Kur laikyti bulves namuose?
Kur namuose laikyti bulves, kad jos ilgai išliktų šviežios? Šis klausimas dažnai kyla, kai pamatome puikią akciją šioms vienoms populiariausių daržovių. Pasak „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotojos Jolantos Sabaitienės, jei tai darysite teisingai, bulvėms negresia sugesti, sudygti ar prarasti maistinę vertę.
„Bulvių neturi pasiekti saulės šviesa, todėl jos turi būti tamsioje vietoje. Tačiau tiesiog uždaryti daržoves spintelėje nėra geras sprendimas. Kambario temperatūra bulvėms yra per aukšta, tad jos virtuvėje greičiau ges. Todėl geriausias variantas yra sausas rūsys ar vėsus garažas. Bulvėms reikia oro, todėl laikykite jas medžiaginiuose maišeliuose, pintose ar medinėse dėžutėse. Taip palaikysite tinkamą oro cirkuliaciją ir mėgausitės bulvių šviežumu gerokai ilgiau“, – pasakoja „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.
Tačiau nepamirškite, kad temperatūra ten turėtų būti gana pastovi. Bulvėse yra daug vandens, o kai temperatūra yra žemesnė nei nulis, jos gali sušalti ir tapti nevalgomos. Dėl tos pačios priežasties bulvių nedėkite ir į šaldytuvą – ten bulvėms tiesiog yra per žema temperatūra.
Skustas bulves išlaikysite kelias dienas
Kugelis ar cepelinai – vieni mėgstamiausių daugelio patiekalų, tačiau reikia pripažinti, kad jiems paruošti reikia laiko. O daugiausiai darbo reikalauja bulvių skutimas. Jeigu žinote, kad kitą dieną neturėsite tam laiko, bulves nuskusti galima ir anksčiau – o tinkamai laikomos bus gražios ir po kelių dienų. J. Sabaitienė pataria daryti taip:
- Paruoškite indą su dangčiu ir sudėkite į jį nuskustas bulves. Geriausia, jeigu ir indas, ir dangtis yra nepermatomi.
- Užpilkite jas vandeniu taip, kad visos absoliučiai daržovės būtų panardintos.
- Įpilkite pusę arbatinio šaukštelio acto ir sandariai uždarykite dangtį. Nepakelkite jo tol, kol nenuspręsite ruošti bulvių.
- Pastatykite puodą į šaldytuvą ir patiekalą pagaminkite per 4 dienas.
Lengvai paruošiamas kugelis: su šonine ir su grybais
Porcijos: 6-8
Gaminimo laikas: apie 2 val.
Reikės: 1 kg šviežių bulvių, aliejaus, sviesto, 1 vidutinio dydžio svogūno, 200 ml pieno, 2 kiaušinių, druskos, pipirų, 1 lauro lapo. Priklausomai nuo kepamo kugelio, taip pat reikės: 100 g smulkintos šaltai rūkytos šoninės arba poros saujų pievagrybių.
- Jeigu ruošiate su šonine. Keptuvėje pakepkite šoninę kartu su smulkintu svogūnu ir šlakeliu aliejaus.
Jeigu kepate su grybais. Grybus susmulkinkite ir kelias minutes kartu su svogūnu apkepkite keptuvėje su sviestu, pagardinkite druska ir pipirais.
- Bulves sutarkuokite. Tarkius užpilkite gerai pakaitintu pienu, įmuškite kiaušinius, sudėkite šoninę arba grybus. Pagardinkite druska ir pipirais, įdėkite lauro lapą, gerai išmaišykite ir supilkite į kepimo indą, pateptą aliejumi ar sviestu.
- Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 80-90 minučių, kol paviršius įgaus auksiškai rudą atspalvį.
„Iki“ inform.