Praėjusią savaitę Lietuvos pramonininkų konfederacija paskelbė konkurso „Lietuvos metų gaminys“ laureatus. Aukso medalį ekologinės ir aplinkosauginės pramonės grupėje laimėjo UAB „Šiaulių vandenys“, įrengusi Šiaulių nuotekų dumblo apdorojimo įrenginius. Prie šio projekto sėkmės daug prisidėjo mūsų rajono įmonė „Rokvesta“, vienintelė šalyje gaminanti biofiltrus.
Inovacijos
UAB „Rokvesta“ šių metų pasiekimas – sėkminga biofiltrų gamyba. Ši veikla turi geras perspektyvas: biofiltrai padeda spręsti nemalonių kvapų pašalinimo problemą. Ji ypač aktuali gyvulininkystės ir nuotekų valymo dideles sistemas rengiančioms bei eksploatuojančioms įmonėms.
Pasak UAB „Rokvesta“ direktoriaus Algirdo Kazinavičiaus, keturis mėnesius Bajorų atliekų perdirbimo centre ant specialių medžio žievės ir pjuvenų pagrindų auginami specialūs mikroorganizmai, kurie minta blogus kvapus skleidžiančiomis bakterijomis.
Tuomet jais užpildomi filtrai.
Toks prietaisas būna veiksmingas maždaug penkerius metus, o po to keičiamas nauju. Mūsų rajone pirmoji biofiltrus išbandė AB „Rokiškio sūris“. Ši įmonė jų atsivežė iš Vokietijos. Tačiau kai šiemet prireikė prietaisus keisti, jie kreipėsi nebe į vokiečių gamintojus, o į UAB „Rokvesta“.
Mūsiškė įmonė – vienintelė Lietuvoje, gaminanti šiuos įrenginius. Šiemet „Rokvestos“ biofiltras buvo įrengtas ir Šiaulių nuotekų dumblo apdorojimo įrenginiuose. „Juos montavusi Vokietijos bendrovė pasitikėjo mūsų produkcija ir nenusivylė“, – sakė p. Kazinavičius. Todėl UAB „Rokvesta“ pelnytai didžiuojasi: įrenginius eksploatuojančios UAB „Šiaulių vandenys“ sėkmė „Lietuvos metų gaminio“ konkurse – ir rokiškėnų nemenkas nuopelnas.
UAB „Rokvesta“ biofiltras įdiegtas ir Visagino nuotekų valymo įrenginiuose. Juos montavusi lietuviško kapitalo įmonė taip pat pasitikėjo rokiškėnais.
Pasak p. Kazinavičiaus, biofiltrų rinka plečiasi, ja domisi vis daugiau šalies įmonių.
Dairosi naujovių
Prieš porą metų rokiškėnai nuskynė šalies verslo įmonių konkurso “Pasiekimai aplinkosaugoje“ laurus: jie buvo įvertinti nominacijoje “Už maisto atliekų panaudojimą alternatyviai energijai gaminti”. Šį konkursą rengė Aplinkos ministerija, Lietuvos pramonininkų konfederacija, Aplinkos vadybos ir audito institutas bei Inžinerinės ekologijos asociacija. Jis buvo skirtas įvertinti ir pagerbti pažangias, mažiausiai aplinką veikiančias įmones.
Lygiai prieš metus „Rokvesta“ laimėjo šalies Ūkio ministerijos apdovanojimą „Regiono vErSlo žvaigždė“. Sėkmę rokiškėnų įmonei lėmė tai, kad ji vienintelė šalyje utilizuoja bioskaidžias medžiagas ir riebalus, iš jų gamina biokurą, o atliekas verčia humusu laukams tręšti.
UAB „Rokvesta“ neketina užmigti ant laurų – jau plėtoja naujas aplinkosauginio verslo idėjas. Įkvėpimo bendrovės specialistai semiasi didžiausiuose pasauliniuose aplinkosaugos renginiuose, tokiuose kaip paroda „IFAT ENTSORGA 2012“ Miunchene (Vokietija). Joje gegužę viešėjo UAB “Rokvesta” technologas Darius Burdinavičius ir projektų vadovė Vilma Railaitė. „Tai svarbiausias aplinkosaugos renginys pasaulyje, kuriame mokslo ir verslo atstovai dalijasi patirtimi. Todėl norėjome sužinoti šios srities naujoves ir aktualijas, pasisemti vertingų žinių, kurias galėtume panaudoti plėtodami įmonės veiklą“, – sakė p. Kazinavičius.
Rugsėjį bendrovės specialistai Augutis Pundzulis ir Rita Martinėnienė lankėsi Birmingamo (Anglija) parodų centre. Čia vyko Europos išteklių naudojimo efektyvumo ir atliekų tvarkymo paroda.
Sėkminga plėtra
UAB „Rokvesta“ aplinkosaugos paslaugas teikia net trijose apskrityse – Šiaulių, Panevėžio ir Utenos. Tarp jos verslo partnerių – AB „Rokiškio sūris“, Japonijos automobilių koncerno „Toyota“ įgaliotasis atstovas Lietuvoje UAB „Tokvila“, prekybos tinklą „Iki“ administruojanti įmonė „Palink“, UAB „Ivabaltė“, UAB „Daivida“ ir kitos įmonės.
UAB „Rokvesta“ inovacijas diegia ne tik aplinkosaugos srityje. Ji pirmoji rajone pradėjo teikti specializuotas buhalterinės apskaitos ir darbų saugos, biuro administravimo paslaugas. Šioje veiklos sferoje mūsiškė įmonė sėkmingai konkuruoja net su didmiesčių bendrovėmis Vilniuje ir Šiauliuose: šiuose miestuose įkurtos UAB „Rokvesta“ atstovybės.
Ši įmonė savo verslo partneriams žada: jei dėl bendrovės specialistų kaltės jie patirs kokių nuostolių, juos atlygins pati UAB „Rokvesta“. „Didžiuojamės tuo, kad per septynerius veiklos metus neteko mokėti jokios baudos“, – sakė p. Kazinavičius.
Tik sąžininga apskaita
Anot „Rokvestos“ direktoriaus, įtikinti rajono verslininkus naudotis bendrovės paslaugomis, užuot samdžius nuosavą buhalterį, buvo nelengva. Tačiau sunkmetis privertė juos įvertinti buhalterinės apskaitos sąnaudas. „O jie yra astronominiai: reikia įsteigti darbo vietą, įsigyti specialių kompiuterinių programų rinkinį, samdyti kvalifikuotą specialistą ir nuolatos skirti lėšų jo kvalifikacijai kelti. O jei buhalterė susirgo ar išėjo motinystės atostogų, įmonei reikia ieškoti pakaitinio darbuotojo. Verslininkams, kurie naudojasi specializuotų įmonių paslaugomis, šios bėdos yra neaktualios“, – sakė p. Kazinavičius.
Šiandien netrūksta norinčiųjų naudotis UAB „Rokvesta“ buhalterinės apskaitos paslaugomis. Tačiau įmonė atidžiai renkasi klientus. „Tiems, kurie prašo „juodosios buhalterijos“, parodome duris. Negaištame laiko tokiems aiškinti, kad sąžininga veikla naudinga ne tik valstybei, bet ir įmonei bei jos darbuotojams. Protingi tą patys supranta, o norinčiųjų sukčiauti neįtikinsime“, – sakė p. Kazinavičius.
Rėmėja
UAB „Rokvesta“ – ne tik sėkminga, bet ir socialiai atsakinga verslo įmonė. Ji remia Juodupės krepšinio, ledo ritulio komandas, įvairius koncertus, meno kolektyvus, kaimų bendruomenes. „Palaikome žmones, kurie provincijoje turi idėjų ir gerų iniciatyvų“, – sakė „Rokvestos“ direktorius.
Įmonė suteikia galimybę jauniems specialistams išmėginti savo gebėjimus: priima ir apmoko studentus praktikantus, o sezoniniams darbams – moksleivius.
Kalėdų stalui rokiškėnai nepritrūks nei žuvies, nei šakočių
Lina DŪDAITĖ
Šv. Kalėdos – dovanų ir vaišių metas. „Gimtasis Rokiškis“ domėjosi, ką šiemet rokiškėnų šventiniam stalui siūlo rajono verslininkai.
Žuvies nepristigs
Žuvis ir silkė – tradiciniai pasninko ir Kūčių valgiai. Tačiau šalies žiniasklaida skelbia, kad šventiniam stalui šviežios žuvies gali pritrūkti. Mat dėl speigo žvejai baiminasi plaukti į jūrą.
O štai Juozo Simučio individualiosios įmonės „Bajorų žuvis“ savininkas J.Simutis ramina: žuvies rokiškėnams užteks. „Siūlome ne tik Baltijos, bet ir kitose jūrose žvejų pagautą laimikį“, – sakė p. Simutis.
IĮ „Bajorų žuvis“ dabar – pats darbo įkarštis. Pasak savininko, šiemetiniam Kalėdų stalui ypatingų naujovių ji nesiūlys. Jau trečius metus itin paklausūs puošnūs ir skanūs žuvies tortai. Beje, jie kepami pagal išankstinius užsakymus. Rajono įmonės ir privatūs pirkėjai užsako daug rūkytos žuvies rinkinių. Tik šiemet klientai pageidauja daugiau įmantresnių ir brangesnių žuvų.
Verslininkas J.Simutis pastebėjo, kad šiemet rokiškėnai renkasi silkių, šaltai bei karštai rūkytų įprastų ir brangių, gurmaniškų žuvų. Egzotikos mėgėjams siūloma šaldyta rykliena. Šventinio stalo puošmena gali tapti „Bajorų žuvies“ tvenkiniuose išauginti upėtakiai.
Šakočių bumas
Laimutės Sadauskienės individualiosios įmonės Juodupės konditerijos cecho darbuotojos sukasi it vijurkai. „Šakočiai ir skruzdėlynai tokie paklausūs, kad mūsų darbuotojai nė nebespėja jų kepti. Pirkėjai šiuos kepinius graibstyte graibsto“, – sakė verslininkė. Paklausūs ir grybukai, kiti sausainiai bei pagal specialų įmonės receptą kepami kūčiukai. Nesenstančius konditerijos gaminius šventėms rokiškėnai perka jau šiomis dienomis.
O štai tortų užsakymai dar tik pradėjo plaukti. Dauguma rokiškėnų juos žada atsiimti švenčių dienomis: pirmadienį arba antradienį. „Pagal klientų pageidavimus tortus puošiame kalėdine atributika“, – sakė verslininkė.
Prieššventiniu laikotarpiu įmonė užversta užsakymais, o po Naujųjų p. Sadauskienė prognozuoja štilį: rokiškėnai saldumynų atsivalgo per šventes ir kurį laiką jų paklausa sumenksta. „Sausio mėnesį, kaip ir kasmet, darbo mums labai sumažės. Galvojame, ar tuomet nevertėtų darbuotojų išleisti atostogų“, – sakė p. Sadauskienė.
Jau užsakyta
Užsakymų netrūksta ir „Svajos“ kavinei. Jos vadovė Aldona Kanopienė „Gimtajam…“ teigė, kad šventiniu laikotarpiu kavinė jau nebeturi laisvų dienų įmonių ar organizacijų vakarėliams. Paklausūs ir išvažiuojamieji renginiai – banketai, furšetai.
„Svajai“ netrūksta įmonių, įstaigų bei privačių asmenų užsakymų šventiniam stalui. Ypač paklausūs šalti ir karšti kepti paukščiai – įdaryti kalakutai, vištos, antys.
Kalėdiniam stalui rokiškėnai užsisako ypatingai paruoštas ir papuoštas lašišas, upėtakius. Anot p. Kanopienės, vis dažniau užsakomi gurmaniški, sveikuoliški patiekalai: žuvis ne kepama, o troškinama garuose.
Populiarūs ir pagal naminius receptus ruošti kepti kumpiai, įvairūs mėsos vyniotiniai, tradicinės bei egzotiškos mišrainės.
Užsakymų netrūksta
Šventinių užsakymų netrūksta ir „Pagundos“ kavinei: čia vakarėlius rengs rajono įmonės ir įstaigos.
„Kalėdiniam stalui rokiškėnai užsisako ir mūsų gaminamų patiekalų: keptų ančių, kalakutų, farširuotos ir keptos žuvies su riešutais, kitų pamėgtų valgių“, – sakė kavinės bendrasavininkė Vladislava Blažienė.
„Darolos“ kepykla šiemet rokiškėnams naujovių nežada: kepa jau pamėgtą šimtalapį, pyragus ir plokštainius su aguonomis.
Papildė asortimentą
„Artėjant didžiausioms metų šventėms, gamintojai suka galvas, kuo nustebinti pirkėjus. UAB „Daivida“ – ne išimtis. Mes siūlome naujus vištienos vyniotinius su džiovintais obuoliais ir cinamonu bei džiovintomis spanguolėmis ir obuoliais. Pastarajam ypatingą skonį suteikia karamelizuoti svogūnai“, – apie kalėdinius gaminius pasakojo „Daividos“ technologė Viginta Žilytė.
Pikantiško skonio mėgėjams turėtų patikti nauja vytinta „Tyzenhauzų“ dešra. Ji puikiai tiks prie vyno ir sūrio asorti.
Prieš šventes „Daivida“ savo asortimentą papildė ir karšto rūkymo „Rokiškio saliami“.
„Mes puoselėjame tradicijas, todėl siūlome dešrų natūraliame apvalkale. Virtų dešrų asortimentą papildėme nauja „Rokiškio“ dešra. Jos skonį puikiai įvertino ir užsienio šalių technologai, svečiavęsi mūsų įmonėje “, – sakė p. Žilytė.
Projektą remia Rokiškio rajono savivaldybės Pagalbos smulkaus ir vidutinio verslo subjektams fondas
Lina DŪDAITĖ