E.Daugnoros nuotr.

Dainomis ir šokiais penktadienis nesibaigė

Šventė penktadienį prasidėjo sporto varžybomis ir „Lietuvišku vakaru“, kurį susirinkusiems „Galukiemyje“, jau tapusiame dar viena kamajiškių telkimosi vieta, dovanojo Biržų muziejininkai, bibliotekininkai bei folkloro entuziastai. „Galukiemio“ šeimininkė Daiva Mickūnienė ne tik svetinga bei vaišinga, bet ir žino viską apie Kamajus bei kamajiškius, visur spėja ir visur sava.

Biržiečiai grąžino visus į XX amžiaus pradžios lietuviškųjų vakarų laikus ir priminė, jog populiaria tų vakarų dalimi buvo Kamajų Respublikos vadovo Jurgio Smalsčio-Smolskio (1881–1919) komedija „Nutrūko“, autoriaus dedikuota Kamajų vaidintojams. Į biržiečių deklamacijas bei dainas noriai įsitraukė ir žiūrovai, trumpam grįžę į tautinių vakarų atmosferą.

Dainomis ir šokiais tą vakarą viskas dar nesibaigė – didžiausi entuziastai jau su tamsa leidosi į autoorientacines varžybas „Seneliai veža“.

Prisimintas senovinis žaidimas

Šeštadienis taip pat prasidėjo nuo sporto varžybų. Bandyta atgaivinti ir senovinį „Kylos“ žaidimą, kurį prisimena neretas penkiasdešimtmetis ar vyresnis. Žaidimas nesudėtingas, jam reikia tik poros plytų ir dviejų lazdų (ilgesnės ir trumpesnės). Bet dėl taisyklių žaidėjai kartais susiginčydavo, nes tai, kas žaista vaikystėje, truputį prisimiršo. Laimei, Kamajų Respublikos prezidentas Vytautas Vilys specialiai šiai progai gavo ne tik žaidimo inventorių, bet ir taisykles. Tiesa, varžybos baigėsi kiek anksčiau laiko, nes azartiškų smūgių neatlaikė atsivežtos lazdos, bet nugalėtojus pavyko išsiaiškinti – jais tapo Kalvių trijulė. O „Kyla“ tokia paprasta ir azartiška, kad verta ne menkesnio populiarumo nei kornholas ar bavariškas akmenslydis.

Nors oras nebuvo tinkamas skrydžiams, pūtė stiprokas vėjas, Rokiškio skraidymo asociacijos „Puga“ nariai pristatė savo lengvuosius skraidymo aparatus ir sakė, jog reikalui esant galėtų pakilti ir iš Kamajų gimnazijos stadiono.

Alėjoje – drožėjų kūriniai

Alės Rūtos alėjoje atidengti medžio drožėjų plenero kūriniai – suoleliai, skirti Alei Rūtai, Antanui Strazdui bei ilgamečiam mokyklos direktoriui Alfonsui Vasiliauskui. Pagerbti ir suolelius sukūrę medžio meistrai Vidmantas Zakarka, Vidas Jatulevičius ir Eduardas Titas. Ketvirtasis suolelis, skirtas šviesaus atminimo aktoriui Ferdinandui Jakšiui, jau stovi Duokiškyje, o prie seniūnijos pastato pastatytas dailus Vidmanto Zakarkos stogastulpis, skirtas paminėti Mažosios kultūros sostinės metams. Medžio drožėjas juokavo, jog jo darbai puošia visas pastarųjų metų mažąsias kultūros sostines, tad dabar tereikia sulaukti, kuris miestelis gaus šį garbingą vardą ateinančiais metais.

Bendruomenės namuose Žėrutė Semaškienė pristatė ką tik išleistą savo mamos Petronėlės Merkytės Vaškevičienės rankdarbių fotoalbumą.

O šeštadienio vakarą visi linksminosi koncertuose aikštėje bei bažnyčioje ir ne tik kamajiškių bei kalviškių pamėgtoje retro diskotekoje pagal praėjusio amžiaus paskutiniųjų dešimtmečių „gabalus“, vienam vakarui persikėlusioje iš Kalvių į didžiąją Kamajų aikštę.

Pirmoji paroda ir apdovanojimai

Sekmadienis – atlaidų diena. Bet ne tik. Bendruomenės salėje atidaryta pirmoji (!) visiems gerai žinomo fotografo ir videooperatoriaus Dariaus Baltakio nuotraukų paroda. Darius kartu su Kamajų plėtros ir paramos fondo įkūrėju Kęstučiu Zaborsku bei Rokiškio rajono savivaldybės Komunikacijos ir kultūros skyriaus vedėja Irena Mateliene vėliau apdovanoti medaliais „Už nuopelnus Kamajų Respublikai“. „Auksinės širdies“ apdovanojimas šiemet skirtas Kamajų vaistinėje dirbančiai Lijanai Čibinskienei.

Mažosios kultūros sostinės šventė kaip visada baigėsi visiems plojant ir linguojant smagiame koncerte. Kamajiškiai ir ne tik jie jau pradės laukti kitų metų „Kuc kuc Kamajuos“.

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: