GR archyvo nuotr.

Kraštutiniais atvejais telefonas atsiduria seife

Dalia Petrauskienė

Rokiškio Juozo Tūbelio progimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui

Dalia Petrauskienė. Rokiškio Juozo Tūbelio progimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui. GR archyvo nuotr.

Esam patvirtinę tvarką, su kuria susipažino vaikai per klasės valandėles, kad mobilusis telefonas pamokų metu ne visada būna reikalingas, nebent juo reikia pasinaudoti mokymosi tikslais. Telefonams sudėti mokykla yra įsigijusi specialias dėžutes su skyreliais pagal dienyno numerį. Jokios prievartos nėra – jeigu vaikas pamokos metu laiko telefoną kuprinėje, tai niekas kuprinės tikrai nekrausto. Svarbiausia, kad būtų išjungtas garsas. Pamokos pabaigoje vaikai telefonus pasiima. Visur galioja susitarimai su mokytoju.

Siūlymas: nors pora pertraukų – be ekranų

Saulė Kazinavičienė

Rokiškio Senamiesčio progimnazijos direktorė

Saulė Kazinavičienė.
Rokiškio Senamiesčio progimnazijos direktorė. GR archyvo nuotr.

Mūsų mokykloje tvarka tokia: 5–8 klasių mokinių telefonai pamokų metu „ilsisi“ dėžutėse. Tokia tvarka galioja seniai, ir ji puikiai veikia. Pradinukai dar neturi minčių mobiliaisiais piktnaudžiauti. Atėję ryte telefonus palieka spintelėse. Šiuo metu ruošiame tėvams pranešimus, kuriuose – informacija apie galimybę riboti naudojimąsi telefonais. Tam yra specialios programėlės. Po to mokyklos taryboje ruošiamės kalbėti, ką mes turėtume padaryti, kad pertraukų metu paaugliai nenaršytų telefonuose. Nėra taip, kad šimtu procentų visi naršo, bet kažkiek apriboti tūnojimą telefonuose per pertraukas reikia. Nes reikia ir pabendrauti su draugais, ir pavalgyti, ir išeiti į lauką… Bet tam būtinas tėvų pritarimas. Apklausime tėvelius, kokia būtų jų reakcija, ar jie palaikytų tokį mūsų siūlymą.

Į sutartis įtraukė naują punktą

Rasa Pranckūnienė

„Romuvos“ gimnazijos direktorė

Rasa Pranckūnienė. „Romuvos“ gimnazijos direktorė. GR archyvo nuotr.

Nuo šių mokslo metų sutartyse įrašėme, kad pamokų metu, jeigu mokytojas leidžia, telefonai yra naudojami tik ugdymo tikslais. O kaip bus praktiškai, kol kas dar vertinti ankstoka. Ar tai labai jau didelė problema mokytojams? Greičiausiai, kad ne, bet mes jau einame prie to, kad telefonai būtų naudojami tik reikalui esant, pavyzdžiui, įsivertinimui. Tėvai su tokia mokyklos tvarka sutinka. Žinoma, mokiniai daugiau bendrautų tarpusavyje, jei telefonai nebūtų naudojami pertraukų metu, bet per pertraukas telefonų neribojame. Kaip bus vėliau – matysime. Jaunimas per daug laiko praleidžia prie ekranų – tikrai
taip.

Siūlo veiklas, atitraukiančias nuo telefonų

Jūratė Kavoliūnienė

Pandėlio gimnazijos direktorė


Jūratė Kavoliūnienė. Pandėlio gimnazijos direktorė. GR archyvo nuotr.

Mokyklos vidaus tvarkos taisyklėse įrašyta, kad telefonais pamokų metu draudžiama naudotis, jei nėra mokytojo leidimo. Mokytojai turi teisę pamokos pradžioje susirinkti mokinių telefonus. Kas prašo sudėti ant  stalo, kas į dėžutes. Kalbant apie ribojimą naudotis telefonais pertraukų metu, tai bent jau pas mus, visuotinės diskusijos nebuvo, bet buvo atskirose klasėse. Galbūt, sakyčiau, dėl to mūsų mokykloje  problemos nėra. Koridoriuose mokiniai per pertraukas gali rasti įvairių veiklų – yra rankų lenkimo stalas, galima žaisti stalo futbolą, turime poilsio erdvę su sėdmaišiais, tad galime pasiūlyti veiklų, skatinančių  vaikus pertraukų laiką leisti ne ekranuose.

Pasiūlys diskusiją

Loreta Grochauskienė

Kamajų Antano Strazdo gimnazijos direktorė

Loreta Grochauskienė. Kamajų Antano Strazdo gimnazijos direktorė. GR archyvo nuotr.

Ar leisti naudotis mobiliaisiais per pamokas, ar ne, teisė spręsti palikta patiems mokytojams. Dėl ko? Nes skirtingi dalykai, skirtingos pamokos, skirtingas mokinių amžius. Ir tai nėra draudimas, tai – susitarimai. Jeigu telefonas reikalingas ugdymo procesui – vaikai pasiima, o jeigu ne, palieka dėžutėse arba tiesiog telefonas gali būti pas mokinį, bet garsas turi būti išjungtas. Kartkartėmis užmetu akį į mokinius, eidama per koridorių, ir, žinokit, labai nedaug yra mokinių, kurie naudojasi telefonais pertraukų  metu. Vieni guli ant sėdmaišių, kiti kažką rašo, kiti šnekučiuojasi, išeina pasivaikščioti… Leisti ar drausti telefonų naudojimą  mokyklose – šis klausimas iškeltas šalies mastu. Bet mūsų mokykloje šiandien, drąsiai galiu sakyt, nėra dėl to problemos ir tokie dalykai mums neaktualu. Bet, aš galvoju, netrukus mokyklos tarybai pasiūlysiu pagalvoti, padiskutuoti, kokia jų nuomonė.

Negali drausti to, ko pats prašai

Dainora Mineikienė

Juodupės gimnazijos direktorė

Dainora Mineikienė. Juodupės gimnazijos direktorė. GR archyvo nuotr.

Mūsų mokykloje telefonai per pamokas draudžiami. Yra dėžutės kiekvienam kabinete, ir mokiniai, atėję į klasę, turi ten palikti telefonus. Jeigu telefonas reikalingas mokymosi tikslais, mokiniai gali pasinaudoti. Jei mokykloje tvarka būtų griežtesnė, gal vaikai labiau pailsėtų nuo ekranų, bet nesam labai gerai aprūpinti informacinių komunikacinių technologijų (IKT) priemonėmis, tada kartais mokytojams tikrai reikia pagalbos, kad mokiniai pasiimtų savo telefonus, prisijungtų, pavyzdžiui, prie greitos apklausos, kur  mokytojas iškart mato rezultatus.

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: