Angelo Frosio

Mūsų protėviai valgė pačių pasigamintus maisto produktus: daržoves, šviežius bei džiovintus vaisius, kuriuos ūkininkai rudenį sudėdavo į rūsius ar palėpes, kad išsaugotų žiemai (jie neturėjo šaldiklių), ir fermentuotus maisto produktus su gyvomis bakterijomis, pavyzdžiui, įvairių rūšių sūrį, kuris buvo gaminamas natūraliai, nenaudojant šiuolaikinių technologijų. Dėl tokios mitybos mūsų prosenelių organizmuose esantys mikroorganizmai — skaidulos, gerosios bakterijos (pvz., probiotikai ir kt.) — saugojo žarnyno sieneles, stiprino imuninę sistemą, mažino įvairius lėtinius uždegiminius procesus. Tuo tarpu šiandien esame skurdžios mitybos liudininkai, kasdien į maistą pridedama sintetinių medžiagų, kurios yra malonios gomuriui, bet gali būti žalingos mūsų organizmui ir nulemti įvairius susirgimus.

Šiomis dienomis mokslo pasaulis visoje Europoje kalba apie „Mpox“, arba beždžionių raupų, viruso plitimą ir nerimauja dėl daugybės į Europą atvykstančių afrikiečių, turistų bei darbuotojų, vykstančių į Afrikos ir Azijos šalis. Dar prieš kelerius metus Vakarų šalyse visi vaikai privalomai buvo skiepijami nuo raupų ir buvo užtikrinta daugiau nei 90 % skiepijimo aprėptis. Vien per pirmuosius 2024 m. mėnesius užregistruota daugiau kaip 200 000 susirgimo atvejų, ypač Kongo ir Centrinės Afrikos šalyse. Šis virusas plinta per sąlytį su oda, infekcijos sukeltus odos pažeidimus, seiles ir nesaugius lytinius santykius. Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO) visame pasaulyje skatina mokslinius tyrimus bei fermentacijos procesus, siekdama rasti būdų praturtinti mūsų mitybą probiotinėmis (PROBIOS — už gyvybę) bakterijomis ir taip sustabdyti agresyvių virusų plitimą.

Tiesą sakant, žmogus yra mikroorganizmų rinkinys, egzistuojantis žmogaus organizme nepažeisdamas jo. Žarnyno mikrobiota yra sveika tada, kai susideda iš įvairių rūšių mikrobų, o vyrauja tie, kurie yra naudingi žmonėms (pvz., probiotikai). Geros mikrobiotos priešai yra blogi gyvenimo būdo įpročiai, alkoholis, rūkymas, sėdimas gyvenimo būdas, vaistai, ypač antibiotikai, o visų pirma netinkama mityba.

Angelo Frosio

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: