Jei jau mokam PSD…
„Gimtajam…“ moteris pasakojo neslėpdama nusivylimo – maitinimo paslauga – nekokybiška. „Maistas ligoninėje ne gaminamas, o tik pašildomas. Paimtas daržovių „miksas“ iš prekybcentrio, mėsos arba žuvies kvapo kukulis ir viskas sukrėsta į vieną lėkštę. Visas šitas jovalas, atsiprašau už tą žodį, bet aš taip manau – pavadintas pietumis. Sriuba irgi iš mišinio padaryta. Vienąkart – tas pats mišinys su tokiu kaip ir mėsos sultiniu, kitąkart – tas pats mišinys pieniškos sriubos pavidalu. Iki kokio lygio nusigyventa… Neprašau kepsnių, bet jeigu mokame kas mėnesį privalomąjį sveikatos draudimą (PSD), tai į ligoninę patekus norėtųsi gauti kokybišką maitinimą. Pagamintą maistą, o ne suverstą ir pašildytą“, – guodėsi moteris, ligoninėje praleistą metą prasimaitinusi artimųjų atneštu maistu.
Neužteko arbatos
Anot skaitytojos, ją, kaip ligoninės pacientę, papiktino ir tai, kad ne visiems pacientams užteko paprasčiausios arbatos. „Atsimenu, buvo šeštadienio vakaras, o palata, kurioje gulėjau – paskutinė. Atėjusi moteris, dalinanti maistą, pasakė, kad arbatos mums nebeliko ir pasiūlė vandens iš krano. Suprantu, kad visa tai priklauso ne nuo ligoninės, bet ką noriu pasisakyt – kažkokiai įmonei, maitinimo teikėjai, ligoninė moka didžiulius pinigus, o pacientai gauna štai ką. Kiek mačiau, daug kas to maisto nevalgo. Paknaibo šakute ir atiduoda. To, ką gauni, nesiverčia liežuvis pavadinti maistu. Kažkas įdėta į lėkštę, bet negali sugalvoti tam jokio pavadinimo“, – dėstė moteris, savo nusiskundimu prašiusi, kad ligoninės vadovybė atkreiptų į tai dėmesį.
Pasak moters, jai apskritai kyla klausimas, kas sudarinėja ligoninės meniu pacientams. „Ankstesniais metais irgi yra tekę gulėti ligoninėje, tai visada tas maitinimas buvo tragiškas. Ar jūs pusryčiams valgote silkę? Greičiausiai, kad ne. O ten duodavo. O dešra „šlapianka“, atpjauta storumo per du pirštus. Štai toks ir maitinimas. Taip nuo tada, kai ligoninė atsisakė savo virtuvės. Pacientai nori jaustis oriai, bet kodėl jie tyli ir jiems viskas taip „gerai“, aš nežinau…“ – sako ji.
Nuomonė – subjektyvus dalykas
Rokiškio ligoninės direktoriaus Raimundo Martinėlio teigimu, įstaigos pacientams maitinimą tiekia Plungėje registruota UAB „Sotega“.
„Maistas pas mus nėra ruošiamas, jį mums atveža. Patiekalų kokybės kontrolė vykdoma įmonės viduje, ir papildomai ją vykdome mes patys. Yra komisija, kuri reguliariai tikrina maisto temperatūrą, kiekius.
Taip pat teisę tikrinti maitinimo tiekėjo atvežtą maistą turi Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba –reguliariai tikrina ir jie. Pacientų nusiskundimų nesame gavę, bent jau pastaruoju metu“, – teigė R. Martinėlis.
Maitinimo paslauga, pasak jo, perkama konkurso būdu. „Kokia kaina laimi, tokia ir būna. Mes negalime daryti įtakos viešiesiems pirkimams. Kalbant apie maisto kaloringumą, tai viskas atitinka tuos kriterijus, kurie yra nustatyti. Tokios įmonės turi dietologus, jie tą meniu tvirtina“, – aiškino ligoninės vadovas.
Paklaustas, kodėl ligoninė atsisakė savo virtuvės ir maitinimo paslaugą perleido konkursus laimintiems tiekėjams, R. Martinėlis atsakė: „Tai jau seniai priimti dalykai, daug metų, dešimtmečių gal net. Visose ligoninėse tas maitinimas perkamas. Gal tik viena kita respublikinė ligoninė turi savo virtuves. Tad nemanau, kad esam išskirtiniai.“
Ligoninės vadovas nesutiko atskleisti, kiek 2024 metais UAB „Sotega“ sumokėta už pacientų maitinimo paslaugą. Esą tai „sutartiniai, konfidencialūs dalykai“. „O nuomonė apie ligoninės maistą – labai subjektyvus dalykas. Vienam vienaip, kitam kitaip… Mes nusiskundimų maitinimo tiekėju neturime. Geranoriškai bendraujantys, greit reaguojantys. Komisijoms patikrinus ir pateikus siūlymus, į juos atsižvelgia“, – tvirtino ligoninės direktorius.
Maisto saugai ir kokybei skiriamas ypatingas dėmesys
UAB „Sotega“ direktorės Ritos JUŠKIENĖS komentaras:
Sulauktas pacientės nusiskundimas apie Rokiškio ligoninėje tiekiamą UAB „Sotega“ maistą jautriai palietė mūsų personalą, kuris kasdien tiekia įvairiems ligoninės pacientams maistą, kiekvienam pagal gydytojo paskirtą dietą. Kaskart atsižvelgiame į gautus ligoninės ir pacientų pastebėjimus, bendradarbiaujame su Rokiškio ligonine.
Mes maistą tiekiame pagal asmens sveikatos priežiūros įstaigose esantį dietų sąrašą, kurį reglamentuoja Sveikatos apsaugos ministerija. Dietas pagal pacientų ligas, turimas alergijas ar kitus nusiskundimus paskiria ligoninės gydytojas. Mūsų kvalifikuoti mitybos specialistai kiekvienai dietai parenka tinkamus, vengtinus bei eliminuojamus maisto produktus.
UAB „Sotega“ ypatingą dėmesį skiria maisto saugai ir kokybei. Įmonės veikla yra nuolat tobulinama laikantis standartų ir LR norminių teisės aktų.
Jeigu Rokiškio ligoninės pacientai turi pasiūlymų, pageidavimų ar pastebėjimų, kurie atitinka teisinį reglamentavimą, maloniai kviečiame su numis susisiekti tel. +370 445 51 132 arba el. paštu info@sotega.lt.
Viskas su maistu Rokiškio ligoninėje yra gerai. Žmonės, juk maistas gaminamas pagal dietų sąrašą, pagal dietologus, atsižvelgiant į ligonių spec. dietas. Ar jūs, būdami ligoninėje, norite kepsnių, jūros gėrybių ir šampano?
O gal jau laikas atėjo pakeisti poną Martinėlį, kaip galvojate?
Kasdien stengiamės lankyti nevaikštantį ligonį,ne todėl kad nepasitikime personalu,bet kad galėtume normaliu maistu pamaitinti.Nežinau,kodėl apsimetama, kad viskas gerai..Labai daug netvarkos..
Ne vieną kartą gulėjau ligoninėje. Maistas, kuris yra pateikiamas net negalima pavadinti maistu. UAB „Sotega“ direktorė Rita JUŠKIENĖ tegul “makaronų” nekabina visokiais pasiteisinimais, o šiuo maistu pasimaitina pati.
Arbatos dažnai visiems neužtenka, arba pilama po pusę stiklinės ir kitose šios įmonės aptarnaujančiose ligoninėse.
gulii dabar ligpnineje viskas gerai su tuo maistu netinka valgykit savo kitiem daugiau liks
Interneto paieškoje reikia surinkti Sotega rekvizitai ir paskaityti neigiamus atsiliepimus. Tai Kretingos maisto tęsinys įkurtas tam, kad apkvailinti paslaugos gavėjus.