IĮ “Bajorų žuvis“ gaminamas žuvies tortas sulaukia nemažai norinčiųjų jį pirkti. L.Dūdaitės nuotr.
IĮ “Bajorų žuvis“ gaminamas žuvies tortas sulaukia nemažai norinčiųjų jį pirkti. L.Dūdaitės nuotr.

Šią savaitę Seimas šv. Kūčias paskelbė valstybine ne darbo diena. Nepritariantieji tokiai idėjai teigia, jog laisvadienis taps ne rimties ir susikaupimo, o lakstymo po prekybos centrus diena. Tačiau pakalbinus vietos verslininkus  paaiškėjo, jog apsipirkimo šventėms maratonas sparčiais šuoliais įsibėgėja jau dabar. Didžiausios pirkėjų apgulties tikimasi ne šv. Kūčių dieną, bet visą kitą savaitę.

Žuvies tortas
Kūčiukai, kisielius, medus, kepta, rūkyta, farširuota žuvis, marinuota silkė, įvairios salotos, mišrainės – šv. Kūčių stalo dvylikos patiekalų racionas. Tačiau bėgant metams patiekalus, įprastus mūsų senolių vaišių stalui, pamažėle keičia įmantresni ir egzotiškesni. “Lyderio poziciją vis dar užima silkė, tačiau kiekvienais metais rokiškėnai drąsiau dairosi į žuvies patiekalus, paskanintus egzotiškais prieskoniais ar vaisiais. Mūsiškiai ypač pamėgo silkės filė su saulėgrąžomis, marinuotą silkę su ciberžole ir silkių mišrainę su ananasais. Artėjant Kūčioms rokiškėnai susidomėjo naujiena – žuvies tortu, kainuojančiu apie 30 Lt (2-3 kg)“, – “Gimtajam Rokiškiui“ sakė Juozo Simučio IĮ “Bajorų žuvis“ gamybos vedėja-technologė Laima Saladžiuvienė. Pasak jos, žmonės domisi, ar šiemet, kaip ir pernai, bus galima nusipirkti žuvies rinkinį, puošiantį Kūčių stalą, ant padėklo. Jo kaina priklauso nuo žuvų įvairovės ir svorio, tad ji gali svyruoti nuo 30 iki 200-300 Lt. “Praėjusią savaitę kalėdiniam darbuotojų vakarėliui šventinį žuvies rinkinį už 250 Lt užsakė Rokiškio verslininkas, tuo tarpu pavieniai gyventojai žvalgosi mažesnių, kainuojančių 30-50 Lt“, – sakė p. Saladžiuvienė.
Artėjant Kūčioms smarkiai išauga rūkytų skumbrių, jų vyniotinių ir net ungurių, kurių kilogramas kainuoja 30-50 Lt, paklausa. “Ant liežuvio galo vis dar sukasi žodis “krizė“, tačiau žuvies ir paruoštų patiekalų pirkėjų netrūksta, netgi jų daugėja. Dar labiau bendrovės produkcija rokiškėnai susidomėjo po televizijos laidų apie prekybos centrų siūlomos žuvies kokybę. Pardavėjos nė nebenustemba išgirdusios kliento pageidavimą sužinoti, iš kur perkame žuvį, kokiais prieskoniais ją gardiname, kaip ruošiame. Sužinoję, kad didžioji dalis mūsų žuvies atkeliauja iš Norvegijos, nusiramina“, – sakė p. Saladžiuvienė. Jos teigimu, žmonės dairosi kuo natūralesnių, be maisto priedų gamintų žuvies patiekalų.

Suvenyriniai skilandžiai
UAB “Daivida“ pardavimų vadovė Gitana Sabockienė, paklausta apie šventinės prekybos mėsos gaminiais ypatumus, sakė: „Šiuo metu ypatingo dėmesio sulaukia suvenyriniai paršelio formos skilandukai, kurių kilogramo kaina siekia 25-30 Lt. Juos žmonės perka dideliais kiekiais. Tiesiogiai bendradarbiaujame su keliomis Didžiosios Britanijos bei Airijos parduotuvėmis. Minėtų suvenyrinių skilandžių joms siuntėme pakartotinai, mat pirkėjai  juos graibstyte išgraibsto. Skilandžiais ypač domisi rokiškėnai, ruošiantys kalėdinius siuntinius užsienyje gyvenantiems vaikams ar giminaičiams“, – sakė p. Sabockienė. Pasak jos, nesikeičia pastarųjų metų tendencija šventiniam stalui ieškoti naujų, įmantresnių, dar neragautų mėsos gaminių. Vis daugiau rokiškėnų išmėgina naują bendrovės gaminį – saliamį su romu. “Nebe pirmus metus prieš didžiąsias metų šventes paklausiausiu mėsos gaminiu išlieka įvairiausi mėsos vyniotiniai, kurių kaina 14-18 Lt už kilogramą. Šiuo metu jų pageidaujama tiek, kad vos spėjame suktis, o kitą pirmadienį prasidės ir dvi savaites truks vyniotinių gaminimo maratonas“, – juokėsi p. Sabockienė.

Lydekos,  rūkyti šamai…
“Svajos“ kavinės savininkė Aldona Kanopienė taip pat pastebėjo, kad rokiškėnų šventinis stalas neapsiriboja tik kepta, rūkyta žuvimi, silke ir baltos mišrainės dubeniu, kaip buvo anksčiau. “Atsiranda vis daugiau žmonių, norinčių per šventes paragauti įdomesnius, mūsų virtuvėje rečiau sutinkamus patiekalus. Po televizijų laidų apie nuodingomis medžiagomis “turtingas“, kanalizacijose užaugintas atvežtines žuvis, rokiškėnai daugiau ėmė domėtis čionykštėmis – farširuotomis – lydekomis, karpiais. Planuojantys prabangų šventinį stalą užsisako Utenos rajone augintų ir pas rūkytų  šamų, upėtakių, eršketų, kurių kilogramo kaina 40-60 Lt“, – sakė p. Kanopienė. Pasak jos, kavinėje užsakoma pagaminti patiekalų dažniausia už 50-100 Lt. Tačiau pasitaiko atvejų, kai klientas pageidauja paruošti ir visą 12 patiekalų šv. Kūčių stalą. “Lyginant su prieškriziniu laikotarpiu, žmonės maistą užsisako gana vangiai: anksčiau jau gruodžio pradžioje kavinę užplūsdavo įmonių bei įstaigų užsakymai. Šiemet užsakymų mažiau“, – neslėpė p. Kanopienė. Paklausta apie populiariausią patiekalą, ji sakė: “Per 50 Lt kainuojanti įdaryta višta. Sulaukėme tik 10 pageidavimų šventėms įkimšti kalakutą, antį ar žąsį.“

Saldumynai
Šv. Kūčių stalo lietuvis neįsivaizduoja be žuvies, o šv. Kalėdų ar Naujųjų metų – be torto. Pasak UAB “Darola“ gamybos vedėjos Laimos Guzikauskienės, saldumynų šventiniam stalui rokiškėnai dažniausia pageidauja dviejų dalykų: “Nori, kad tortas ar pyragas būtų neriebus ir gaivus. Matyt, juos veikia laidos apie sveiką mitybą“, – pastebėjo p. Guzikauskienė. Pasak jos, šiemet ypač vertinami  vaikų pageidavimai. “Pagal kinų kalendorių, 2011-ieji – Kiškio metai. Tačiau pirkėjų fantazija vien zuikučiais neapsiriboja: tėvai prašo kepti animacinius filmukų herojus arba tortą papuošti vaikams patinkančių personažų – Šreko, automobiliuko Žaibo-Makvyno ir kt. – paveikslėliais“, – pasakojo p. Guzikauskienė. Pasak jos, didžiausio pirkėjų dėmesio sulaukia naujas gaminys – maskarponės sūrio tortas ir maskarponės sūrio plokštainis, kainuojantys atitinkamai 24 Lt ir 20 Lt už kilogramą. “Savaime suprantama, prieššventinę savaitę ir net šv. Kūčių dieną paklausiausiu gaminiu tampa kūčiukai. Šiemet jų kilogramas kainuoja 9 Lt, o norintiems išmėginti ką nors naujo siūlome kūčiukus, skoniu panašius į skanučius su kokoso drožlėmis“, – sakė p. Guzikauskienė.

 

Agnė PUTEIKYTĖ-MACKUVIENĖ

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: