„Iki“ nuotr.

Kaip balandėlius ruošia kitos šalys?

„Sunku tiksliai pasakyti, kada ir kur kopūstų suktinukai buvo patiekti pirmą kartą. Galima tik daryti prielaidą, kad šį patiekalą sugalvojo neturtingesni Vidurio Europos šalių gyventojai, kurie rado puikų būdą panaudoti gausiai augančius kopūstus. Tačiau tai nebuvo tik varguolių patiekalas: pavyzdžiui, senovės Prancūzijoje populiarus dvaro patiekalas buvo įdaryti balandžiai, kurie buvo suvynioti į kopūstų lapus, kad švelni jų mėsa neišdžiūtų“, – sako „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotojos Jolanta Sabaitienė.

Patiekalų, panašių į mūsų tradicinius balandėlius, galima rasti visame pasaulyje. Šis patiekalas paplitęs ne tik daugelyje Europos šalių, bet ir Balkanuose bei Artimuosiuose Rytuose.

„Iki“ kulinarai pasakoja, kad kroatai ir rumunai maltą kiaulieną keičia ėriena, aviena, paukštiena arba žuvimi. Graikai įdarą vynioja į vynuogių lapus. Skandinavų versijoje dažniausiai į kopūstus sukama jautiena, o suktinukai patiekiami su bulvių koše ir mėlynių uogiene. Prancūzai mėgsta mėsa įdaryti ir visą kopūsto galvą. Vokiečiai taip pat turi savo kopūstų suktinukus – čia įdaras yra 100 % mėsos, jame nėra ryžių.

Turkijoje, Balkanų šalyse tradicinis produktas yra dolma – maži pailgi vynuogių lapų suktinukai su mėsa, ryžiais, razinomis ir paprikomis. Tačiau turkai mėsos įdarą suka ir į kopūstų lapus. Nuo lietuviškų balandėlių skirtumas yra tas, kad į įdarą dedama šiek tiek kitokių prieskonių ir priedų. Be to, turkiški kopūstų suktinukai gerokai skiriasi nuo mūsiškių dydžiu. Jie yra mažesni ir cigaro formos, tad mėgstami ne tik kaip pagrindinis patiekalas, bet ir kaip užkandis.

Turkiški „balandėliai“

Porcijos: 6

Gaminimo laikas: apie 1,5 val.

Gaminimo laikas: 1 šviežio baltagūžio kopūsto, 0,5 kg maltos mėsos, 200 g baltųjų ryžių, 100 g bulguro, 4 šaukštų pomidorų pastos, 1 svogūno, 3 skiltelių česnako, 2 šaukštų sviesto, 1 saujos petražolių, 2 puodelių vandens, juodųjų pipirų, 0,5 šaukštelio maltos paprikos (galite įberti ir žiupsnelį aštriosios paprikos), druskos.

Gaminame:

  1. Į didelį puodą įdėkite kopūsto galvą, užpilkite vandeniu, įpilkite šlakelį aliejaus ir pavirkite, kol lapus galėsite atskirti nuo galvos.
  2. Į maltą mėsą sudėkite išspaustą česnaką, smulkiai supjaustytą svogūną, pomidorų pastą, maltą papriką, virtą bulgurą ir ryžius. Nedideliame puode ištirpinkite sviestą. Mėsą pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais, suberkite smulkintas petražoles ir supilkite ištirpintą sviestą. Visus ingredientus gerai išmaišykite.
  3. Įdarą nedideliais kiekiais vyniokite į kopūsto lapus. Ant puodo dugno padėkite 2-3 kopūstų lapus, ant jų vieną šalia kito sudėkite kopūstų suktinukus, ir užpilkite vandeniu. Užvirkite ir virkite, kol kopūstai visiškai suminkštės, maždaug 1 valandą.
  4. Arba vietoj virimo galite juos sudėti į orkaitės indą, užpilti pomidorų tyre su druska, pipirais ir česnaku ir kepti 180 laipsnių orkaitėje 30-40 minučių.

„Iki“ inform. ir nuotr.

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: