje, nebrangūs, nes mokykla sutaupo pati užsiaugindama bulvių. „Pas mus ne tik cepelinai ir bulvių plokštainis – išties labai įvairus meniu. Už tai reikia dėkoti mūsų darbštuolėms virėjoms“, – sakė profesinės mokyklos direktorė.

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: