Kamajų kraštas pamišęs dėl meduolių torto. Šį skanėstą mėgstanti gaminti Esmiralda Smalstienė iš Aukštakalnių išvardijo jo privalumus: neįtikėtinai skanus, greitai pagaminamas, įgudusiai šeimininkei pakanka vos 20 minučių, jo nereikia kepti, o produktai nebrangūs ir jų yra bet kurioje parduotuvėje.
Tortui reikia 500 g meduolių, indelio (400-500 g) grietinės, 500 g bananų, 1-2 citrinų, cukraus, šokolado. E. Smalstienė pataria pirkti geresnės kokybės meduolius, kelių rūšių – paprastus ir šokoladinius, o grietinę – 30-35 proc. riebumo.
Meduolius supjaustyti išilgai, nuimant kepurėles, dalį jų sutrupinti. Grietinę suplakti su cukrumi, bananus supjaustyti griežinėliais. Į atsegamą torto formą dėti vieną eilę meduolių, apipilti juos grietine, išdėlioti maždaug pusę bananų. Dėliojant stengtis užkamšyti visus tarpelius, pašlakstyti citrinos sultimis. Ant pirmo sluoksnio dėlioti antrąjį – meduoliai, grietinė, bananai. Dažniausiai skanėstas formuojamas dviejų sluoksnių, nors gali būti ir aukštesnis.
Sudėjus viską į formą, reikia paspausti, kad suliptų. Skanėstą kelioms valandoms dėti į šaldytuvą, kad grietinė įsigertų į meduolius. Išėmus iš formos torto viršų ir šonus ištepti grietine ir apibarstyti meduolių trupiniais. Viršų galima papuošti smulkintu šokoladu, riešutais, pabarstukais.
Kartais imant desertą iš formos jo šonai lieka patrupėję. Juos galima paslėpti banano griežinėliais. „Genialumas paprastume”, – juokavo E. Smalstienė, siūlydama visiems išbandyti šį paprastą skanėstą.
Dalia Zibolienė







































