Šiandien – Jauno vyno diena. Ta proga pusiaunaktį Prancūzijos vynų gamintojai skubėjo atkimšti šiųmečio derliaus gėrimus. „Gimtojo Rokiškio“ skaitytojams – apie vyno šventę, Lietuvos vyndarystės tradicijų gaivinimą bei mūsų rajono vyndario pasiekimą – Lietuvos vyno čempionate iškovotą pirmą vietą.
Degustatoriai
Kasmet trečiąjį lapkričio ketvirtadienį visame pasaulyje švenčiama Jauno vyno šventė. Jos ištakos – Prancūzijoje, Božolė regione, garsėjančiame to paties pavadinimo vynu. Pastarasis labai savitas: jį gaminant sultys fermentuojasi nesuspaustų vynuogių viduje. „Božolė“ vyno negalima ilgai laikyti – jį būtina suvartoti per keletą mėnesių.
Lietuvoje vyno šventė populiarėja. Tik ji pavadinta kitaip nei Prancūzijoje – Žalio vyno švente. Šiemet Lietuvos vyndarių asociacija Zyplių dvare (Šakių r.) surengė pirmąją Žalio vyno šventę. Pasak šios organizacijos pirmininko, vyndario iš Taručių (Pandėlio sen.) Raimundo Nagelės, Lietuvos ir Latvijos vyno gamybos fanatikai konkursui pateikė 31 pavadinimo šiųmečio derliaus gėrimų. Dalyviai vieningai sutarė: vynų vertintojais tapo visi pageidavusieji. Tuo norėta parodyti, koks sudėtingas ir atsakingas degustatorių triūsas. „Vertintojų buvo per 70: skyrėsi jų skonio pojūčiai ir… nuomonės. Baigiantis degustacijai visų liežuviai atsirišo: mintys liejosi nevaržomai, kolegos vieni kitiems negailėjo nei pagyrų, nei kritikos“, – šventės nuotaiką perteikė p. Raimundas.
Visas straipsnis ketvirtadienio “Gimtajame…”
Dalia Zibolienė







































