R. Keliuotytės nuotr.
  • Kiaušinio lukšto tvirtumas priklauso nuo jo storio, kurį lemia vištų veislė ir naudojamas pašaras.
  • Kiaušinių lukštas yra tvirčiausias vištų, auginamų laisvai, lesinamų pilnaverčiais, subalansuotais, vištoms dedeklėms skirtais pašarais.
  • Rungtyniaujant svarbu žinoti, kad oro tarpas yra bukajame kiaušinio gale, o renkantis kiaušinius, pirmenybę atiduoti kaimiškiems ir laisvai laikomų vištų kiaušiniams.
  • Pramoninėje kiaušinių gamyboje dažniausiai auginamos leghornų veislių vištos. Jos deda kiaušinius tiek rudu, tiek baltu lukštu. Leghornu veislių vištos yra paukštininkystės mokslo produktas, o genetikams išvedant ir tobulinant vištų veisles, lukšto storis nėra pagrindinis rodiklis, svarbiausias rodiklis – vištų produktyvumas (pavyzdžiui, kad per dieną višta padėtų vieną kiaušinį).
  • Nustatyta, kad kiaušinis susiformuoja per 4–5 val., o kiaušinio lukšto formavimasis užtrunka daugiau nei 20 val., todėl aukšto produktyvumo vištų lukštas nėra toks tvirtas kaip žemesnio produktyvumo, nes lukšto formavimosi procesas yra pagreitintas.
  • Mokslinėje literatūroje nurodoma, kad virtus kiaušinius ilgiausiai ant stalo galima laikyti iki 2 parų, šaldytuve iki 3 parų. Todėl dažyti margučius reikia švenčių išvakarėse ir dažyti tiek, kad per tris paras juos suvartotume.

Parengė Vilma Bičiūnaitė

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: