A. Kiselės nuotr.

„Levandiniai“ dviračiai

Violetiniu dviratuku su tokia pat spalva apdabintais levandų vainikais dar vaikystėje pašnekovė mokėsi važiuoti. „Mažas dviratukas – tai iš mano ir sesers vaikystės, juo mokėmės važinėti. Dviratukas nebevažiuojantis, bet žavintis lankytojus, ypač atkreipiantis mažųjų dėmesį. Sodyboje turime ir didelį dviratį, kuris yra mano a. a. močiutės, jį naudojame kaip nuorodą lankytojams į sodybą. Abu dviračiai tarsi gyvena antrą gyvenimą“, – pasakojo „Levandų sodybos“ savininkė.

Be trąšų dar geriau

Štaronyse levandos auga jau ketverius metus. Kaip atskleidė A. Kiselė, jos auginamos ekologiškai, nenaudojamos trąšos ar kiti chemikalai – taip susiklostė natūraliai. „Prieš sodindami levandas apie jų tręšimą net nebuvome svarstę, natūraliai išėjo, kad to ir nereikia. Levandos visų pirma yra nelepios, joms trąšų nereikia – jeigu naudotume kokias nors priemones, suvešėtų levandų lapai, o žiedai būtų mažesni. Mūsų tikslas – kuo didesni ir ryškesni žiedai. Taigi kuo skurdesnė žemė, kurioje auga levandos, tuo didesnius žiedus jos išaugina“, – apie ekologišką levandų auginimą pasakojo A. Kiselė.

D. Baltakio nuotr.

Priežiūra – sezoniška

„Levandų sodyboje“ auga per 700 krūmelių. Darbo – nemažai, todėl Aušrai darbuotis padeda mama. „Levandų priežiūra – sezoniška. Daugiausia darbo būna pavasarį, po šalnų, kai krūmelius reikia apkirpti ir paruošti sezonui, kad jie neišsišakotų ir išlaikytų gražią formą, vasarą reikia žolę apipjauti aplink krūmelius ar piktžolę išrauti, o dabar – galutinis etapas, kai jau galima žiedus skinti ir iš jų kažką gaminti. Levandas vainikams pinti reikia skinti anksčiau, kad sudžiūvę žiedeliai nenubyrėtų. Rudeniop vyksta pasiruošimas žiemai – rugsėjo mėnesį, prieš šalnas, reikia apkirpti šiek tiek levandas, suformuoti apvalius kupstelius, kad sniegas neišguldytų šakelių“, – levandų priežiūros ypatumais dalijosi pašnekovė.

Šiuo metu sodybos savininkė iš levandų derliaus gamina hidrolatus, iš džiovintų žiedų kuria puokšteles, pina kvapnias kuokeles, riša vainikus, kvapiuosius maišelius su levandų žiedais, o žiniomis su lankytojais dalinasi dirbtuvių metu. „Levandų labai gražūs vainikai, vėliau spalva truputį pasikeičia, bet išsaugo pirminį vaizdą. Jais žmonės dažnai puošia interjerą. Populiariausias gaminys iš levandų – hidrolatas. Dažniausiai juo domisi moterys, kurioms rūpi natūrali kosmetika“, – sakė A. Kiselė ir pridūrė, kad mintyse jau kirba naujos idėjos, ką dar būtų galima gaminti iš levandų.

A. Kiselės nuotr.

Prie bičių ir levandos

Sodyboje, be levandų, galima išvysti ir bičių avilių, prie kurių, kaip sakė Aušra, eina tėtis, o likusi šeima medų suka ir kitaip padeda. Teiravomės, kas pirmiau atsirado – bitės ar levandos? „Bitės sodyboje atsirado jau seniai, jas dar seneliai laikė – tai buvo neatsiejamas senelių sodybos atributas, visuomet turėdavome medaus. Ši veikla nenutrūko – ją vėliau perėmė tėtis. Ir tik vėliau apsisodinome levandomis, bet šie du dalykai labai dera, todėl niekas neprieštaravo. Ypač šiais metais tuo įsitikinome, nes levandos nuo bičių tiesiog juda, ant kiekvienos šakelės bitės dirba.

Netrukus galėsime ragauti naujo sukimo medų, tuomet matysime, ar juntamas levandų skonis, nes bitės prie levandų stipriai darbavosi. Tiesa, esu bandžiusi džiovintus levandų žiedelius užpilti medumi, vėliau jį nusunkti – po kelių savaičių jautėsi levandų poskonis, tai yra vienas iš greitesnių būdų. O tam, kad natūraliai pajustum tą skonį, matyt, per mažai yra levandų, bet prieš tai buvusį liepų žydėjimo medų jau išsukome, dabar laukiame kito sukimo“, – įspūdžiais dalinosi A. Kiselė.

Projektą iš dalies remia:

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: