Avižinis kisielius iki XX a. vidurio buvo privalomas Kūčių vakarienės patiekalas. Tiesa, jis populiarus buvo tik Rytų Aukštaitijoje.

Onuškietės Kazimieros Šinkūnienės receptas

Reikės:

  • 450–500 g avižinių dribsnių
  • 1, 5 l šilto vandens
  • riekės ruginės duonos (geriau padžiovintos)
  • 5 šaukštai  medaus arba cukraus
  • žiupsnelis druskos

Avižinius dribsnius reikia perplauti vandeniu. Subėrus į gilesnį dubenį juos reikia užpilti šiltu vandeniu, įdėti duonos. Užraugus kisielių kuriam nors šeimos nariui būtinai reikia pasakyti : „Išgraužk.“ Sakoma, kad kisielius tada bus nekartus.

Dubenį būtina pastatyti  šiltai ir laikyti 14–20 val., kad avižos įrūgtų. Patartina dubenį užkloti storu audiniu.

Paviršiuje susidariusį skystį reikia nupilti į kitą indą, o likusią masę dar užpilti 1–1,5 l šilto vandens, pamaišyti ir masę perkošti per tankų sietelį (galima per audinį, kokiu sunkiame bulvių tarkius). Košiant turinį reikia paspausti. Vėliau balkšvą skystį reikia pilti į puodą, įberti žiupsnelį druskos ir virti ant nekaitrios ugnies nuolat maišant. Kai turinys ima tirštėti, įdėti medaus arba cukraus ir vėl maišyti. Bet vos kelias minutes. Tada masę supilstyti į indelius ir padėti vėsiai, kad kisielius sustingtų.

Kūčių vakare kisielių galima skaninti trintomis spanguolėmis. Kabinkite jį šaukštu ir užgerkite aguonų pienu. Bet pats skaniausias kisielius – Kalėdų ryte: dėkite į keptuvę sviesto ir kepkite kisielių nuolat pamaišydami.

Skanaus!

Subscribe
Informuoti apie
guest
1 Komentuoti
Naujausius
Seniausius Įvertinimą
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Senis
Senis
2018 25 gruodžio 15:06

Darau pagal receptą tik be medaus ir cukraus. Kada sustingsta pašildau keptuvėje su keptais svogūnais. Skanaus.

Rekomenduojami video: