Avižinis kisielius iki XX a. vidurio buvo privalomas Kūčių vakarienės patiekalas. Tiesa, jis populiarus buvo tik Rytų Aukštaitijoje.
Onuškietės Kazimieros Šinkūnienės receptas
Reikės:
- 450–500 g avižinių dribsnių
- 1, 5 l šilto vandens
- riekės ruginės duonos (geriau padžiovintos)
- 5 šaukštai medaus arba cukraus
- žiupsnelis druskos
Avižinius dribsnius reikia perplauti vandeniu. Subėrus į gilesnį dubenį juos reikia užpilti šiltu vandeniu, įdėti duonos. Užraugus kisielių kuriam nors šeimos nariui būtinai reikia pasakyti : „Išgraužk.“ Sakoma, kad kisielius tada bus nekartus.
Dubenį būtina pastatyti šiltai ir laikyti 14–20 val., kad avižos įrūgtų. Patartina dubenį užkloti storu audiniu.
Paviršiuje susidariusį skystį reikia nupilti į kitą indą, o likusią masę dar užpilti 1–1,5 l šilto vandens, pamaišyti ir masę perkošti per tankų sietelį (galima per audinį, kokiu sunkiame bulvių tarkius). Košiant turinį reikia paspausti. Vėliau balkšvą skystį reikia pilti į puodą, įberti žiupsnelį druskos ir virti ant nekaitrios ugnies nuolat maišant. Kai turinys ima tirštėti, įdėti medaus arba cukraus ir vėl maišyti. Bet vos kelias minutes. Tada masę supilstyti į indelius ir padėti vėsiai, kad kisielius sustingtų.
Kūčių vakare kisielių galima skaninti trintomis spanguolėmis. Kabinkite jį šaukštu ir užgerkite aguonų pienu. Bet pats skaniausias kisielius – Kalėdų ryte: dėkite į keptuvę sviesto ir kepkite kisielių nuolat pamaišydami.
Skanaus!
Darau pagal receptą tik be medaus ir cukraus. Kada sustingsta pašildau keptuvėje su keptais svogūnais. Skanaus.