Kūčių stalo neįsivaizduojame be vieno svarbiausių patiekalų – kūčiukų. Šių kepinių dabar pilni prekybos centrai, o anksčiau kiekvienų namų šeimininkės juos kepdavo pačios.
UAB „Lašų duona“ gamybos vadovė Aldona Dainienė pasidalino, kaip pati sako, pačiu paprasčiausiu kūčiukų kepimo receptu ir tikino, jog įdėjus daugiau vieno ar kito ingrediento, įprastas kūčiukas gali virsti saldžiu kepiniu. „Kūčiukas ir turi būti kūčiukas, tad jo receptas pats paprasčiausias: miltai, cukrus, mielės, aguonos, druska ir šiek tiek aliejaus. Ingredientų proporcijų nėra. Kiekviena šeimininkė visko deda tiek, kiek nori, pagal savo skonį: ar saldžiau, ar prėskiau, ar mėgsta trapesnius, ar kietesnius. Norint kietesnių kūčiukų, į tešlą reikia dėti daugiau miltų ir mažiau riebalo. Taip pat galima įdėti šaukštelį vanilinio cukraus tam, kad skaniau kvepėtų.
Prieš šaunant į krosnį, kaip ir kepant bandeles, tešlą reikia truputį pakildinti. Apskritai visoms mielinėms tešloms, kai jas išminkai, reikia duoti truputį pailsėti. Laiko limito tikrai nėra. Tiesiog stebi ir kai matai, kad tešla gražiai pasipučia, tada formuoji, kaip mes vadiname sliekelius, ir juos pjaustai mažais gabalėliais. Supjausčius vėl truputį palieki pastovėti. Kūčiukai dar labiau pakyla, suapvalėja, pasidaro gražesni. Tada jau galima šauti į orkaitę.
Ne visi žmonės mėgsta aguonas, tad jų galima ir nedėti. Tačiau jei kūčiukai kepami su aguonomis, prieš maišant į tešlą jas būtina nuplikyti karštu vandeniu. Tada jos pasidaro minkštesnės. Kepti geriausia skardoje patiesus kepimo popieriaus, maždaug iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Iškepus galima pabarstyti cukraus pudra, kad būtų gražesni. Kiekviena šeimininkė sugalvoja, kaip tą padaryti. Tačiau labai įmantraus kūčiuko neiškepsi, nes jei bandysi kažką daugiau, tai jau bus sausainėlis, netikras kūčiukas.“
GR inform.







































