- Kiaušinio lukšto tvirtumas priklauso nuo jo storio, kurį lemia vištų veislė ir naudojamas pašaras.
- Kiaušinių lukštas yra tvirčiausias vištų, auginamų laisvai, lesinamų pilnaverčiais, subalansuotais, vištoms dedeklėms skirtais pašarais.
- Rungtyniaujant svarbu žinoti, kad oro tarpas yra bukajame kiaušinio gale, o renkantis kiaušinius, pirmenybę atiduoti kaimiškiems ir laisvai laikomų vištų kiaušiniams.
- Pramoninėje kiaušinių gamyboje dažniausiai auginamos leghornų veislių vištos. Jos deda kiaušinius tiek rudu, tiek baltu lukštu. Leghornu veislių vištos yra paukštininkystės mokslo produktas, o genetikams išvedant ir tobulinant vištų veisles, lukšto storis nėra pagrindinis rodiklis, svarbiausias rodiklis – vištų produktyvumas (pavyzdžiui, kad per dieną višta padėtų vieną kiaušinį).
- Nustatyta, kad kiaušinis susiformuoja per 4–5 val., o kiaušinio lukšto formavimasis užtrunka daugiau nei 20 val., todėl aukšto produktyvumo vištų lukštas nėra toks tvirtas kaip žemesnio produktyvumo, nes lukšto formavimosi procesas yra pagreitintas.
- Mokslinėje literatūroje nurodoma, kad virtus kiaušinius ilgiausiai ant stalo galima laikyti iki 2 parų, šaldytuve iki 3 parų. Todėl dažyti margučius reikia švenčių išvakarėse ir dažyti tiek, kad per tris paras juos suvartotume.
Parengė Vilma Bičiūnaitė