„Vyną mūsų giminėj gamina jau penkta karta. Gamino mano mama, močiutė, prosenelė. Dar šešiolikos pabandžiau ir aš. Ir neblogą vyną pagaminau, o dabar vyndaryste užsiima ir mano sūnus Lukas“, – apie savo pomėgio – vyndarystės – pradžią sako miškininkas Raimundas Nagelė.
Šiandien Raimundas – žinomas lietuviško vyno gamintojas, o iš jo vyninės iškeliavę vynai yra įtraukti į Lietuvos tautinio kulinarinio paveldo sąrašą ir kasmet pelno apdovanojimų. Ką tik medalių kolekciją papildė dar du. Lietuvos vyno čempionato aukso medalį šiais metais pelnė antaninių obuolių pusiau sausas vynas, o bronza pasipuošė vynuogių vynas „Soliaris“.
„Į „Vyno dienas“ Vilniuje, kur vyksta ir Lietuvos vyno čempionatai, važiuojame kasmet. Ir visuomet grįžtame su medaliais, pasisėmę įvairių patirčių. Šiais metais pastebėjome, kad mūsų vynais vis labiau domisi kavinės, restoranai, parduotuvės, o ne šiaip smalsuoliai, užėję paragauti. Po parodos gauname labai daug žinučių, paklausimų. Vadinasi, domisi ir vertina“, – parodos rezultatais džiaugiasi R. Nagelė.
Senelių krašte – šeimos verslas
Apie pomėgį, kuris pamažu tampa ne tik jo, bet ir visos šeimos verslu, su Raimundu kalbamės Taručių kaime, prie pat Latvijos sienos įkurtame vyndarystės ūkyje. Čia Raimundo senelių, tėvų kraštas. Čia savo gyvenimą jau 26-erius metus kuria ir jis pats.
„Gaminti vyną nėra nei lengva, nei paprasta, reikia daug žinių ir kantrybės. Reikia išmanyti, kaip laikyti vyną, kaip brandinti. Ne vienus kursus esu baigęs, o sūnus Lukas, baigęs tarptautinį turizmą, dabar studijuoja Kauno kolegijoje maisto technologijas. Jaunesnysis sūnus Simas, pasirinkęs miškininkystės studijas, vyno dar negamina, bet prie šeimos verslo prisideda kitokiais darbais. Vyresnėlis, jau aišku, grįš čia, tikiuosi, ir jaunėlis“, – pasakoja R. Nagelė.
Erdvus šeimos namas, svečių namai su jaukia vyno krautuvėle, preciziškai tvarkoma ir vyndario paslaptis sauganti vyninė, vyno rūsys. Visai čia pat ir dar labai retai Lietuvos peizaže pasitaikančios tvarkingai eilėmis susodintos vynuogės, kurias kaip tyčia tą dieną nuklojo iš gegužės dangaus pabiręs sniegas. Laimei, netikėtas sniegas bėdos vyndariui nepridarys – vynuogės dar neišsprogusios. „Daugiau bėdos pridaro barsukai, janotai, lapės, skruzdės, paukščiai, kurie nurankioja jau gerai sunokusias, saldžiausias uogas, todėl vynuogyną aptvėrėm“, – šypteli Raimundas, pirmiausia kviesdamas į nedidelę vyno krautuvėlę.
Plačiau skaitykite šeštadienio „Gimtajame…“