Kaip reikia plakti dalgį, kokie reikalingi įrankiai šiam darbui, pasakojo bendruomenės nariai Gediminas Žiaugra ir Stanislovas Žindulis. Jie mokė susirinkusius, kaip laikyti plaktuką, kaip įtvirtinti „bobelę“, aiškino, kaip plakti dalgį, kad jis gerai pjautų žolę ir negreitai nusigaląstų.
Bendruomenės santalkos pirmininkė Irena Žindulienė pasidalino etnologės V. Vasiliauskaitės mintimis apie lietuvių šienapjūtės valgius. Pasak jos, kaimo žmogus žiūrėjo, kad būtų skalsu ir su saiku. Maistas turėjo būti riebus, pasotinamas, kad dirbdamas sunkų darbą žmogus greitai neišalktų. Dažniausi patiekalai buvę duona, blynai su riebiais dažiniais, varškės sūris, lašiniai, medus. Svarbiausi gėrimai – rauginta beržų sula, gira. Dažnai lauknešėlyje nešdavosi „ubagynės“ – iš vandens, cukraus ir sudžiūvusios duonos pagaminto gėrimo.
Išsamiau skaitykite „Gimtajame…“