„IKI“ nuotr.

Nors morkų pyragas laikomas vienu lengviausių kepinių, ne visada jis pavyksta tobulai. Kartais būna pernelyg sukritęs, jo apačia lieka drėgna arba priešingai – išeina stebėtinai sausas. To išvengsite, jeigu atsiminsite universalias taisykles.

Kokybiškos morkos – skanus pyragas. Kiekvieno pyrago sėkmės pagrindas – aukštos kokybės ingredientai. Kuo morkos šviežesnės ir sultingesnės, tuo pyragas bus drėgnesnis bei skanesnis.

Morkas tarkuokite taip – pyragas bus drėgnesnis. Regis, nieko nėra paprasčiau nei morkų sutarkavimas, tačiau ir šioje technikoje slypi mažų paslapčių. Jeigu morkų salotos skanios tarkuotos ir šiaudeliais, riekelėmis ar burokine tarka, tai kepant pyragą reikėtų atsiminti svarbų patarimą.

„Per stambiai sutarkuotos morkos ne taip gerai sugers skystį ir išlaikys daugiau traškumo. Tuo tarpu per smulkiausią tarką sutarkuotos jos geriau susimaišys su kitais ingredientais, ir pyragas pavyks malonesnės tekstūros“ – pataria Th. Lauvray.

Kokius priedus pasirinkti? Kitas dažnam kepėjui iškylantis klausimas – ką naudoti: sviestą ar aliejų? Nors, pasak Th. Lauvray, kartais kepiniuose mėgstama derinti abu, kad būtų pasirūpinta ir drėgme, ir skoniu, tačiau morkų pyragui verčiau rinktis aliejų.

„Sviestas suteikia aromato, skonio, tačiau pyragai su juo paprastai būna sodresni, tvirtesnės tekstūros. Jeigu mėgstate drėgmę ir purumą, rekomenduojama morkų pyrage naudoti aliejų“, – sako konditeris.

Cinamonas, muskato riešutas ir imbieras ne tik suteiks pyragui kvapnumo, bet ir apdovanos pyragą rudeniškais aromatais. Gera idėja pyragą praturtinti ir razinomis, mėgstamais smulkintais riešutais.

Th. Lauvray atskleidžia, kad ir kiek netikėtas ingredientas padės išlaikyti morkų pyrago drėgmę – tai ananasas, kurį galima naudoti tiek šviežią, tiek konservuotą.

Naudokite kambario temperatūros ingredientus ir nepermaišykite tešlos. Galiausiai, konditeris pataria visus naudojamus ingredientus išimti iš šaldytuvo likus bent porai valandų iki kepimo, kad jie pasiektų tinkamą temperatūrą.

„Taip pat atminkite, kad ingredientus visada maišykite trumpai – tik tol, kol jie susijungs. Pernelyg įnirtingai maišyta tešla gali lemti gerokai kietesnį ir drėgmę bei purumą praradusį kepinį“, – pažymi Th. Lauvray.

Ypač paprastas, bet drėgnas ir purus morkų pyragas

Porcijos: 12

Gaminimo laikas: apie 60 min.

Reikės: 3 puodelių (apie 330 g) šviežių tarkuotų morkų, 2 puodelių kvietinių miltų, 1 puodelio cukraus, 4 kiaušinių, 1 puodelių aliejaus, 1 šaukštelio kepimo sodos, 1 ½ šaukštelio kepimo miltelių, ½ šaukštelio druskos, 2 šaukštelių cinamono, žiupsnelio muskato riešuto ir maltų gvazdikėlių. Papildomai: 1 puodelio razinų, ½ puodelio smulkintų graikinių riešutų.

Gaminame:

  1. Prieš pradėdami įsitikinkite, kad visi ingredientai kambario temperatūros. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių C temperatūros. Riebalais patepkite ir miltais pabarstykite pyrago formą (arba naudokite kepimo popierių).
  2. Sumaišykite sausus ingredientus: miltus, cukrų, sodą, kepimo miltelius, druską ir cinamoną. Miltus galite persijoti, kad neliktų gumuliukų.
  3. Į atskirą dubenį įmuškite kiaušinius, tada supilkite aliejų. Maišykite, kol gerai susijungs.
  4. Sudėkite drėgną mišinį į sausą mišinį, atsargiai, bet kruopščiai išmaišykite. Venkite per daug maišyti, nes dėl to tešla gali tapti guminė.
  5. Į tešlą suberkite tarkuotas morkas ir maišykite, kol tolygiai pasiskirstys. Jei naudojate, dabar įberkite razinų ir riešutų.
  6. Supilkite tešlą į paruoštą skardą. Kepkite orkaitėje apie 40-45 min. arba kol į pyrago vidurį įkištas dantų krapštukas išsitrauks švarus.
  7. Iškepusį pyragą ištraukite iš orkaitės ir palikite atvėsti kepimo formoje maždaug 10-15 minučių. Tada išimkite pyragą iš skardos ir leiskite jam visiškai atvėsti ant grotelių.

„Iki“ inform.

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: