Bent 2-3 kartus per savaitę – tiek kartų savo meniu praturtinti žuvies patiekalais rekomenduoja sveikos mitybos specialistų. Priežastis paprasta – siekiant subalansuotos mitybos, į savo racioną vertėtų įtraukti ne tik daug šviežių sezoninių daržovių, vaisių, tačiau ir kokybiškų baltymų.
Ką daryti, kad žuvies kvapas namuose neužsibūtų
Parsinešus žuvies ir ištaisius skanią vakarienę, visgi kartais nutinka, kad virtuvė ilgiau nei norėtųsi išlaiko kartais gana specifinį žuvies kvapą. Tačiau „Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas ramina, kad yra keletas paprastų būdų, kaip jo išvengti ir mėgautis žuvimi be tokių uoslės pojūčių.
Citrina – natūralūs kvapo neutralizatorius. Vienas iš seniausių ir paprasčiausių būdų sumažinti žuvies kvapą virtuvėje – naudoti citriną. Kai ant žuvies išspaudžiame šiek tiek citrinos sulčių, sukeliame reakciją, kuri reikšmingai sumažina žuvies kvapą ir netgi pagerina žuvies skonį.
Įsitikinkite žuvies šviežumu. „Kuo žuvis šviežesnė, tuo mažiau ji skleidžia specifinį kvapą. Šviežia žuvis paprastai turi švelnų aromatą, kuris nėra intensyvus ar erzinantis. Todėl labai svarbu rinktis kuo šviežesnį produktą. Jeigu perkate visą žuvį, atkreipkite dėmesį, kad jos akys būtų blizgios, neapsiblaususios, oda – drėgna, spindinti, o mėsa elastinga ir tvirta. Paklauskite pardavėjo, kada ji atvežta į parduotuvę, taip pat kokybę indikuos specialus žymėjimas žuvies skyriuje, „Qudal“ lipdukas“, – pataria G. Bačkovas.
Pasitelkite actą arba dar daugiau citrinos. Actas – puiki priemonė kvapams iš namų pašalinti. Puode užvirinkite 4 puodelius vandens su keliais griežinėliais citrinos arba ¼ puodelio acto. Šio skysčio garai sugers žuvies kvapą. Vietoj acto galite naudoti ir citrinos griežinėlius – efektas bus panašus. Po darbo taip pat rekomenduojama nuvalyti darbinį paviršių su citrinos griežinėliu arba vandenyje su šlakeliu acto pamirkyta šluoste – tai pašalins kvapus ir suteiks virtuvei malonų gaivos pojūtį.
Kepkite žuvį įvyniotą popieriuje arba folijoje. Kepant į „paketėlį“ suvyniotą žuvį, išlošite trigubai. Kepimo popierius ar folija ne tik neleis žuvies kvapui pasklisti, tačiau kartu ir išlaikys drėgmę patiekale. Taip galėsite būti tikri, kad žuvis liks drėgna, sultinga ir ypač skani.
Virkite, o ne kepkite. Verdama žuvis neišskiria tiek daug aromatų kaip kepama. Virimas tinkamas įvairioms žuvies rūšims – nuo lašišos iki menkės. Be to, galite virti žuvį sultinyje su aromatingais prieskoniais, tokiais kaip lauro lapai, pipirai, citrina ar čiobreliai, kurie dar labiau sumažins kvapą ir suteiks žuviai papildomo skonio.
Nepamirškite tinkamos ventiliacijos ir vėdinimo. Nors tai atrodo akivaizdu, kartais pamirštame atidaryti langą ar įjungti virtuvės gartraukį, kai pradedame kepti žuvį. Gerai veikianti ventiliacija yra esminis faktorius, padedantis išvengti nemalonių kvapų.
Naudokite stipresnius prieskonius ir žoleles. Kvapo intensyvumą galite sumažinti ir pridedant stiprius, aromatingus prieskonius ir žoleles. Česnakai, imbieras, citrinų žievelė, rozmarinas ar petražolės ne tik suteikia žuviai puikų skonį, bet ir neutralizuoja dalį jos kvapo. Prieskonių aromatai „užgožia“ žuvies kvapą, o jūs galėsite mėgautis sodresniais skoniais ir švelnesniu kvapu virtuvėje.
Dorada su keptomis daržovėmis orkaitėje
Panorus vakarienės iš žuvies, vis daugiau lietuvių atranda doradą. Tai jūrinė žuvis, pasižyminti išskirtiniu aromatu ir švelnaus skonio mėsa, o ją paruošti nėra sudėtinga.
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 40 min. (10 min. ruošti ir 30 min. kepti)
Reikės: 2 doradų, 400 g vyšninių pomidorų, 2 morkų, 1 raudonojo svogūnų, 4 česnako skiltelių, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos, 1 šviežios citrinos.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Morkas nuskuskite ir supjaustykite kubeliais, svogūną – ketvirčiais. Visas daržoves sumaišykite su 2 šaukštais aliejaus, šiek tiek pabarstykite druska. Jeigu norite – ir mėgstamais prieskoniais.
- Žuvyse atsargiai padarykite po 2 įpjovas. Jas patepkite likusiu aliejumi ir pabarstykite druska. Ant žuvies išdėliokite citrinos griežinėlius.
- Sudėkite visus ingredientus į kepimo skardą ir kepkite 30-35 min.
„Iki“ inform.